Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 16.06.2019. 16:00

Sjetva kukuruza u Ukrajini još uvijek u toku

Rezultati ovogodišnje proljetne sjetve u Ukrajini su manje površine pod proljetnim ječmom, dok su površine pod kukuruzom iznad očekivanih. Potražnja za prošlogodišnjim usjevima pšenice i kukuruza u Rusiji na najnižem je nivou, ali je suncokret prošle godine zadržao poziciju najprofitabilnije uljarice.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 177
  • 22
  • 0

Rezultati ovogodišnje proljetne sjetve u Ukrajini su manje površine pod proljetnim ječmom od očekivanih dok su površine pod kukuruzom iznad očekivanih. Velike količine padavina u optimalnom periodu za sjetvu, ometale su rad u polju, u mnogim regionima zemlje. Istovremeno, obilne padavine doprinjele su početnom rastu biljaka. Pored toga, odgovarajući sadržaj vlage u zemljištu, omogućava da se sjetva kukuruza nastavi u mnogim regionima zemlje i sada, iako je idealno vrijeme za to već prošlo.

Procjena za izvoz za 2019/2020 godinu, povećana je za 0,5 MMT

Poljoprivrednici su zasadili 4.730.000 hektara kukuruza do 6. juna (101 odsto od planiranog), što je 3,6% više u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine, sjetva kukuruza bila je već završena do ovog datuma, ali ove godine ona je još uvijek u toku. Pojedine regije, kao što su Poltava ili Sumi već su zasadile veće površine za ovu žitaricu nego što su predviđene dok drugi regioni poput Kijeva ili Ternopila, sasvim suprotno, još uvijek nisu dosegli one planirane površine. Procjena za izvoz za 2019/2020 godinu, povećana je za 0,5 MMT (Mega tona).

Potražnja za pšenicom i kukuruzom u Rusiji na najnižem nivou 

Potražnja za prošlogodišnjim usjevima pšenice i kukuruza na najnižem je nivou. Samo velike kompanije i dalje posluju sa ranije akumuliranim zalihama žita, prenosi UkrAgroConsult. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Rusije, proizvođači koji se bave uzgojem, nabavkom i preradom (izuzev onih malih) imali su u skladištima 19,3 MMT (milion tona) žitarica na dan 1. maja. Ovo je pad od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu. 

Pritisnute globalnim trendovima, cijene za rusku pšenicu, za ovogodišnji rod (i sa 12,5% proteina), ove nedelje iznosiće osam dolara po toni. Razlika u cijenama smanjena je na osam dolara po toni, u odnosu na 15 dolara po toni sedmicu ranije. 

Izvoz sirka iz Ukrajine opada za 23 odsto

Ukrajina je izvozila 84.900 tona sirka u periodu od septembra do aprila, 2018/19 godine ili 23% manje nego u istom periodu u 2017/18 godini, kada je izvoz iznosio 110.100 tona, prenosi UkrAgroConsult. Najveći uvoznik ukrajinskog sirka ostaje Evropska unija - udio izvoza iznosi 54%.

Izvoz za 2018/19 godinu u EU opao je za 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 45.800 tona. Važno je napomenuti da je Ukrajina izvezla sirak u Kinu po prvi put ove sezone. Pored toga, ukrajinski izvoznici povećali su isporuke u Tursku, što je 157% više nego u čitavom periodu 2017/18 godine i u Tajvan, količine koje su dvostruko veće nego za period 2017/18, prenosi Black Sea Grain.

Vlažnost rumunjskog zemljišta optimalna za kukuruz i suncokret

Temperatura vazduha u Rumuniji bila je za 2,4 ° C iznad dugoročnih prosjeka. Obilne padavine nastavljaju se i dalje. U toku sedmice kretale su se u rasponu od 35 do 60 milimetara, a na nekim južnim područjima dosežu čak i 80 do 100 mm.

Obilje vlage može pogoršati kvalitet zimskog ječma i ozime pšenice. Na jugoistoku zemlje, visoke temperature vazduha i deficit padavina nastavljaju da smanjuju potencijal prinosa i kod zimskih i kod proljetnih usjeva.

U 2018 godini, ruski suncokret zadržao poziciju najprofitabilnije uljarice

Prema Nacionalnom izvještaju o napretku i rezultatima državnog programa razvoja poljoprivrede u Rusiji, najveću profitabilnost u prodaji poljoprivrednih proizvoda u 2018. godini imali su svinjetina, jaja, suncokret i šećerna repa. U 2018. godini marža prodaje robe iznosila je 33,2% (42% u 2017. godini), prenosi UkrAgroConsult.

Kakvi su trendovi na tržištu suncokreta u Bugarskoj?

Cijena suncokretovog sjemena na bugarskom tržištu prošle sedmice iznosila je 332 dolara po toni. Glavni trendovi na tržištu su: usporavanje zasada suncokreta za 2,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sedmicu ranije, ovaj procenat iznosio je 4,4%. Stabilan rast cijena sjemena suncokreta na izvoznom tržištu, kao i potražnja iz EU. Zatim, tempo izvoza je 40% ispred prošlogodišnjeg, ali islabija potražnja iz Turske.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Profitabilni usjev Ruski suncokret Međunarodno tržište Izvoz uljarica Poljoprivredni proizvodi Cijene


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]