Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 15.08.2022. 07:30

Sjetva nezahtjevne spelte - kada je obaviti?

Otpornija je na niske temperature i korov, a može da se posije čak do 1.200 m nadmorske visine.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 469
  • 40
  • 0

Jedna od najstarijih žitarica koja se sve više uzgaja je spelta, Triticum spelta. U odnosu na običnu pšenicu odlikuje se velikim sadržajem proteina koji se kreće od 10 do 25 posto, većim sadržajem aminokiselina, lipida i nezasićenih masnih kiselina. Zrno je bogato vitaminima B kompleksa, E i K te mineralima

Pogodna je za organsku proizvodnju, jer je otpornija od drugih žitrica kad su u pitanju loši uslovi uspijevanja, djelovanje niskih tempertura, pojava bolesti i napad štetočina. Još jedna njena osobina je da se lakše bori s korovima.

Velika prednost spelte je što sadrži manje glutena od pšenice.

Tolerantna na nepovoljne uslove

Može se uzgajati na većim nadmorskim visinama, do 1.200 m. Tolerantna je na nepovoljne agroekološke uslove. Odgovaraju joj zemljišta sa ph reakcijom od 6 do 7,5 i optimalnom vlažnošću od 60 do 80 posto.

Minimalna temperatura klijanja je 5ºC. Pod snježnim pokrivačem usjev može da izdrži i do -20ºC, visoka temperatura, preko 30ºC, skraćuje period vegetacije i umanjuje prinos.

Većina sorata su ozime, ali postoje i jare. Obrada zemljišta je ista kao i kod ostalih žitarica. Potrebno je dobro pripremiti sjetveni sloj i zbog toga joj odgovaraju predusjevi koji ranije napuštaju oranicu, kao što su krompir, uljana repica, rani hibridi kukuruza i slično. Ne treba je uzgajati poslije pšenice i ostalih srodnih žitarica. Na isto mjesto se može posijati poslije tri godine.

Period sjetve

Sjetva se obavlja od kraja septebra do kraja oktobra. Termin se prilagođava proizvodnom području. Treba uzeti u obzir da će biljke u periodu od dva mjeseca da se razviju i pripreme za zimu, niske temperature i snježne padavine. Količina sjemena zavisi od sorte, vremenskih prilika i vremena sjetve. Kreće se između 160 do 240 kg sjemena po hektru. Dubina sjetve je 4 cm, a na lakšim zemljištima do 6 cm.

Spelta: Važna žitarica koja se ponovo vraća kroz organski uzgoj

Za sjetvu se koristi oljušteno i neoljušteno sjeme. Oljušteno daje brže i ujednačeno klijanje i nicanje, a potrebna nam je manja količina. Prednost je vidljiva pri sjetvi u sušnim uslovima, jer ovakvom sjemenu treba manje vode. Neoljušteno bolje podnosi sjetvu u hladno i vlažno zemljište.

Kako bi se osiguralo ujednačeno klijanje i nicanje preporučuje se valjanje poslije odrađene sjetve. Da biste spriječili razvoj korovskog bilja obavite drljanje, a istovremeno se postiže bolja aeracija i podstiče bokorenje.


Tagovi

Spelta Triticum spelta Sjetva spelte Sjetva žitarica Jesenja sjetva spelte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !