Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvještaj
  • 04.09.2022. 18:00

Slabija žetva, manje zaliha i iskorištenosti žitarica u sezoni 2022/23?

Prognoze za urod žitarica, posebno kukuruza su smanjene. Tome su najviše doprinijele vremenske prilike

Foto: Depositphotos/reisezielinfo
  • 468
  • 41
  • 0

FAO prognoza proizvodnje žitarica za 2022. godinu je smanjena zbog suše na sjevernoj hemisferi. Od očekivanih 2.774 milijuna tona, globalna proizvodnja je smanjena za 17,2 milijuna tona od količine koja je objavljena u srpanjskom izvješću.

Predviđa se pad od 1,4 posto (38,9 mil.t) u odnosu na prethodnu godinu.

Pšenica izvlači stvar

Smanjena je prognoza za krupnozrna žita. Očekuje se 1.483 milijuna tona, što je za 17,9 miljuona tona manje od očekivanja za srpanj i 26,8 milijuna tona manje u odnosu na 2021.

Najviše su smanjena očekivanja za proizvodnju kukuruza u Europskoj uniji, zbog suše. Prinosi će biti manji za 16 posto u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek. Nedostatak oborina rezultirao je manjim očekivanjem za prinose ječma i sirka u EU i SAD, a smanjena je globalna proizvodnja za obje žitarice.

Prognoza za svjetsku proizvodnju pšenice u 2022. je povećana za 6,7 milijuna tona ovog mjeseca i treba dostići 777 milijuna tona. Tome doprinose povoljni vremenski uvjeti u Kanadi i SAD, ali i u Rusiji gdje se očekuju rekordni prinosi. Povećanje proizvodnje se predviđa i u Kini.

Više pšenice u Kini (Foto:  Depositphoto/ChinaImages)

FAO je snizio prognozu globalne proizvodnje riže za 2022. za 6,0 milijuna tona na 514,5 milijuna tona, što je 2,1 posto manje u odnosu na 2021. godine. Južnu Aziju je zahvatila neravnomjerna raspodjela padalina, što je najviše izraženo na području Indije i Bangladeša.

Manja upotreba žitarica? 

Kada je u pitanju svjetske upotrebe u 2022/23 došlo je do smanjena od 5,1 milijun tona od srpnja na 2.792 milijuna tona. Radi se o marginalnom padu od 0,1 posto ili 2,8 milijuna tona u odnosu na nivo 2021/22.

Kada je riječ o korištenju krupnozrnih, ono bi moglo biti smanjeno za 6,6 milijuna tona od srpnja. Uglavnom se odnosi na nižu upotrebu ječma u hrani. Predviđa se pad od 0,2 posto ili 2,7 milijuna tona iskorištenosti krupnozrnih žitarica.

Smatra se da će pasti upotreba stočne hrane u SAD, Maroku, Meksiku i EU. Prognozu iskorištenosti pšenice podigli su veći izgledi za proizvodnju za 2,2 milijuna tona od srpnja. Kada je riječ o riži, ona ostaje stabilna.

Manje zalihe

Govorimo li o zalihama, do kraja sezone 2023. one bi mogle biti manje za 9,3 milijuna tona od izvješća u srpnju i sada iznosi 845 milijuna tona, što je 2,1 posto ili 18,5 milijuna tona manje u odnosu na njihovu početnu razinu.

U EU se predviđaju niže zalihe krupnozrnih žitarica kojih bi moglo biti manje za 4 posto ili 14,7 milijuna tona, s prognozom smanjenja zaliha kukuruza, ječma i sirka od 3,3 posto, 7,7 posto i 10,4 posto.

Bit će i manje zaliha? (Foto: M.C.Celić)

Kada je riječ o zalihama pšenice, na kraju sezone 2023. mogle bi neznatno porasti za 0,7 posto, odnosno 2 milijuna tona. Najveći rast se očekuje u Kini i Rusiji, a nešto manji u Kanadi i Ukrajini. Značajan pad bi se mogao dogoditi u EU i Indiji. Zalihe riže su smanjene za 2,9 posto ili 5,8 milijuna tona.

Trgovina žitaricama

U 2022/23. bi se na globalnoj razini moglo trgovati sa 469,6 milijuna tona, što je 2,0 mil. t više u odnosu na srpanjski izvještaj, ali i dalje je za 1,9 posto ispod nivoa iz 2021/22. Veći izgledi za izvoz pšenice za Kanadu i Rusiju, potaknuti višim predviđanjima proizvodnje, dovest će u ravnotežu manje isporuke iz EU gdje je suša umanjila prinose.

Povećana očekivanja proizvodnje kukuruza u Ukrajini podigla su FAO-ovu prognozu za njegov izvoz u 2022/23. godini za 2,0 milijuna tona na 17,0 milijuna tona.

Rekordne žetve u Argentini i Brazili povećale su izvoz iz ove dvije zemlje.

Predviđa se da će svjetska trgovina krupnozrnim žitaricama pasti za 2,6 posto u odnosu na 2021/22, na 223 milijuna tona, kao rezultat očekivanog pada globalne trgovine ječmom i sirkom. Međunarodna trgovina rižom može dostići 54,4 milijuna tona u 2022. za period siječanj/prosinac i 55,0 milijuna tona u 2023. godine. Indija će s 20 miljuna tona isporučene riže ostati njen najveći izvoznik.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

FAO Žitarice Pšenica Kukuruz Proizvodnja žitarica Prognoza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]