Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 06.11.2015. 11:55

Sladorana vraća kooperante

U prilog proizvođačima repe ide i to što će po modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi od 2015. do 2020. godine, ove godine imati i 290 dodatnih eura više po hektaru.

Foto: pixabay.com
  • 503
  • 61
  • 0

Županjska Sladorana započela je s ugovaranjem novih proizvodnih površina za iduću godinu te je do sada taj domaći proizvođač šećera ugovorio proizvodnju na nešto više od 2.500 hektara od oko planiranih 8.000 hektara poljoprivrednih povšrina.

"Samo prvog tjedna ugovoreno je 1.000 hektara. Taj trend je sličan prijašnjim godinama. Svake godine imamo slučaj da primjerice Vinkovčani prvi ugovore sjetvu šećerne repe, dok drugi to učine malo kasnije s obzirom na vlažnost i isporuku gnojiva, ali to je sve tu. Neki su već ugovorili oko 50, a neki tek oko 20% predviđenih površina. Sada smo negdje na oko 2.500 hektara", kaže izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić. Napominje kako stručnjaci Sladorane održavaju gotovo svakodnevne sastanke s proizvođačima kako bi međusobno razmijenili mišljenja i iskustva i razvili partnerski odnos.

Digestija od 16% će se plaćati 250 kuna/t

"Presudna stvar odluci o sjetvi šećerne repe je dohodovnost. Moram napomenuti da smo povećali i cijenu za iduću godinu", kaže dodajući kako za digestiju 16%, Sladorana proizvođačima namjerava platiti 250 kuna po toni, s time da će oni proizvođači koji ostvare proizvodnju repe s digestijom većom od 16% biti posebno nagrađeni s bržim rastom cijene.

"U prilog proizvođačima repe ide i to što će po modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi od 2015. do 2020. godine, ove godine imati i 290 dodatnih eura više po hektaru. Dakle i taj financijski dio se diže, ali svakako da je organizacijski dio u kojem šećerana u potpunosti kreditira cijelu proizvodnju i plaća većinu troškova također poprilično važan", napominje.

Vraćamo Cvelferiju šećerani

Također ističe kako se Sladorana polako, ali sigurno vraća na prijašnje pozicije koje je imala kod poljoprivrednih proizvođača u Cvelferiji, na županjskom području. "Pomalo vraćamo Cvelferiju šećerani jer smo nekada tu imali gotovo 60% šećerne repe, ali u zadnjih desetak godina što zbog zasićenosti sjetvom šećerne repe, što zbog subjektivnih i objektivnih okolnosti, izgubili gotovo 80% dotadašnjih sjetvenih povšrina. Dio proizvođača nam se posljednjih godina vraća", ističe sa zadovoljstvom te navodi kako je prvi zadatak u Cvelferiji podići razinu proizvodnje.

Kampanja u Sladorani je u punom jeku. "U dvadesetak dana bilo samo pet dana bez kiše ali kampanja ide. Izvadili smo 50% površina, imamo još oko 2.800 hektara za izvaditi. Vremenska prognoza je povoljna. Rezultati su očekivani. Prinosi su oko 50 tona po hektaru, nažalost digestija je u laganom padu zbog oborina i kreće se oko 15 do 20%", navodi podatke Ivo Rešić dodajući kako je glavno obilježje ovogodišnje kampanje činjenica da je riječ o godini s velikim rasponima, kako prinosom tako i digestijom što, kako zaključuje, i nije za pohvalu.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Kooperanti Proizvodnja Sladorana Ivo Rešić Ugovaranje Digestija Dohodovnost Sjetva Površine Cvelferija Prinosi Rasponi Troškovi Model Izravna plaćanja


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]