Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki uzgoj konoplje
  • 17.05.2016. 10:30

Slavonska konoplja na 10 hektara u eko uzgoju

Pannonian Grain se bavi uzgojem biljke budućnosti - industrijske konoplje, ali i suncokreta i lana.

Foto: wildandscenicfilmfestival.org
  • 3.162
  • 384
  • 0

Lošem poljoprivrednom stanju usprkos, hrabro srce Slavonije sve snažnije kuca pa je u žaru entuzijazma 2015. pala odluka o nastanku tvrtke Pannonian Grain. Sa sjedištem smještenim u osječkom poduzetničkom inkubatoru Bios, ponosno se bave uzgojem biljke budućnosti (industrijske konoplje) na 10 ha površine.

Zbog znamenitih svojstava biljke, privlače mnoge potrošače, ali i stječu mnoge stalne kupce.

Proizvode konopljino brašno, ulje, protein, balzam i ljuskice za ribe!

Od konoplje proizvode brašno koje sadrži preko 40% proteina, sve aminokiseline, vitamine i minerale; hladno prešano nerafinirano ulje koje posjeduje impresivan kemijski sastav i nutritivnu vrijednost; protein koji sadržava preko 50% kompletnog čistog proteina te balzam koji sadrži 82% hladno tiještenog eko ulja od konoplje. Osim što proizvodima pogoduju ljudima, idu u prilog i ribama. Od mljevene konoplje proizvode aromatičan mamac za sve vrste riba koji je za naše ribiče prava senzacija.

Pannonian Grain štand s proizvodima

Suočavaju se s manjkom informiranosti potrošača!

Kao i većina poljoprivrednika, suočavaju se s manjkom informiranosti potrošača, no ne gube nadu i predano se bore. Ističu kako većina kupaca njihove proizvode kupuje zbog dobrobiti zdravstvenog stanja, no iskreno napominju kako proizvodi nisu lijek koji će izliječiti bolesnika, nego terapija koja olakšava zdravstveni problem.

Osim na kontinentalnom, tržište traže i na mediteranskom području!

Osim u Slavoniji i Baranji, tržište traže i na Jadranu gdje Dalmatincima ponosno predstavljaju blaga s naših podneblja. Do sada su posjetili Split i Trogir, a u budućnosti planiraju obići i brojne druge gradove.

Kupci ne znaju razliku između indijske i industrijske konoplje!

Članovi Pannonian Graina često se susreću s upitima kao što su "ima li proizvod THC-a", na što odgovaraju kako ga ima vrlo malo te potrošače educiraju o razlici između indijske i industrijske konoplje.

Dobitnici certifikata za ekološki uzgoj!

Sukladno Uredbi (EZ) br.834/2007 te Uredbi (EZ) br.889/2008, Pannonian Grain je certificirao svoje aktivnosti za proizvodnju 2016., što znači da posjeduju pisanu potvrdu kako je hladno prešano konopljino ulje, konopljin proteinski prah, konopljino brašno i konopljin šrot ekološkog uzgoja.

Osim konoplje, uzgajaju suncokret i lan!

Uz industrijsku konoplju, uzgajaju još dvije atraktivne kulture, suncokret i lan od kojih također proizvode znamenite sirovine. Ne! Ne! Ne! Ako ste pomislili na sjemenke lana - niste u pravu! Ali, blizu ste! Proizvode laneno brašno koje je, ako je riječ o rivalstvu s lanenim sjemenkama - u prednosti, budući da se sjemenke nakon mljevenja moraju odmah konzumirati jer je lan osjetljiva namirnica koja se relativno brzo užegne, a samim time, gubi i na nutritivnim vrijednostima.

Hladno prešana ulja od lješnjaka, suncokreta i sjemenki grožđa!

Osim brašna, proizvode i laneno ulje koje se dobiva hladnim prešanjem sjemeni lana te tako zadržava sva dobra svojstva istih. I, na kraju krajeva, došli smo do zadnje, ali ne i najmanje važne sirovine. Hladno je to tiješteno nerafinirano suncokretovo ulje čiji postupak proizvodnje omogućava da svi prirodni visokovrijedni sastojci sjemenki suncokreta (vitamini: A, E, B1, B5, D, minerali: kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink, te folne kiseline, prehrambena vlakna, proteini, steroli, biljni pigmenti, polinezasićene masne kiseline i omega 6) ostanu sačuvani u ulju, što je zaista, prava senzacija.

U budućnosti ih zanimaju inovacije od kojih se ne susprezaju, što potvrđuje i probna serija ulja od lješnjaka i ulja od grožđanih koštica.

Foto: wildandscenicfilmfestival.org


Povezane biljne vrste

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovara vlažniji i umjereniji... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Industrijska konoplja Dobra priča Konopljino brašno Konopljino ulje Balzam od konoplje Protein od konoplje Hladno tiješteno ulje Nerafinirano Ulje od lješnjaka Ulje od grožđanih koštica Minerali Lan Laneno ulje Laneno brašno Lanene sjemenke


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]