Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 29.11.2020. 18:00

Smanjena procjena svjetskog uroda kukuruza za 10 milijuna tona - Kina udvostručuje uvoz?

Kada je riječ o EU, prema zadnjim podacima, proizvodnja je smanjena s prvobitnih 62,6 na 60,1 milijuna tona, najvećim dijelom zbog smanjenog uroda u Rumunjskoj.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 362
  • 57
  • 0

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) smanjilo je svoju prognozu za svjetski urod kukuruza za 10 milijuna odnosno na 1,146 milijardi tona za sezonu 2020./21. Kao glavni razlog naveli su manju proizvodnju u Sjedinjenim Državama, Europskoj uniji i Ukrajini.

Suprotno tome, u svojim ažuriranim podacima udvostručili su projekciju za kineski uvoz, piše Reutres.

Suša predstavlja glavni problem

Urodu kukuruza u SAD-u, daleko najvećem svjetskom proizvođaču, suša je ove godine najviše naštetila. Trenutna prognoza pokazuje da je smanjen za 5,4 milijuna (u odnosu na prethodnu godinu) te iznosi 368,5 milijuna tona.

Što se tiče EU, prema zadnjim podacima, proizvodnja je smanjena s prvobitnih 62,6 na 60,1 milijuna tona, najvećim dijelom zbog smanjenog uroda u Rumunjskoj i to s 10,4 na 7,1 milijuna tona.

Suša i veća potražnja na tržištu povećale cijene kukuruza i pšenice

Velike problema sa sušnim vremenom imali su i ukrajinski proizvođači koji su ove godine proizveli 30 milijuna tona što je manje za 3 milijuna u odnosu na prethodnu.

Kina će udvostručiti uvoz?

IGC je također povećao prognozu za kineski uvoz ove kulture na 16 milijuna tona što je duplo više od prethodne projekcije. 

Podsjećamo, zbog nestašice kukuruza u zemlji, trgovci su prisiljeni na uvoz iz inozemstva kako bi opskrbili domaće proizvođače stočne hrane i poljoprivrednike.

U prvih devet mjeseci ove godine uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice u toj zemlji skočio je za 83,3%, na 20,86 milijuna tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se rekordna kupnja usjeva. Nakon svibnja uvoz je pojačan budući da su u kratkom roku potrošene nekoć ogromne zalihe, a nepovoljne vremenske prilike oštetile su ovogodišnji urod kukuruza. 

Kupci su rezervirali oko 17 milijuna tona te žitarice za tržišnu godinu 2021., koja je započela 1. rujna, i spremni su kupiti još, podigavši Kinu uz Japan kao drugog najvećeg svjetskog uvoznika ove ratarske kulture.

Nestašica kukuruza u Kini poljuljala tržište - očekuju se više cijene u cijelom svijetu?

U objavljenim podacima, Vijeće za žitarice je neznatno povećalo svjetsku proizvodnju pšenice, za milijun tona te ona sada iznosi 765 mil. t. Prognoza kineskog uvoza također je porasla na 7,8 u odnosu na prethodna predviđanja od 7,3 milijuna tona. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

IGC Prognoza Urod Kukuruz SAD Europska unija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]