Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usjevi
  • 02.02.2014. 08:45

Snježni pokrivač - spas u zadnji čas!

Snijeg spasio poljoprivrednike - pšenica, voćnjaci i pčele vratile se u stanje mirovanja

Foto: depositphotos.com, janka
  • 754
  • 114
  • 0

Nakon što je na Vincekovo pao snijeg, a s njim i temperature, poljoprivrednici na području Slavonije i Baranje mogu mirnije spavati. Iznimno topla zima zbunila je usjeve, voćnjake a i njihove vlasnike, pa i pčele u susjednim košnicama. Predviđale su se strašne posljedice, kao da trenutna situacija u hrvatskom agraru nije dovoljno loša. No, zbog velikih oscilacija u temperaturi zraka, daljnji temperaturni skokovi mogli bi izazvati ozbiljne probleme koji će rezultirati gubicima pa je svim poljoprivrednicima u interesu jedna duga hladna zima.

Većina usjeva pšenice natprosječno je narasla. Postojala je opasnost da bi poneki usjevi, posebice oni iz ranijih rokova sjetve, mogli prijeći iz faze busanja u fazu vlatanja, a u toj fazi pšenice ne bi prezimile, ili ako bi, onda bi to bilo uz vrlo velika oštećenja. Srećom, pao je snijeg koji je izvrstan termoizolator i pšenicu je zaštitio od niskih temperatura. Pšenica se ponovno vratila u stanje mirovanja, kao što se to i priželjkivalo. Jesenas je zasijano 150 tisuća hektara pšenice, a više nego ranijih godina, zbog nedostatka novca na selu, sijana je tzv. tavanuša.

Pčelari su prvo bili zabrinuti zbog previsokih temperatura, a sada zbog hladne zime s dubokim minusima zbog mogućih gubitaka u pčelinjim zajednicama. Naime, zbog previsoke temperature početkom siječnja pčele nisu u svom prirodnom stadiju klupka unutar košnice, nego su se kretale i dosta izlijetale iz košnica, što je prouzrčilo veću potrošnju hrane, a ako se nađe izvan pčelinjeg klupka - pčela ugiba. Pčelari bi posebnu pažnju trebali obratiti na zujanje u košnicama, jer nervozno zujanje bi moglo značiti da pčele nemaju hrane. Pojava bolesti također nije isključena.

Voćke zasad nisu izložene većim opasnostima od niskih temperatura, a problemi bi mogli nastati jedino ako one budu pretjerano niske i dugo potraju. Sadašnje temperature su normalne za ovo doba godine i zahlađenje je dobro došlo voćkama. Šteta za sada nema. Ukoliko se temperature spuste ispod 15, moglo bi doći do potpunog smrzavanja mladih stabala.

Kako je u protekla dva mjeseca palo znatno manje oborina od višegodišnjeg prosjeka, uz pojavu natprosječnih temperatura zraka i tla su se prekomjerno razmnožili glodavci u poljima koji su činili vrlo velike štete. Kada to vremenske prilike dopuste, a snijeg se otopi, treba pregledati usjeve zbog poljskih miševa, voluharica, te planirati prvu prihranu i suzbijanje korova, a kasnije i mogućih bolesti.

Foto: depositphotos.com, janka3147


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Snijeg Usjevi Pšenica Voćke Bolesti Temperatura Termoizolator Pčele Štetočine Korovi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]