Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 13.08.2019. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Sofru najprinosnija pšenica u važnom pokusu kombinata PIK Vinkovci!

RWA sorte su se opet dokazale. Ovog puta u važnom pokusu pšenice kombinata PIK Vinkovci.

Foto: RWA Hrvatska
  • 2.008
  • 132
  • 0

RWA sorte su se opet dokazale. Ovog puta u važnom pokusu pšenice kombinata PIK Vinkovci. Od 25 sorti pšenice na prvom mjestu je Sofru, krušna visokoprinosna pšenica, brkulja, s prinosom od 7.817 kg/ha. Od pet prvoplasiranih sorti čak četiri od njih su RWA sorte.

Na trećem mjestu u pokusu je Graindor, također visokoprinosna krušna pšenica, sa 7.458 kg/ha, na četvrtom nova sorta ozime pšenice Tenor sa 7.409 kg/ha. Na petom je mjestu visokoprinosna krušna pšenica, brkulja, Sofolk CS koji je imao prinos od 7.338 kg/ha.

U donjem su grafu prikazani rezultati prinosa svih sorti iz ovog pokusa.

Rezultati prinosa svih sorti iz pokusa

Podsjećamo, RWA sorte su pobijedile i u pokusu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, na parcelama OPG Šopar Alena. Od tri najprinosnije sorte, čak dvije od njih su RWA sorte.

Njihova nova sorta Tenor bila je prva u pokusu s prinosom od čak 11.540 kg po hektaru. Time su se još jednom potvrdili rezultati službenih pokusa Republike Hrvatske u kojima je Tenor također imao prinos zrna veći od 11.000 kg po hektaru. Tenor je nova golica koja će zamijeniti poznati Graindor.

RWA pšenice pobijedile u prestižnom sortnom pokusu

Također, RWA sorte pšenice su se dokazale i u važnom pokusu kombinata Kutjevo d.d. u kojem su bile 33 sorte svih sjemenskih kuća. Od četiri prvoplasirane sorte po prinosu, čak tri od njih su bile RWA sorte. Na drugom mjestu u pokusu, s prinosom od 7.732 kg po hektaru, bila je poznata RWA sorta Graindor.

Treće je mjesto zauzela sorta Sofolk CS s prinosom od 7.576 kg po hektaru, a na četvrtom je bila nova sorta Tenor s prinosom od 7.517 kg po hektaru. Tenor, sorta koja će zamijeniti stari Graindor, ove godine pokazuje odličan prinos na svim lokacijama.

RWA pšenice pobijedile u pokusu kombinata Kutjevo

Sadržaj proteina RWA sorti u pokusu kombinata PIK Vinkovci

Od četiri RWA sorte iz ovog pokusa najveći sadržaj proteina od 13,4 % imala je sorta Graindor, zatim sorte Sofru i Sofolk CS sa 12.5%, te sorta Tenor sa 12.4%.

Sadržaj proteina RWA sorti iz pokusa

Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

RWA Pokus Rezultati Pšenica PPK Vinkovci


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]