Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 27.04.2015. 10:00
  • Koprivničko-križevačka

Soja kao ekološki značajna površina

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 184
  • 9
  • 0

Mnogi poljoprivredni proizvođači, koji ostvaruju pravo na plaćanje, a obrađuju više od 15 ha oranica, kako bi zadovoljili obavezu ekološki značajnih površina odlučili su na svojim parcelama posijati soju.

Korovi u soji najveću štetu nanose u prvih 2-3 tjedna nakon nicanja te je korove potrebno pravovremeno suzbijati. Zajedno sa sojom niče i veliki broj jednogodišnjih, širokolisnih korova kao što su loboda, dvornik i gorčica, a kasnije se javljaju limundžik, šćir, mračnjak i crna pomoćnica. Kada zatopi, niknuti će i jednogodišnje trave, muhari, koštan i svračica.

Višegodišnji širokolisni korovi kao slak, osjak te višegodišnje trave poput pirike i sirka, niču tijekom cijele sezone. Stoga je potrebno dobro poznavati korovsku floru, koju možemo očekivati na zasijanim površinama, kako bi što uspješnije odredili smjernice zaštite. Primjenu herbicida u soji moguće je obaviti u tri različita roka i to prije sjetve, nakon sjetve, a prije nicanja te nakon nicanja soje i korova.

Herbicidi se primjenjuju prije nicanja

Nakon sjetve, a prije nicanja primjenjuje se najveći broj herbicida. Riječ je o rezidualnim ili zemljišnim herbicidima koji, da bi dobro djelovali, traže i dobru predsjetvenu pripremu. Što se tiče herbicida koji se koriste prije nicanja soje i korova, treba znati da oni ne suzbijaju višegodišnje korovne vrste. Osim navedenog, uspjeh zemljišnih herbicida u neposrednoj je vezi i s oborinama koje moraju uslijediti nakon primjene. Izostanu li oborine, izostaje i učinak herbicida, zbog čega je također potrebno korektivno tretiranje, što nije u skladu s integriranim pristupom suzbijanja korova. U slučaju veće količine oborina nakon primjene, na lakšim tlima mogu izazvati fitotoksična oštećenja mladih biljaka soje. To su razlozi zbog kojih proizvođači soje sve češće iz strategije suzbijanja, izostavljaju zemljišne herbicide i okreću se isključivo post-em primjeni folijarnih herbicida tj. nakon nicanja soje i korova (iako je izbor ograničen).

Pripravci koje koristimo za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova nakon sjetve, a prije nicanja soje su Metro, Afalon disperzija, Senat, Scorpio 70 WG, Metriphar, Mistral 70 WG ili Sencor WG 70.

Budući da, prije navedeni pripravci, djeluju na jednogodišnje širokolisne korove te djelomično na jednogodišnje travne korove, potrebno ih je kombinirati sa pripravkom za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova kao što su Dual gold 960 EC, Frontier X2, Stomp 330 Dost, Strong ili Pendigan 330 EC.

Moguće je upotrijebiti i gotovu kombinaciju Plateen WG 41,5 za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova. Nakon nicanja soje i korova (post em), herbicide treba početi primjenjivati u ranom stadiju razvoja korova s umanjenim dozama (i do 50 %) u odnosu na propisane i po potrebi (ovisno o zakorovljenosti i učinku prethodnog tretiranja), ponoviti tretman (tzv. SPLIT aplikacija).

Soja najbolje podnosi prskanje u stadiju prve trolistke. Međutim pojava i veličina korova određuje trenutak kada ćemo krenuti u tretiranje usjeva, što znači da u određenim godinama to može biti i nešto ranije od razvijene prve trolistke. Ako je nicanje soje i korova neujednačeno, preporučljivo je pripravak primijeniti dva puta i to u polovičnoj dozi u razmaku od 5 do 8 dana. Tu u prvom redu mislimo na širokolisne korove. Za njihovo suzbijanje registrirani su Pulsar 40, Basagran 480, Harass 75 WG, Habit 75 WG, Harmony SX i Laguna 75 WG.

Za suzbijanje uskolisnih korova mogu se koristiti Agil 100 EC, Focus Ultra, Fusilade Forte, Gepard, Leopard, Pantera ili Select super. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Loboda

Loboda

Sinonim: jestiva loboda, planinski špinat, francuski špinat | Engleski naziv: Sorrel | Latinski naziv: Atriplex hortensis L. convar. hortensis

Loboda je jednogodišnja zeljasa biljka od koje se za konzumaciju koristi lišće i mladi postrani izboji. Uzgaja se u obiteljskim vrtovima, a u manjoj mjeri prodaje se na lokalnim... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Soja Ekološki značajna površina Obaveza Loboda Dvornik Gorčica Limundžik Šćir Mračnjak Crna pomoćnica Jednogodišnje trave Muhari Koštan Svračica Slak Osjka Pirika Sirak Korovska flora Predsjetven


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]