Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 20.05.2015. 18:00

Soja nosi manje rizika i bolje prognoze prihoda!

Velike kiše koje pogađaju američke ravnice mogle bi oštetiti ozime usjeve pšenice. El Niño pak prijeti zalihama biljnih ulja. Prognozira se izbalansirana ponuda i potražnja za 2015/16. Izvoz žitarica mogao bi se povećati uslijed prestanka važenja izvoznih obaveza. Višak soje bit će veći nego inače.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 80
  • 3
  • 0

Proizvodnja žitarica u sezoni 2015/16 u ravnoteži je sa potražnjom, s obzirom na najnovije izvještaje Ministarstva poljoprivrede SAD-a. I dok je još uvijek rano za reći hoće li se te prognoze i ostvariti, očekuje se nestabilnost tržišta s obzirom na promjenu vremenskih uvjeta.

Vrijednost budućnosnica pšenice su naglo skočile, i to prvo na američkim burzama, što je donijelo pozitivne tržišne vijesti. Katalizator za takvo stanje je napredak kišnog vremena nad američkim ravnicama te uvjeti koji nagoviještaju El-Niño, što je donijelo mnogo brige za posljedice te vremenske neprilike, ali je ulogu odigralo i repozicioniranje trgovaca.

EU će se vjerojatno suočiti s obnovljenom izvoznom konkurentnošću s obzirom na Rusiju u posljednjim tjednima sezone, nakon što je ta zemlja ukinula izvozne obveze za pšenicu 15. svibnja, što je dalo gotovo trenutan efekt. Izvozne obveze neće biti važeće barem do 1. lipnja, kada se uvodi nova obveza, no još nije sigurno na koji će se način ona računati. Ruska Vlada procjenjuje da će ukidanje obveze dovesti do dodatnog izvoza pšenice od 1Mt.

El Niño pokreće tržišne rizike

Tržište uljarica puno je izazova. Američko Ministarstvo poljoprivrede dalo je negativne procjene za nove urode uljarica projicirajući višak od 15Mt soje u sezoni 2015/16 - za 50% više nego u sezoni 2014/15.

Neke pozitivne vijesti bi mogle krenuti s tržišta biljnih ulja, posebno za uljanu repicu koja ima viši sadržaj ulja od soje. Prema izvješćima, Indija se previše oslanja na uvoz biljnih ulja. Njemački analitičari očekuju da će sveukupan uvoz dosegnuti 13.2Mt u rujnu i listopadu 14/15, za 11.6Mt više nego u prošloj sezoni. Nadalje, upozorenja za El Niño u Indiji uzrokuju brige, a monsunske kiše koje će vjerojatno nastupiti kasnije ove godine, mogle bi pogoditi domaću proizvodnju, što će izazvati daljnje povećanje potrebe za uvozom.

El Niño je dobar pokazatelj događanja na tržištu uljarica. Također predstavlja prijetnju za proizvodnju uljane repice u Australiji te palminog ulja u jugoistočnoj Aziji. Malezijske zalihe i proizvodnja palminog ulja nastavljaju napredak, unatoč svemu. Vrhunac se proizvodnje približava s kolovozom, rujnom i listopadom. Analitičari smatraju El Niño pokretačem tržišnih događanja koja se mogu, ali ne moraju i ostvariti, ali je faktor rizika velik.

Farmere soji vode sigurne prognoze

Na površini, teško je vidjeti logiku kojom se vodi američko Ministarstvo poljoprivrede u svojim prognozama povećanja područja pod sojom u 2015. Informa Economics je predvidjela rekordnu sezonu američkoj soji na sveukupno 35.3Mha soje - što je 1Mha iznad prognoze Ministarstva poljoprivrede. Odgovor leži u utjecaju padajućih cijena na kulture nižih prinosa - kao što je soja.

Što je to nagnalo američke farmere da se sa "sigurne kulture" kao što je kukuruz priklone soji? Prognoze prihoda promijenile su se na godišnjoj razini. Prihod se izračunava pomoću privremene procjene prinosa i prosječne cijene prije sadnje za određeno razdoblje. Iako su prognoze prinosa za soju sada niže, pad je manje ozbiljan nego za kukuruz. To je i razlog zašto je soja postala tako popularna.

Pri nižim cijenama, premije prinosa kukuruza vrijede manje nego one za soju. Trenutno su prognoze i rezultati u korist soje. U dodatku, soja je kultura koja nosi niže rizike uzgoja kada govorimo o otpornosti na sušu. Upravo zbog ovih razloga se prognozira i višak soje, kao i biljnih ulja u proizvodnoj sezoni 2015/16. Ako cijene žitarica ostanu niske i u 2015.,onda možemo očekivati daljnji zamah za soju i u Južnoj Americi, kada sjetva započne pred kraj godine.

To se odražava i na popularnost uljane repice u Velikoj Britaniji, koja je pojačana i snagom funte naspram eura. U dodatku, komponenta stočne hrane igra veću ulogu u formiranju cijene uljane repice. Soja ima veću udio u stočnoj hrani pa ima i veće prihode u odnosu na repicu.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depsoitphotos.com, @simazoran


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."