Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ječma
  • 09.05.2021. 17:00

Spriječite pjegavost ječma na vrijeme

Ukoliko se registruje 10 odsto biljaka sa simptomima pjegavosti, kako bi se sprječio dalji razvoj i širenje bolesti i sačuvao prinos, nakon stabilizacije vremenskih uslova preporučuje se primjena registrovanih fungicida.

Foto: PIS Vojvodina
  • 140
  • 5
  • 0

Usjevi ječma iz najranijih rokova sjetve nalaze se u fazi pojave lista zastavičara. Prognozirane visoke temperature vazduha uticaće na brži razvoj biljaka i ulazak većeg broja u fazu zastavičara. Vizuelnim pregledima ječma registrovano je prisustvo simptoma različitih vrsta pjegavosti (mrežasta, ramulariozna, sočivasta pjegavost lista ječma) i pepelnice žita, navodi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Pored navedenih patogena, tu je i prugavost ječma, mrka i siva pjegavost, kao i mrežavost (ili mrežasta pjegavost). Kada je jesen topla, kao što je bila prethodna, u proljeće se obavezno javi pjegavost, koju uzrokuju različite gljivice, a što značajno može umanjiti prinose.

Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pjegavosti, kako ih zaštititi?

Ono što karakteriše sva navedena oboljenja je to da se javljaju prvo na donjim dijelovima biljke, a zatim sa rastom usjeva i oni se šire ka gornjim dijelovima. Navedene zaraze naglo se razvijaju sada u proljeće. 

Na 10 odsto oboljelih biljaka sprovesti zaštitu

Na primjer, siva pjegavost najčešće napada ozimi ječam, a nešto rjeđe onaj jari, raž, zob i pšenicu. Na plojci i rukavcima lista, a kasnije na klasu pojave se izdužene pjege. One su u početku vodenaste, svijetlo - zeleno sive ili plavičasto - sive boje. Kako bolest napreduje, tako se i tkivo u središtu fleka suši i postaje blijedo. Njen kraj je neravan i tamnosmeđe do ljubičaste boje, a oko njega se ponekad javljaju hlorotične zone.

U povoljnim uslovima, spajaju se i stvaraju veće nekrotične lezije, lišće se suši i izgleda kao da je spaljeno. Optimalne temperature za infekciju su od 10 do 20°C, a potrebna je i visoka vlaga vazduha.

Pojavile se bolesti na ječmu i pšenici: Ratari, kakvo je stanje usjeva?

Proizvođačima ječma savjetuje se pregled žita na prisustvo simptoma bolesti. Ukoliko se registruje 10 odsto simptomatičnih biljaka, kako bi se sprječio dalji razvoj i širenje bolesti i sačuvao prinos, nakon stabilizacije vremenskih uslova preporučuje se primjena registrovanih fungicida na bazi nekih od aktivnih materija:

  • epoksikonazol + metkonazol;
  • protiokonazol + benzovindiflupir;
  • biksafen + fluopiram + protiokonazol;
  • tebukonazol + biksafen;
  • tebukonazol + tiofanat-metil;
  • epoksikonazol + tiofanat-metil.

Sva hemijska sredstva za zaštitu bilja, koristiti uz poštovanje preporuka proizvođača, uz pravilno rukovanje sa ambalažnim otpadom i odlaganjem u skladu sa uputstvima na deklaraciji. Pored toga voditi evidenciju o tretiranju usjeva u skladu sa važećim propisima.


Tagovi

Zaštita ječma Fungicidi Pjegavost ječma Mrežasta pjegavost ječma Siva pjegavost


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas