Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj duhana
  • 29.07.2021. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Bakić

Srpanjska sadnja duhana - cilj je smanjiti troškove proizvodnje i povećati prihod

Pokusi sadnje duhana na poljima po žitaricama se provode već treću godinu kod odabranih proizvođača koji imaju kvalitetna tla i riješen sustav navodnjavanja.

Foto: Goran Gazdek
  • 479
  • 191
  • 0

Duhan se uobičajeno sadi u svibnju, a prve berbe, ako nema vremenskih ekstrema kao ove godine, počinju sredinom lipnja. Mihael Čolak iz Bakića nedaleko od Slatine još nije počeo brati duhan posađen u proljeće, a već je posadio novi.

Srpanjska sadnja duhana, naime, je pokusni projekt tvrtke Hrvatski duhani kojim se žele smanjiti troškovi proizvodnje i povećati prihod. Provodi se već treću godinu kod odabranih proizvođača koji imaju kvalitetna tla i riješen sustav navodnjavanja jer je vlaga osnovni uvjet za uspješan razvoj duhanskog lista.

"Takva se sadnja odvija na poljima po žitaricama – zobu, ječmu ili pšenici. U jednom se danu mora poorati, potanjurati i posaditi duhan, a drugi dan razvući crijeva za navodnjavanje", kaže organizator proizvodnje na slatinskom proizvodnom području Miroslav Cik koji Mihaela prati u toj proizvodnji.

Prednosti ove sadnje, pojašnjava, su što se u jednoj godini na istoj parceli uzgajaju dvije kulture i ostvaruju dva prihoda. Druga prednost su znatno manja ulaganja: zbog reduciranog broja dana i kraće vegetacije smanjena je gnojidba, a manja je upotreba pesticida. Osim toga tvrtka im osigurava besplatni rasadni materijal. 

Prinosi se kreću od 1.500 do 2.200 kilograma duhanskog lista po hektaru što je, ocjenjuje Cik, odličan rezultat.  

"Dobri su to ljudi i vrijedni radnici koji uglavnom slušaju naše savjete. Tko uspije odraditi onako kako tražimo ima dobre prinose. Ova godina je ekstremna, neki su proizvođači strgali plugove kolika je bila suša i nisu mogli pripremiti zemlju“, dodao je.

Neki proizvođači se pribojavaju da tako kasno posađen duhan neće stići pobrati prije mrazeva. Miroslav Cik ih, međutim, razuvjerava jer kaže prošle je godine prvi mraz bio dosta kasno, 5. studenoga. Sreća je i da u zadnje tri godine duhan osiguravaju od mraza do 25. listopada pa proizvođači puno ne riskiraju. "Zarada je sigurna, nisu na gubitku“, zaključuje.


Tagovi

Srpanjska sadnja duhana Dvije kulture Pokusna sadnja Uzgoj duhana Mihael Čolak


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]