Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 22.06.2022. 11:00

Šta je pokazala prva ovogodišnja žetva u Semberiji i Lijevče polju?

Ratare brine što u žetvu hljebnog žita ulaze ne znajući otkupnu cijenu

Foto: Depositphotos/IgorK48
  • 252
  • 43
  • 0

U Bosni i Hercegovini uveliko traje žetva ječma. Prinosi u Semberiji su mnogo bolji nego ranijih godina, dok u Lijevče polju prvi otkosi pokazuju manje prinose. Prvi otkosi pšenice past će krajem jula.

Јesenas je na području Lijevče polja ozimim usjevima zasijano oko 11,5 hiljada hektara, a u dosadašnjem toku žetve ječma na 2.100 hektara rezultati su ispod prosjeka. Bolje prinose ratari očekuju od pšenice jer su obilnije padavine pristigle tokom nalijevanja usjeva pšenice koja je zasijana na 7.200 hektara.

Suša umanjila prinose

"Prinos je negdje od 4,5 do pet tona, a razlog ovakvom prinosu su svakako nepovoljni vremenski uslovi, odnosno suša u vrijeme nalijevanja zrna što se odrazilo na smanjeni prinos", rekao je za RTRS, Nenad Erceg, stručni savjetnik za ratarstvo Resora za pružanje stručnih usluga, područne jedinice Gradiška.

Dvije tone ispod prosjeka su i prinosi uljane repice u ovom kraju, a razlog je velika suša u martu, aprilu i maju. Oni koji su uspostavili sisteme za navodnjavanje, manje su opterećeni prinosima. Među njima je i farmer Đuro Cvijić, koji je kako kaže, izvršio navodnjavanje dvaput u zadnjih mjesec dana, tako je spasio pšenicu.

U Semberiji zadovoljni

Žetva je u Semberiji, na velikom broju parcela, već završena. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosima, a slično očekuju i od pšenice. Brine ih što u žetvu hljebnog žita ulaze ne znajući otkupnu cijenu.

"Ima i do 7-8 tona, po hektaru smo vrli ove godine. Za sad ovaj rani ječam je bacao dobro, palo je kiše, pa ćemo vidjeti za kukuruz. Pšenica ne znamo koliko će bacati, nismo još krenuli, ali za jedno sedam dana ćemo znati koliko će bacati", rekao je poljoprivrednik Vojislav Lukić, za BHT1.

Ratari iz Semberije objavili cijenu pšenice - čeka se sastanak s mlinarima

Uskoro će i žetva pšenice. Cijena nije poznata, a iz udruženja koje okuplja poljoprivredne proizvođače u Semberiji ranije su naveli kako će tražiti da ona iznosi 0,82 KM/kg. No, mlinari još nisu izašli s cijenom. Prema ocjenama agronoma, stanje usjeva je dobro, pa se shodno tome može se očekivati i dobar prinos pšenice. Iz Ministarstva poljoprivrede RS, navode kako će biti dovoljne količine, ali će vjerovatno morati i uvoziti određeni dio.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žetva Ječam Lijevče polje Semberija Vojislav Lukić Nenad Erceg Pšenica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.