Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 12.04.2021. 18:00

Stanje ponude, potražnje i zaliha na globalnom tržištu žitarica

Prema FAO izvješću globalna proizvodnja žitarica povećat će se treću godinu za redom i to na 758 milijuna tona. Od EU očekuju nagli porast zbog većih zasijanih površina i povoljnih uvjeta.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 1.621
  • 136
  • 0

Prema izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) očekuje se povećana globalna proizvodnja treću godinu zaredom. Berba nekih usjeva ozime pšenice je već započela u nekim zemljama sjeverne hemisfere, a trenutno stanje ukazuje na nešto bolje izglede u odnosu na ranije očekivanja, podižući preliminarnu prognozu njene globalne proizvodnje na 758 milijuna tona.

U EU predviđaju nagli porast proizvodnje na 137 milijuna tona, zbog veće zasijane površine i povoljnih uvjeta za ozimine predviđaju se dobri prinosi. Slično je stanje i u Velikoj Britaniji gdje se očekuje proizvodnja pšenice od 14 milijuna tona.

Međutim, u Ruskoj Federaciji usprkos kišama koje su ublažile nedostatak vlage, hladnoća u veljači i nedostatak snijega moglo bi utjecati na prinose, a očekuje ih se 79 milijuna tona. U Ukrajini su povoljni izgledi, a službeni podaci pokazuju da se njihova proizvodnja pšenice povećala na iznadprosječnu razinu od 27,5 milijuna tona.

U SAD-u službeni podaci ukazuju na pet posto veću površinu zasijanu ovom kulturom u odnosu na prethodnu godinu. No, to je i dalje jedna od manje zabilježenih zasijanih površina, a ondje se previđa 52 milijuna tona ove žitarice. U Pakistanu očekuju da će njena proizvodnja dostići cilj od 27 milijuna tona, a izgledi u Indiji također su povoljni, gdje službene prognoze ukazuju na rekordnu proizvodnju od 109 milijuna tona. Na temelju nedavnih terenskih procjena koje izvještavaju o solidnim uvjetima i dobroj razini vlage u tlu, proizvodnja u Kini ograničena je na 135,5 milijuna tona. Na Bliskom istoku suša i dalje podriva izglede proizvodnje u nekoliko zemalja.

Na južnoj hemisferi dobri izgledi za žetvu

U zemljama južne hemisfere započela je ovogodišnja žetva grubih žitarica, a očekuju se dobri rezultati. Tako je proizvodnja kukuruza u Argentini na putu da dosegne natprosječnu razinu od 58 milijuna tona. U Brazilu se ona prognozira na rekordnih 108 milijuna tona. Dobri prinosi se očekuju i u Južnoj Africi.

Na sjevernoj hemisferi nedavno je započela sjetva, a kod najvećeg svjetskog proizvođača, SAD-a podaci pokazuju da će se površine ove godine vjerojatno proširiti za jedan posto, što je rast koji nije u skladu s tržišnim očekivanjima s obzirom na snažnu potražnju i perspektive cijena, stoji u izvješću.

FAO-ova prognoza za svjetsku proizvodnju neznatno je povećana ovog mjeseca i sada iznosi 2.765 milijuna tona, dva posto više od rezultata iz prethodne godine. Najnovije povećanje uglavnom podržava procjena proizvodnje kukuruza u Indiji, sa službenim podacima koji ukazuju na veće prinose od prethodno očekivanih, a u manjoj mjeri u Rusiji. Procjena za svjetsku proizvodnju riže također je povećana.

Pad globalnih zaliha žitarica 

Predviđanje globalne upotrebe žitarica u sezoni 2020/21. povećano je za 11 milijuna tona u odnosu na prethodno izvješće i sada iznosi 2.777 milijuna tona, što je 2,4 posto iznad razine prethodne sezone. Mjesečni porast je zbog upotrebe pšenice za hranidbu stada svinja u Kini, jer se tamošnji sektor oporavlja od afričke svinjske kuge (ASK). Također, globalna prognoza korištenja grubih zrna 2020/21. povećana je za 2,9 milijuna tona ovog mjeseca na 1.500 milijuna tona, što je 2,9 posto više u odnosu na 2019/20.

Međutim, predviđa se pad globalnih zaliha žitarica za 1,7 posto, na 808 milijuna tona. Prognoza za pšenicu smanjena je za osam milijuna tona od prošlog mjeseca na 284 milijuna tona. Suprotno tome, za 4,5 milijuna tona na 341 mil. t povećana je prognoza za grube žitarice.

FAO izvještava da će se one i dalje smanjivati, a procjenjuju za 5,9 posto u odnosu na početne razine, uglavnom zbog smanjenja zaliha kukuruza na 23 milijuna tona. One za rižu ograničene su na 183 milijuna tona.


Tagovi

Globalno tržište žitarica Zalihe Ponuda Potražnja Žetva Prognoza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]