Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećne kulture
  • 19.05.2023. 10:30

Stanje proljetnih kultura - šta savjetuju stručnjaci?

Nakon obilnijih kiša i nižih temperatura od prosječnih za ovo doba godine, postavlja se pitanje kakvog su zdravlja proljetne i ozimne kulture?

Foto: Depositphoto/NeydtStock (ilustracija)
  • 119
  • 10
  • 0

Početak proljeća popraćen znatnim padom temperatura, obilnijim padavinama i na iznenađenje svih, snijegom, odložio je sjetvu proljetnih kultura. Situacija na terenu, tamo gdje nije bilo velikih poplava je dobra i obilnije proljetne padavine su pogodovale većini ratarskih kultura.

"Iako je sjetva kalendarski pomjerena, ne znači da je kasnila", kaže agronom Zorica Rajačić

Pratite stanje usjeva

Odlaganje sjetve je kompenzovano padavinama i povoljnim vremenskim uslovima te je stoga sve posijano niklo veoma brzo.

Pored kukuruza, nikao i suncokret (foto: M. Garafijat)

"Ovakvi uslovi sredine su doprinijeli da posijane kulture niknu u kraćem vremenskom roku te je stoga sve u redu. Kukuruz je nikao poslije desetak dana otkako je posijan što je zaista odličan rezultat ako uzmemo u obzir da je ovoj kulturi potrebno oko 14,15 dana bi nikao", kaže zrenjanski agronom.

Padavine dobro došle i pšenici

Stručnjaci savjetuje proizvođačima da redovno prate situaciju na svojim njivama i da obavezno kontaktiraju njima najbliže poljoprivredne stručno-savetodavne službe ukoliko zapaze neki problem na svojoj parceli. Insekti i mikroorganizmi koji su uzročnici većine problema na parcelama drugačije reaguju kada su u pitanju vremenski uslovi te stoga uvijek treba biti na oprezu.

Meteorolog Ljiljana Džingalašević skreće pažnju proizvođačima da su uslijed vlažnijih vremenskih prilika i nešto viših temperatura zabilježeni određeni patogeni na ratarskim, povrtlarskim i ranim voćarskim kulturama.

Stradale hercegovačke trešnje, jagode i krompir, cijene će rasti

"Pšenica se nalazi u fazi cvjetanja i osjetljiva je na infekcije klasa i to prije svega patogenom psozoorijaze šturosti klasa. Takođe je registrovano i prisustvo simptoma žuto-mrke pjegavosti pšenice i simptoma žute lisne hrđe pšenice", upozorava naša sagovornicana dodajući da je pšenica trenutno u fazi cvjetanja odnosno klasenja i da u ovom periodu razvoja ima velike potrebe za vodom te su stoga ove kiše izuzetno dobro došle upravo ovoj kulturi.

Šećerna repa napreduje

"Što se tiče biljnih bolesti koje mogu napraviti problem voćarima i vinogradarima, trebalo bi obratiti pažnju na šupljikavost lista šljive i hrđe, takođe tu spada i plamenjača, crna pjegavost, crna trulež i pepelnica vinove loze", kaže Džingalašević dodajući da kada su u pitanju insekatske štetočine, da je u toku polaganje jaja jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, a da su na nekim povrtlarskim parcelama registrovane odrasle jedinke krompirove zlatice koje su trenutno u fazi polaganja jaja.


Tagovi

Zaštita bilja Biljne bolesti Štetočine Stanje kukuruza Zorica Rajačić Ljiljana Džingalašević Klasanje pšenice Proljetne kulture Proljetna sjetva


Autorica

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirana biologinja, zaljubljenica u prirodu, uvijek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima.