Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u poljoprivredi
  • 10.11.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Stanko Zdravčević: Poskupljenje brašna zbog više otkupne cijene pšenice nema smisla

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje u razgovoru je ukazao i na sve izraženiji problem - poskupljenje umjetnih gnojiva i ostalog repromaterijala. 

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 1.732
  • 102
  • 1

Osjetno poskupljenja brašna pa time i lančano svih pekarskih proizvoda na domaćem maloprodajnom tržištu svi smo vjerojatno već osjetili u novčaniku, a čini se kako se tome rastu ne nadzire kraj. Neki čak najavljuju i poskupljenje ove namirnice i do 60 posto. 

"Već desetljećima vodimo istu bitku. Ništa se ovdje ne događa novo, povijest se ponavlja. Proizvođači brašna i pekarskih proizvoda uvijek su koristili gužvu kad god je to bilo moguće“, komentira za Osječku televiziju Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. 

Kaže kako nitko ne osporava činjenicu da je pšenica ove godine bila plaćena nešto više nego prethodnih, za nekih 25 posto, ali raspravljati o tome da brašno poskupi 60 posto nema nikakvoga smisla pogotovo zato što su sve zalihe pšenice otkupljene. 

"Pšenica je skuplja plaćena, ali zavisi od sorte do sorte. Jako malo njih je bilo više od 130 kuna, bilo je sve ispod. Prosjek je nekih 125 kuna, ali i to je puno. S te osnove brašno može poskupiti kao i kruh, ali ne toliko“, napominje sugovornik. Ono što je bitno za našu državu, dodaje, je da imamo dovoljne količine ove kulture te više od 50 posto za izvoz. 

Ugrožena opskrba hranom?

Pored toga problema, Zdravčević je u razgovoru ukazao i na onaj sve izraženiji - poskupljenje umjetnih gnojiva i ostalog repromaterijala. 

"Nikad lošija godina barem u ovih zadnjih par. Kako je rasla otkupna cijena pšenice i ostalih kultura tako je rastao i repromaterijal, ali najveća ludost je ovo s gnojivima“, istaknuo je dodavši kako otkad se on bavi poljoprivredom nisu zabilježene toliko visoke cijene. "Cijena Uree i ostalog gnojiva kreće se oko 100 eura metar toga gnojiva. Znači više od 50 posto je skočilo“, naglašava ovaj poljoprivrednik.

Smatra kako je to monopol i da svjetsko tržište može raditi što god želi. Problem je ističe ovogodišnja sjetva ozimina, koja će, prognozira, biti lošija nego prethodnih godina. Posijane sorte traže gnojivo, no nažalost poljoprivrednici mu ga neće dati u dovoljnim količinama jer za to nemaju novaca. 

A u slučaju da se okolnosti ne promjene, iduće godine po svemu sudeći imat ćemo problema s opskrbom hrane, a njezin manjak znači samo jedno -  skok cijena. 

"Ne znamo što ćemo nagodinu žeti ako i sredstva za zaštitu odu gore. Bit će jadno i tužno u poljoprivredi“, razočarano kaže napominjući da su to kulture koje laboratorijski traže točno koliko im treba gnojiva, kakva zaštita i ako to ne dobiju neće uroditi.

Također, mišljenja je kako ovdje država, odnosno resorno ministarstvo ne mogu puno napraviti jer je tvornica gnojiva u privatnom vlasništvu. 

"Ako se ovo bude nastavilo, budemo živi i zdravi, dobro se sjetite što sam rekao. Bit će jako jadna žetva, pojavit će se bolesti na kulturama i bojim se da nećemo imati dovoljni ni za vlastite potrebe“, zaključio je Zdravčević. 

Cijeli razgovor možete pogledati u videu:


Tagovi

Poskupljenje brašna Pekarski proizvodi Otkupne cijene pšenice Stanko Zdravčević Cijene gnojiva Repromaterijal Sjetva ozimina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]