Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikrogranulirano gnojivo
  • 11.03.2021. 09:00

Startna gnojidba kao dio formule za veći prinos kukuruza i ostalih ratarskih kultura

Uporaba mikrogranuliranih gnojiva osigurava brzo nicanje i snažan razvoj korijenovog sustava što je od velikog značaja za kasnije usvajanje vode i hranjiva iz tla, pojašnjavaju iz tvrtke Timac Agro.

Foto: Timac Agro
  • 2.594
  • 418
  • 0

Bez ulaganja u proizvodnju nema visokih prinosa, a time ni povećanja cijena gotovih proizvoda. Ove činjenice svjestan je i ratar Matija Šalek iz mjesta Dolci pokraj Orahovice koji baš iz tih razloga već petu godinu za redom koristi Physiostart u startnoj gnojidbi kukuruza na površini od 50 hektara. 

Riječ je naime, o mikrogranuliranom gnojivu (NP 8/28 + 23 SO3 + 2 Zn) tvrtke Timac Agro d.o.o. s visokim sadržajem fosfora i cinka. Sadrži Physio+ kompleks koji stimulira razvoj korijena mladih biljaka, a primjenjuje se za ultralokalizirano startno gnojenje usjeva u dozi od 25 do 30 kg/ha. 

"Ova gnojiva u bliskom dodiru sa sjemenom osiguravaju brzo nicanje i snažan razvoj korijenovog sustava, što je od velikog značaja za kasnije usvajanje vode i hranjiva iz tla“, pojašnjavaju iz tvrtke.

Brzo nicanje i snažan razvoj korijena

Osim iznimno važne uloge dušika, sumpora i fosfora, za rast i razvoj kukuruza bitan je cink koji poboljšava cvatnju i oplodnju, pomažući čvrstoću i stabilnost stabljike.

Bolje razvijena biljka u početnim fazama rasta i razvoja tako će se uspješnije boriti s korovima za vodu, prostor i hranjiva. Dodatni benefit je i povećanje otpornosti na mraz i niske temperature.

Među ostalim prednostima, iz tvrtke ističu kako Physiostart:

  • jača i ubrzava početnu fazu rasta mlade biljke, što dolazi do izražaja osobito kod onih sa slabim korijenskim sustavom koje imaju dobar startni razvoj samo kada imaju dovoljno hranjivih tvari u obliku dostupnom za usvajanje,
  • kod upotrebe herbicida poboljšava razvoj i oporavak metabolizma biljke,
  • primarno potiče korijenski sustav odnosno staničnu diobu i promovira sintezu auksina (hormona rasta korijena). Takav bolje razvijen korijenski sustav će imati pristup većim hranjivim zalihama iz dubljih slojeva tla. Te hranjive tvari u topljivim i lako dostupnim oblicima omogućavaju proizvodnju više energije, čime se formira optimalna gustoća, ujednačenost rasta i razvoja i poboljšano nicanje usjeva.

Od kada koristi ove mikrogranule Šalek je primjetio da su biljke zdravije, imaju bolji početni rast kao i razvoj korijena. Uspijeva, ističe, proizvesti dobre prinose i na tablama s relativno niskim pH, oko 4. 

"Smatram to opravdanom investicijom uz uobičajenu osnovnu gnojidbu i prihranu. Tijekom cijele vegetacije, a naročito u početnim fazama rasta, biljka je u boljoj kondiciji”, zaključuje za Timac Agro Šalek.

Za više informacija obratite se tvrtki Timac Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Timac Agro d.o.o. Physiostart Mikrogranulirano gnojivo Startna gnojidba Brzo nicanje Razvoj korijena Matija Šalek Uzgoj kukuruza


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.