Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 22.10.2019. 07:30
  • Vukovarsko-srijemska, Drenovci

Štedljiv, udoban, lak za upravljanje - Case Maxxum 145 MC, traktor za sve poslove

Na imanju Poljoprivredne zadruge Sekice, obitelji Komesarović u Drenovcima, obavljeno je testiranje Case Maxxum 145 MC, jednog od finalista izbora Hrvatskog traktora godine. Zašto se našao u finalu izbora, pročitajte.

Foto: Ivan Stupnišek
  • 3.458
  • 307
  • 0

Poljoprivredna zadruga Sekice iz Drenovaca pravi su primjer kako obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo treba izgledati. Dva sina i dvije kćeri rade oko 420 hektara zemlje. Mato je zadužen za mehanizaciju, Marko za silose, a sekice za upravljanje sjetvom, prskanjem i ostalim poslovima u poljoprivredi, pohvalio je domaćine Miro Nekić iz tvrtke Agronom prilikom testiranja Case Maxxum 145 MC. Ovaj je traktor jedan od finalista izbora Hrvatskog traktora godine koji se provodi u izboru Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Motor ovog modela je četverocilindrični FPT Euro 4, s turbo punjačem, intercooler hladnjakom stlačenog zraka s HPCR visokotlačnim Common Rail sustavom za ubrizgavanje goriva. Posjeduje i suhi filtar zraka s uloškom, kao i ručni i nožni gas.

"Traktor je snage 145 konjskih snaga s tim da 118 kW, odnosno 160 konjskih snaga ima na kardanu i prilikom transporta. Dakle, i onda kada mu je teško, pali se 160 konja i daje trenutno ubrizgavanje, a na kardanu je ta snaga stalna", opisao je poznavatelj Case traktora Miro Nekić. Pojačana je, kaže, amortizirajuća prednja osovina klase četiri, kakve se inače nalaze na jačim traktorima, onima od 200 konjskih snaga. Prednja osovina sa senzorima je automatski podešena za navigaciju.

Svestran i idealan za manja gospodarstva 

Traktori Maxxum Multicontroller, kakav je Case Maxxum 145 MC, dostupni su s “AFSTM Accuguideready” i opremljeni s AFS Pro 700 ™ zaslonom osjetljivim na dodir. To znači da distributer može unaprijed instalirati potpuno automatski integrirani GPS/GLONASS sustav za navođenje kako bi osigurao odličnu preciznost na terenu. Ako tome dodate i lokalnu RTK + signalnu stanicu koja vas izravno upućuje na točnost prolaza do 2,5 cm ne brinite o prijemu signala. Njihov softver ima xFill aplikaciju koja premošćuje sustav RTK + tako da AFS sustav zadržava svoj smisao za smjer čak i u sjeni zgrada.

Case traktor
Obitelj Komesarović Case Maxxum 145 MC prvenstveno je nabavila za međurednu obradu, sjetvu, prskanje, bacanje gnojiva

"I spremna je za raditi bez čovjeka. Preciznost je plus-minus dva centimetra, što je fantastično. Prednost te navigacije posebno je značajna kod sjetve i prskanja. Mjenjač je Aktive drive 8 eko odnosno mjenjač s duplom spojkom s tri polja po osam power shiftova. Ujedno, taj mjenjač je po DLG testu najmanji potrošač trenutno u traktorima tih konjskih snaga. Čak devet i pol posto bila je 2017. godine manja potrošnja od najbližeg konkurenta", naglasio je Nekić prilikom testa.

Inače, ActiveDrive 8 je novi Case IH powershift mjenjač s 3 grupe po 8 brzina, koji osigurava ukupno 24 brzine i naprijed i natrag. Mjenjač sadrži brojne značajke dizajnirane kako bi traktor bio učinkovitiji, a vozač opušteniji. Za pokrivanje brzine do 10,7 km/h, grupa 1 je posebno dizajnirana za teže poslove. Grupa 2, glavna radna grupa, pokriva gotovo 90% svih zahtjeva na poljima, travnjacima i utovarivačima, omogućujući da radite pod punim opterećenjem od 4,3 do 18,1 km/h.

Kabinu možete namjestiti na pet razina osjetljivosti. Sjedalo je jedno od najboljih i što se tiče udobnosti pripada u sam vrh. Klima je automatska, svjetla pokrivaju 360 stupnjeva, kaže Miro Nekić iz tvrtke Agronom

"Na imanju obitelji Komesarović, s obzirom na veličinu, ovaj traktor bi se mogao nazvati trećim traktorom, namijenjenim za međurednu obradu, sjetvu, prskanje s prskalicom Amazone UX i rasipačem Amazone s 'ful' automatikom. Traktor koristi GPS sustav pa je tu i mogućnost mapiranja sekcija. Rijetko ga koriste za prijevoz tereta, a inače je za manja gospodarstva zahvaljujući svestranosti glavni traktor koji može obavljati sve poslove.

Vezano uz mapiranje, to znači da kada kombajn skine usjeve mapira tablu te prema tim rezultatima poslije obavlja gnojidbu. Naime, podaci iz kombajna se skinu i prebace u sustav za gnojidbu na ovom traktoru. Pri tom poslu se pojedine sekcije automatski isključuju i uključuju prema tim podacima. On zna automatski gdje treba pojačati, a gdje smanjiti gnojidbu", objasnio nam je Miro Nekić dok smo gledali traktor u radu.

Izuzetno mala potrošnja goriva 

"Prvenstveno smo ga uzeli za međurednu obradu, sjetvu, prskanje, bacanje gnojiva i nešto malo za prijevoz. Dakle, nisam ga predvidio za neke teže poslove jer imam veće traktore za to. Zbog toga smo se malo i dvoumili, ali za sada se taj prvi takav model u Hrvatskoj, pokazao odličnim i sve funkcionira dobro. Mogu reći da ima izuzetno malu potrošnju goriva. Case farmal 105 s istim priključnim uređajima trošio je 20 posto više goriva nego ovaj traktor, a razlika je i u konjskim snagama. Nekih 40 konja, koliko je ovaj jači", kazao nam je domaćin Mato Komesarović.

Što se tiče udobnosti, nastavio je Nekić, kabinu možete namjestiti na pet razina osjetljivosti i praktično da čovjek uopće ne osjeti vanjske utjecaje. Sjedalo je jedno od najboljih te po pitanju udobnosti pripada u sam vrh ponude. Klima je automatska, svjetla pokrivaju 360 stupnjeva, kazao je Nekić, a domaćin iz PZ Sekice, nadalje pojasnio: Traktor ima svu moguću opremu što se tiče ovjesa prednjeg, kabine i mjenjača tako da je jako jednostavan za rukovanje. Nema umora ni nakon 12 sati provedenog u radu s njim. Izlaziš van mnogo odmorniji nego u nekim drugim kategorijama“, naglasio je Mato. 

Mjenjač ovog traktora sadrži brojne značajke dizajnirane kako bi traktor bio učinkovitiji, a vozač opušteniji

Kod radnih operacija ističe se Headland menagment controle. Headland II operacija osmišljena je kako bi pomogla vozaču prilikom okretanja na kraju polja. Svaki korak može se programirati bilo putem vremena ili udaljenosti. S ISOBUS III moguće je da implementacija kontrolira Maxxum Multicontroller i automatski podešava brzinu naprijed, položaj zaustavljanja i PTO brzinu, kao i upravljanje daljinskim ventilima ovisno o izvedbi. A sada, s novom AccuTurn tehnologijom AFS, kombiniraju se upravljanje rutama i upravljački procesi, automatizirajući cijeli posao.

Traktor ima svu moguću opremu što se tiče ovjesa prednjeg, kabine i mjenjača tako da je jako jednostavan za rukovanje. Nema umora ni nakon 12 sati provedenog u radu s njim. Izlaziš van mnogo odmorniji nego u nekim drugim kategorijama, kaže Mato Komesarović

"Obavlja snimanje radnih operacija tijekom rada. U sjetvi možete podesiti da sve komande pozivate s jednom tipkom ili, tako da kažem, vremenski. Primjerice, ako naprijed imate prednji valjak, nazad kombinaciju rotodrljače i sijačice, kada biste radili s tim, morate spustiti prvo prednji valjak, uključiti kardan i rotodrljaču, namjestiti brzinu, gas namjestiti, spustiti rotodrljaču, pa spustiti sijačicu, a sada putem snimanja ili direktnog snimanja, traktor sve to sam obavi", objasnio je Nekić što to znači u praksi. 

Traktor, dodao je, ima doista moćnu hidrauliku. Pomoćni cilindri su pojačani 90 mm. Hidraulična Load sensing pumpa je 150 litarska, a njegova moć podizanja na prednjoj hidraulici na kraju poluga 7,8 tona. "Što je izuzetno dobro za taj traktor. Čak i jače nego li je potrebno. Hoću reći, hidraulika može dignuti, ali traktor to ne može nositi", istaknuo je Nekić.

Visok kapacitet, kompenzacijski protok tlaka, promjenjiva klipna pumpa je standardna. Isporučuje 113 do 134 l/min ulja kroz snagu iznad ulaza ili do 100 l/min na bilo koji pojedinačni daljinski ventil. Uz kapacitet podizanja do 7.864 kg, Maxxum Multicontroller modeli su više nego sposobni za rukovanje svime što im je pričvršćeno, dok je moguća opcija za 3.100 kg prednje vuče.

Vrhunska upravljivost i vidljivost 

"Kada su u pitanju ispušni plinovi, Istaknuo bih da je sustav na traktoru SCR samo Ad blue. Nema povrata ispušnih plinova u motor. Ukratko, najjednostavnije rješenje za ekologiju upravo je u tom traktoru", stava je Nekić.

Vrhunska upravljivost i vidljivost glavne su značajke Maxxum Multicontroller traktora

"Mjenjač kada je automatskom modu "šalta" odlično i smanjuje broj okretaja. Mekan je i ugođen. Inače smo fanovi John Deera svi ovdje u selu. No, mislim da Case ima bolji mjenjač kada su u pitanju fini poslovi. Traktor mi se svidio", dodao je na kraju Mato Komesarović koji nam je traktor pokazao i u radu u polju s OLT ETA 48 sijačicom za strne žitarice.

Inače, svi traktori Maxxum Multicontroller opremljeni su značajkama za vrhunsku upravljivost i vidljivost. Primjerice, nova prilagodljiva upravljačka kontrola olakšava rad i manevriranje. Upravljački omjer može se odabrati preko AFS Pro 700 zaslona osjetljivog na dodir bilo putem unaprijed postavljenih opcija ili prilagođene postavke. Tu je i nova upravljačka ručica za učitavanje koja uključuje gumbe za upravljanje prijenosom i Active Clutch koja omogućava zaustavljanje, smanjenje brzine i brzinu bez korištenja spojke. A pravi power shuttle znači da nema gubitka pogona ili vuče pri mijenjanju smjera na padinama.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Case Maxxum Agronom PZ Sekice Case Maxxum 145 MC Finalist Izbor traktora godine


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/