Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 17.04.2020. 16:30

Štete od korova u strnim žitaricama mogu biti velike, vrijeme je za zaštitu

Utvrđeno je da štete od korova mogu biti od 10-50% od ukupnog prinosa strnih žitarica, ovisno o zakorovljenosti i njihovoj vrsti, upozoravaju iz Chromos Agra. Kako se uspješno boriti?

Foto: Chromos Agro
  • 1.333
  • 83
  • 0

Zaštita strnih žitarica od korova je za većinu poljoprivrednih proizvođača postala uobičajen tehnološki postupak jer u praksi su se uvjerili koliko to može značiti, odnosno koliko može umanjiti prinos i kvalitetu uroda.

"Štete koje nanose korovi našim usjevima ogledaju se kroz oduzimanje hrane, vode, svjetla te životnog prostora, a osim izravnog utjecaja na urod, otežavaju i žetvu te povećavaju troškove proizvodnje. Utvrđeno je da štete mogu biti od 10 do 50% od ukupnog prinosa, ovisno o zakorovljenosti i vrsti. Na primjeru korovne vrste Galium aparine (broćika, priljepača), već 2 biljke/m² mogu utjecati na smanjenje prinosa do 5%. Za uspješnu borbu protiv korova na našim njivama, potrebno je, osim dobrog poznavanja onih dominantnih, voditi i računa o tome što uvjetuje pojavu i njihovo širenje", ističu stručnjaci tvrtke Chromos Agro.

Naglašavaju i faktore koji utječu na pojavu i širenje, a to su gnojidba dušikom (neizbalansirana gnojidba pogoduje razvoju korovnih vrsta, ubrzava njihov rast i razvoj), ostaci sjemena korova iz predkultura (predstavljaju značajan izvor zaraze za sljedeću kulturu), prenošenje sjemenja kombajnima (obavezno čišćenje kombajna prije i poslije žetve/berbe) te njihova vitalnost (pojedine vrste zadržavaju klijavost i dugi niz godina dok ne dođu u povoljne uvjete za rast i razvoj).

d
Utvrđeno je da štete od korova mogu biti od 10 do 50% od ukupnog prinosa, ovisno o zakorovljenosti i vrsti (foto: Chromos Agro)

Najvažniji korovi u strnim žitaricama

Kako se sjetva ozimina vrši još u jesen, tako se i korovi mogu javiti od jeseni pa sve do proljeća, ističu iz ove tvrtke. Kada će se oni javiti i u kojem intenzitetu, ovisit će o vremenskim prilikama koje će nastupiti nakon sjetve. One koji se javljaju u strnim žitaricama razvrstali su u četiri skupine, a to su:

  • jednogodišnji travni (uskolisne): slakoperka, lisičji repak, vlasnjača, divlja zob (spomenute trave niču još u jesen izuzev divlje zobi, pa je zbog toga i mjere suzbijanja potrebno izvršiti ranije),
  • jednogodišnji širokolisni: priljepača, kamilica, jarmen, divlji mak, mišjakinja, mrtva kopriva, različak, lobode, dvornici itd.,
  • višegodišnji travni (uskolisni): pirika i
  • višegodišnji širokolisni: osjak, slak, ladolež, svinjak, gavez i dr. (niču kasnije tijekom proljeća kada porastu temperature i mogu značajnije usporiti i otežati žetvu).

Rješenje koje iz tvrtke Chromos Agro nude je SARACEN® MAX (florasulam, 200 g/kg; tribenuron-metil, 600 g/kg) u obliku vododispergirajućih granula (WG). Radi se o selektivno sistemičnom herbicidnom sredstvu namijenjenom suzbijanju jednogodišnjih širokolisnih korova u ozimoj i jaroj pšenici (mekoj i tvrdoj), ječmu, raži, zobi te ozimoj pšenoraži. 

Sredstvo se, napominju iz tvrtke, primijenjuje nakon nicanja (post-em) u količini 25 g/ha u sljedećim razvojnim stadijima: 

  • u ozimim žitaricama u proljetnoj primjeni od stadija razvijena 2 lista do vidljivog jezičca lista zastavice (BBCH 12-39),
  • u jarim žitaricama od stadija razvijena 2 lista do drugog koljenca (BBCH 12-32).
vd
SARACEN® MAX primijenite nakon nicanja u količini 25 g/ha (foto: Chromos Agro)

Primjer djelovanja SARACEN® MAX u poljskim uvjetima

"Za postizanje optimalnog djelovanja sredstva, bitna je odgovarajuća vlažnost tla. Potrebno je primijeniti sredstvo kada su korovi u punom porastu.

U jesen se nakon žetve usjeva tretiranih sredstvom SARACEN® MAX mogu sijati žitarice, uljana repica, stočni grašak i lucerna. Prije sjetve uljane repice i lucerne, tlo treba biti preorano i kultivirano na 20 cm dubine. Sljedeće godine nakon primjene sredstva SARACEN® MAX mogu se sijati žitarice, uljana repica, stočni grašak, lucerna, šećerna repa, krumpir, kukuruz, grašak, mrkva i ostalo povrće", poručuju iz Chromos Agra.

Za više informacija o zaštiti strnih žitarica od korova, obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Chromos Agro Korov Zaštita strnih žitarica SARACEN® MAX


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]