Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda stjenica
  • 30.09.2021. 16:00

Stjenice štete pričinjavaju i soji, ratari uopšte ne tretiraju manje površine

Rijetki su koji su tretirali usjeve i protiv smrdibuba. Dobre rezultate u suzbijanju imaga i larvi tog štetnog insekta može dati primjena preparata na bazi deltametrina.

Foto: Depositphotos/steveheap
  • 291
  • 54
  • 0

Posljednjih godina, naročito u jesen, imamo sve veći problem sa najezdom stjenica ili u narodu više poznatih pod nazivom smrdibuba, smrdljivi martin ili paralibuba. One nisu zastupljene samo na biljkama već ulaze u domove, zadržavaju se na fasadama kuća u velikom broju što estetski kvari izgled i mnoge domaćine iritira. U ovom periodu ih ima više jer su u potrazi za toplim mjestom kako bi uspješno prezimile.

Posebno štetu poljoprivrednoj proizvodnji pričinjavaju ove dvije vrste:

  • zelena povrtna stjenica (lat. Nezara viridula) i
  • smeđa mramorasta stjenica (lat. Halyomorpha halys)

Potiču iz tropskih krajeva, a u susjednoj Srbiji prvo je zabilježena povrtna 2007. godine, a 2013. registrovana je i mramorasta stjenica.

Larve i imaga kod ove prve pričinjavaju štetu tako što buše rupu na biljnom tkivu, sišu sokove i na taj način plodovi gube boju, imaju lošiji ukus, ranije počnu da propadaju i kvare se te kao takvi gube tržišnu vrijednost.

Značajne štete na soji

Izazivaju naprijatan miris, a takođe uznemiravaju svojom mnogobrojnošću i letom. U velikoj mjeri narušavaju prinos povrća, ratarskih kultura pa čak i u voću (jabuke i vinogradi), ukrasnom bilju, kao i korovima. Od povrća prvenstveno gubitke pričinjava paradajzu (najčešće i najviše), zatim paprici, boraniji, grašku, pasulju, vinovoj lozi, lucerki, lješnjaku, a ove godine nanijela je značajniju štetu soji.

Suzbijanje pomenute štetočine na toj uljarici treba fokusirati na fazu cvjetanja i formiranja mahuna. Proizvođače ove kulture su od samog početka godine pratili problemi što ukazuje na niže prinose soje, zbog teške i izazovne godine, ali i u najavi veliku potražnju za njom.

Uočena pojava zelene stjenice na povrću - kako je suzbiti?

Kompanije koja se inače bave otkupom uljarica već ugovaraju njen otkup po veoma visokim cijenama.

Mnogi uzgajivači soje koji su u već u samom startu zbog hladnoće i kiše, te kasnije zbog suše i pojave grinje uložili mnogo, te kada se stjenica pojavila i na mahuni, odustali su od daljih ulaganja. Rijetki su koji su tretirali usjeve i protiv smrdibuba. Dobre rezultate u suzbijanju imaga i larvi tog štetnog insekta može dati primjena preparata na bazi deltametrina.

Otjerajte je iz bašte ljutom paprikom

"U 2021. po prvi put primjetio sam na soji, na mladoj mahuni neke crne tačke i u početku nisam znao uzrok dok nisam vidio imago smrdibuba. Nisam ni sa čim tretirao jer nisam znao uzrok", rekao je za Agroklub poljoprivrednik, Mladen Pejin, iz Brčkog, dodajući da je to primjetio samo na jednoj parceli od 4,5 hektara. Inače Mladen je uzoran proizvođač koji obrađuje više od 300ha zemljišta.

Srđan Kuzmanović, veterinarski tehničar i ratar, kazao nam je da ranijih godina zapazio prisustvo stjenice na soji i tretirao je, ali ove sezone prvi put je uočio i na kukuruzu koji je bio u mliječnoj fazi zrenja i to na listovima klipa. Kad ih je razmaknuo, očigledna su bila oštećenja od isisavanja zrna, a i sama štetočina na njima.

"Primjetio sam stjenicu samo na jednoj parceli, površine dva hektara, a i napad nije bio veliki tako da nisam tretirao ni sa kakvom hemijom", pojašnjava Kuzmanović.

Na manjim površinama i baštama na okućnici, mnogobrojnost i prisutnost navedene štetočine može se rješiti prirodnim putem i to primjenom ljute papričice. Za spravljanje ovog sredstva potrebno je 100 grama sitno isjeckane ljute papričice, staviti u šerpu sa jednim litrom vode, da se kuva jedan sat. Šerpu držati poklopljenu da kuva na laganoj temperaturi, nakon toga skinuti sa ringle ostaviti da odstoji dva dana, zatim procjediti i koristiti razblaženo, u odnosu 100 ml sredstva na deset litara vode.


Tagovi

Najezda stjenica Povrtna stjenica Mramorasta stjenica Stjenica na soji Stjenica na kukuruzu Mladen Pejin Srđan Kuzmanović


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.