Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva 2022
  • 05.06.2022. 07:30

Što donosi globalna žetva pšenice 2022 i kako stoje najveći proizvođači?

U SAD-u su ratari smanjili površine, u Australiji će imati treću rodnu godinu, a Rusija ipak neće ostvariti rekordne prinose

Foto: Depositphotos/zatletic
  • 4.716
  • 288
  • 0

Svijet je ušao u fazu nesigurnosti i neizvjesnosti kada je u pitanju hrana. Nema više globalne prehrambene sigurnosti kada je riječ o kupovini neophodnih namirnica. Prirodne nepogode, rat u Ukrajini, posljedično i inflacija su donijeli strepnju hoće li se uspjeti dovoljno proizvesti i hoće li ju stanovništvo moći kupiti. 

Najveći problem je sa žitaricama i uljem. Neke zemlje su ograničile ili potpuno zabranile izvoz kako bi zaštitile domaće tržište i osigurale hranu za svoje stanovništvo.

Manje žitarica u SAD

Ovogodišnja sjetva nije prošla kako je očekivano u SAD-u. Obilna kiša na početku usporila je radove i pored želje da se posije više jare pšenice i iskoriste veće cijene na svjetskom tržištu, navodi Euractiv.

Nastavak sezone nije bio optimističan. Suša i visoka cijena inputa su umanjili površine i izglede za dobru žetvu.

Američki poljoprivrednici su do 22. svibnja zasijali samo 49 posto planiranih hektara jare, što je najsporiji tempo 2014. godine, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede. Također, površine pod tom žitaricom su smanjene, jer su se proizvođači okrenuli uzgoju kukuruza i soje zbog potražnje proizvođača biogoriva. Tome doprinose i klimatske promjene koje skraćuju vrijeme sjetve.

Poljoprivrednici u Kanzasu bi ove godine mogli napustiti tisuće hektara pšenice na poljima, umjesto da plaćaju žetvu zrna spaljenog sušom.

Australija očekuje bogatu žetvu

Bogata žetva pšenice u 2022. se očekuje u Australiji. Reuters navodi da je ovo treća rodna godina u kojoj vremenski uvjeti u žitorodnim područjima pogoduju visokim urodima.

Za Australiju će ovo biti treća rodna godina (Foto: M.Popić)

Ova zemlja je u sezoni 2021/22. godine postala drugi najveći svjetski izvoznik te žitarice. Nedavno je završena sjetva na oko 14,45 milijuna hektara što su rekordne površine ikad zasijane ondje. Tome je doprinio rast cijena na svjetskom tržištu i potražnja. Očekuje se prinos od 30 do 35 milijuna tona, dok je u posljednjih deset godina prinos u prosjeku bio 24,8 milijuna tona, prema podacima Agencije za ekonomiju, poljoprivredne znanosti i resurse (ABARES). Australian Premium White (APW) imala je cijenu od 413 eura po toni što je nešto niže od rekordnih 432 €/t prije nekoliko tjedana.

Padaju cijene žitarica: Uzrok najava deblokade crnomorskih luka?

Najveći kupci australske pšenice dolaze iz Azije. Na prvom je mjestu Kina, a zatim Indonezija, koja je najveći svjetski kupac. Prema podacima USDA očekuje se da će globalna proizvodnja pšenice pasti na 774,83 milijuna tona u 2022-23, sa 779,29 milijuna tona godinu dana ranije.

Ruska pšenica

Prema pisanju APK-Inform-a, Ministarstvo poljoprivrede Rusije predviđa proizvodnju žitarica od 130 milijuna tona u 2022. godini i rekordne prinose. Istovremeno Arkadij Zločevski, predsjednik Ruskog sindikata žitarica, izjavljuje da je to malo vjerojatno i predviđa rod žitarica od 120 milijuna tona uključujući 80 milijuna tona pšenice 2022. godine.

Prognozu je bazirao na površinama ozimih žitarica od 19 milijuna hektara i smanjenom tempu upotrebe gnojiva koje je primijenjeno na 16,6 milijuna hektara. On navode da nedostaje mehanizacija i potrebne količine gnojiva. 


Tagovi

Pšenica 2022 Urod pšenice Tržište žitarica SAD Rusija Australija Rekord


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]