Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 18.09.2022. 07:30

Što (ne)sijati poslije kukuruza?

Zbog suše i smanjene vlage nije došlo do potpune razgradnje herbicida. Od toga ovisi izbor sljedećih kultura

Foto: Maja Celing Celić
  • 10.581
  • 582
  • 0

Suša je ove godine vjerojatno najviše utjecala na kukuruz - negativno. Ponegdje će urod podbaciti i do 50 posto, neke su sorte dozrijevale ranije nego inače pa je i berba započela ranije. Zbog nedostatka kiše biljkama je kronično nedostajala voda, klipovi su slabije razvijeni, zrna su ostala kraća, a sadržaj suhe tvari je visok. 

No, osim toga problema, ovakvo stanje uzrokovano sušom će utjecati i na proizvodnju kulture koja će biti zasijana na površini na kojoj je rasla ova žitarica. 

Na što obratiti pažnju?

Naime, zbog manjka vlage u tlu se neki herbicidi još nisu u potpunosti razgradili, zbog čega će izbor kultura za novu sjetvu biti ograničen, prenosi Agrarheute.

"Ako između primjene herbicida i sjetve sljedećeg usjeva padne manje od 120 l/m² padalina, može se očekivati smanjena stopa razgradnje", naveli su stručnjaci iz Uslužnog centra za ruralna područja DLR iz Bitburga.

To se prvenstveno odnosi na zemljišta koja su tretirana herbicidima iz skupine sulfonil urea i triketon. Problem će najjače biti izražen na područjima gdje je od lipnja palo manje od 25 l/m² kiše.

Neki se herbicidi nisu razgradili (Foto: Depostiphotos/Lost_in_the_Midwest)

Pogodne kulture

Preporuka je da se odustane od sjetve uljane repice, ječma, djeteline kako ne bi došlo do oštećenja. Savjetuje se uzgoj ozime pšenice, a kada se radi o ozimom ječmu, preporučuje se duboka obrada zemljišta.

Sjetvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

U slučaju da je primijenjena aktivna tvar mezotrion, u narednoj godini se nipošto ne preporuča uzgoj mahunarki. Nakon kukuruza površina se mora ozeleniti odgovarajućim pokrovnim usjevom, ako planirate sljedeće godine uzgajati ljetne kulture.


Tagovi

Ostaci pesticida Ostaci herbicida Poslije kukuruza Vlaga u tlu Jesenska sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]