Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 31.05.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Suncokret pobjednik nad vremenskim promjenama, kreće i digitalizacija usjeva

Četvrtu je godinu zaredom održan Centralni dan polja tvrtke KWS na kojemu su predstavljeni novi hibridi i sorte žitarica, uljarica i šećerne repe, ali i najavljen pilot projekt digitalizacije usjeva DIGITAL4CAST.

Foto: KWS
  • 828
  • 117
  • 0

Centralni dan polja tvrtke KWS održan četvrtu godinu zaredom na istraživačkom polju na parceli državnog Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, privukao je nekoliko stotina proizvođača i partnera tvrtke iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Kao i svake godine do sada predstavljeni su brojni noviteti, uz postojeće poljoprivredne kulture.

Pouzdani proizvodi i cjelogodišnja podrška 

U uvodnoj riječi, pozdravljajući nazočne Dominik Mikolčević, voditelj selekcije hibrida kukuruza i uljarica, podsjetio je na utjecaj vremenskih prilika na usjeve i analizirao proteklu godinu kroz sva godišnja doba te dao osvrt na postojeće poljoprivredne kulture i najavio dvije novosti – KWS AckerFit – mješavinu kultura namijenjenih za zelenu gnojidbu i poboljšanje strukture tla te PLUS4GRAIN, skupinu hibrida kukuruza s kojom se mogu ostvariti najviši ciljevi u proizvodnji zrna kukuruza.

CONVISO® SMART tehnologija je i ove godine polučila velik interes proizvođača šećerne repe (Foto: Melita Berečić)

Maja Družijanić, voditeljica marketinga, napomenula je da je ove godine naglasak na polju stavljen na hibride i nove sorte koje proizvođači mogu očekivati u idućoj sezoni te podsjetila na važnost podrške stručnih savjetnika, vrijedne usluge koju nude cijelu godinu.

"Trudimo se uvijek ponuditi nešto novo i drukčije. Tako proizvođači mogu očekivati program DIGITAL4CAST, pilot projekt u kojem osim Hrvatske sudjeluju Srbija, Rumunjska i Bugarska, a kojim se nudi usluga digitalizacije usjeva. KWS je tradicionalna obiteljska tvrtka koja održava obiteljske vrijednosti, no drži i korak s tehnologijom i želi biti prva kad je riječ o nekim novim uslugama", rekla je Družijanić.

Noviteti kod žitarica i šećerne repe

Djelatnici KWS-a svoje su novitete predstavili ispred usjeva pojedinih kultura. Dražen Jurišić, direktor Odjela žitarica i šećerne repe govorio je o novitetima iz svoje sekcije.

"Prošle smo godine predstavili CONVISO® SMART tehnologiju koja je i ove godine polučila velik interes proizvođača šećerne repe. Riječ je o tehnologiji koju čine dvije komponente – SMART KWS sjeme i njemu odgovarajući herbicid CONVISO®ONE, a koja se učinkovitije bori protiv korova u šećernoj repi. Osim konvencionalnih sorti šećerne repe, od sljedeće godine uvodimo sortu Indira KWS, visokoprinosnu sortu iznimno tolerantnu na cerkosporu koja je velik problem u proizvodnji šećerne repe. Imamo i novu sortu ječma – KWS Astaire, koji je poboljšani nasljednik sorte Basalt čijom sjetvom proizvođači mogu očekivati još veće i sigurnije prinose.

KWS je tradicionalna obiteljska tvrtka koja održava obiteljske vrijednosti, no drži i korak s tehnologijom i želi biti prva kad je riječ o nekim novim uslugama.

Osim standardnih sorti pšenice, imamo i novitet sortu Vyckor, golicu, poboljšanu visokoprinosnu sortu. Specifični smo u Hrvatskoj po raži, imamo pet hibrida koji se koriste za zrno, sjenažu i silažu za ishranu stoke ili silažu za bioplin, rekao je Jurišić te spomenuo još jedan novitet - smjesu za zelenu gnojidbu KWS AckerFit."

Vremenske (ne)prilike

Kukuruz je kultura koja se ove godine malo više sijala velikim dijelom zbog dobre prošlogodišnje cijene, prema riječima Zorana Petrovića, voditelja prodaje za istočni dio Hrvatske.

"Problem su vremenske prilike, koje su našim proizvođačima bile neprilike. Imali smo sušnu jesen, blagu zimu i nedostatak oborina sve do ovog svibnja kada imamo problema s prevelikom količinom oborina. Kod odabira hibrida, proizvođači biraju na osnovu svog iskustva. Najprodavaniji su Mikado i Konfites, a od iduće ćemo godine imati još hibrida u ponudi, poput KWS Kashmira koji je u dozrijevanju. Imat će prepoznatljiv izgled i stabilnost, očekujemo od njega pravi bum", naglasio je Petrović.

Svoje udarne hibride uljane repice KWS stručnjaci su predstavili na pokusnom polju, među kojima se ističu: najprodavaniji i najpoznatiji hibrid uljane repice na području Hrvatske je Hybrirock, koji je zasijan na gotovo 30% površina u državi. Uz njega se također ističu i hibridi ALVARO KWS te UMBERTO KWS koji su pokazali veliki potencijal prethodnih godina, a tu je naravno i prvi Clearfield hibrid uljane repice HIMALAYA CL koji je također bio prošlogodišnji novitet na centralnom danu polja.

Predstavljeni su i udarni hibridi uljane repice (Foto: KWS)

Bilo je riječi i o suncokretu koji je nazvan pobjednikom nad klimatskim promjenama jer se područja suncokreta u svijetu stalno šire. Zbog toga i KWS intenzivno radi na oplemenjivanju i razvoju hibrida koji će davati visoki prinos i u sušnim uvjetima, a kao predstavnike na polju su predstavili KWS ACER CL te novitet KWS ACHILLES CLP koji su polučili veliki interes posjetitelja..

Uz šetnju poljem i razgledanje usjeva proizvođači su dobili mnogo novih informacija i odgovora na svoja pitanja, a zaključeno je da će na sljedećem Danu polja tvrtke KWS također biti noviteta.

Video reportažu pogledajte ovdje: 


Fotoprilog


Tagovi

KWS Centralni dan polja Hibridi Sorte DIGITAL4CAST Dominik Mikolčević Dražen Jurišić Zoran Petrović Maja Družijanić


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P