Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplinski val
  • 13.08.2022. 15:00

Suša "obrala" kukuruz - klipovi s tek po nekoliko zrna

Pojedini poljoprivrednici su pristupili siliranju kako bi spasili dio uroda. U nekim područjima usjev je već sada potpuno suh.

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.150
  • 433
  • 0

Visoke temperature i suša su ove godine desetkovale prinose mnogih kultura. Kukuruz je na pojedinim lokacijama potpuno suh, dok je na drugim, najčešće pored rijeka, još uvijek zelen.

Nedostatak vlage u zemljištu i zraku rezultirao je manjim broja klipova i njihovom dužinom, lošim oprašivanjem. Zrna su sitna i slabo nalivena.

Oprašivanje i zametanje zrna

Kad je kukuruzu vlaga bila najpotrebnija u fazi intenzivnog rasta i razvoja suša se intenzivirala. Visoke temperature zraka su onemogućavale oprašivanje i tako snažno utjecale na prinos.

Biljka je gubila turgor i borila se uvijanjem listova koji su dobivali sivo-zelenu boju. Donje listove je zahvatila kloroza i oni su se sušili.

Loše oprašivanje (Foto: R. Vojnović)

Zbog vrelog zraka došlo je do isušivanja peludi i svile (tučkova). Polen nije mogao proklijati i obaviti oplodnju. Uslijed neadekvatnog vodnog potencijala u periodu svilanja i oprašivanja jaka suša je na dnevnoj razini smanjivala prinos do osam posto. Ekstremni stres tijekom dva tjedna nakon svilanja je dodatno smanjio prinos za još šest posto na dnevnom nivou.

Suša je utjecala na lošu sinhronizaciju svilanja i prašenja polena. Dosta je polja na kojima možemo vidjeti da je svila ostala zarobljena u liskama klipa ili se ona pojavila nekoliko dana poslije otpuštanja polena.

Životni vijek zrna

Dodatni problem je kratak životni vijek zrna peludi, koja ostaju vitalna 1 do 2 sata. Visoke temperature ga brzo razgrađuju. Kukuruz ispušta zrna tijekom nekoliko dana, a suša taj broj smanjuje.

Veliki je broj klipova s tek po nekoliko formiranih zrna. Abortirana zrna su svijetla, bijela, skupljena i lako ih uočavamo.

Loši klipovi kukuruza kao rezultat suše

Klipovi su ostali kraći, zrna manja, što drastično umanjuje rod ove žitarice. Najmanje padalina je bilo kada su bile najpotrebnije. Zbog nedostatka vode biljke su bile slabo opskrbljene biljnim hranivima, posebno dušikom, fosforom, kalijem, magnezijem, borom i cinkom.

Zelena masa biljka se suši prije vremena. U pojedinim regijama usjevi kukuruza su već sada potpuno suhi, dok na lokalitetima koji još imaju vlage u zemlji moramo računati na smanjen prinos zrna.

Kukuruzu nema spasa, a ratari nakon ekstremne suše pitaju - ima li smisla ići u jesensku sjetvu?

Pojedini poljoprivrednici su pristupili siliranju kako bi spasili dio uroda. U nekim područjima usjev je već sada potpuno suh.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Suša Oprašivanje Prinos


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P