Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 12.06.2015. 12:00

Suša pogađa europske usjeve - cijene rastu!

Španjolska, Francuska i Njemačka su privukli pozornost tržišta proteklih tjedana, jer su pogođene suhim vremenskim uvjetima. Produženi periodi suhog, vrućeg vremena mogu biti štetni za prinose na ovim prostorima, za koje se procjenjuje da će zajedno proizvesti oko 50 od ukupnih EU prinosa pšenice u sezoni 2015/16.

Foto: depositphotos.com,
  • 66
  • 4
  • 0

Tržište je ovih dana fokusirano na vremenske prilike tijekom prošlog tjedna. Strah od mogućih oštećenja pšenice usjeva u SAD-u podigao je međunarodne cijene budućnosnica pšenice. Zabrinutost oko kvalitete usjeva američke pšenice za 2015. nastala je nakon što je velika količina oborina pogodila usjeve u ključnim državama tijekom svibnja i početkom lipnja.

Nadalje, kako su prognoze za francuske usjeve smanjene nakon nedavnog suhog vremena u regijama gdje se uzgajaju žitarice, na tržištu se osjetilo olakšanje. Na dan 1. lipnja, 89% usjeva meke pšenice je ocijenjeno u dobrom ili izvrsnom stanju, što je dva boda više u odnosu na tjedan ranije.

Za kukuruz i ječam izgledi su tijekom prošlog tjedna bili pozitivni, a EU Komisija povećava svoje procjene za proizvodnu sezonu 2015/16. Izvoz ječma iz EU podignut je na 59.5Mt sa 58.6Mt, a procjena za kukuruz povećana je za 1.8Mt na 68.1Mt.

Rastu cijene uljane repice

Cijene budućnosnica uljane repice dobile su prošlog tjedna na vrijednosti, potaknute oštećenjima usjeva kanadske uljane repice mrazom. Neki izvori navode da će se oko 4 do 5% ukupnih usjeva uljane repice stoga morati presaditi, iako će se to morati dogoditi brzo prije rokova za osiguranje sredinom ili krajem lipnja. Zasađena površina već je smanjena zbog nepovoljnih ekonomskih uvjeta, dok suhi uvjeti ne idu u korist tek zasađenim žitaricama pa se očekuje i daljnje smanjenje.

Preliminarni podaci pokazuju da je kineski uvoz soje porastao za 15% mjesečno do 6.13Mt u svibnju. Uvoz je dobio poticaj kada su južnoameričke zalihe postale dostupne. U lipnju 2015. se također očekuje velik uvoz, a povećana isporuka sojinog brašna mogla bi pogoditi kineske marže kasnije tijekom godine.

Vrijeme pod budnim okom Europe

Španjolska, Francuska i Njemačka su privukli pozornost tržišta proteklih tjedana, jer su pogođene suhim vremenskim uvjetima. Produženi periodi suhog, vrućeg vremena mogu biti štetni za prinose na ovim prostorima, za koje se procjenjuje da će zajedno proizvesti oko 50% od ukupnih EU prinosa pšenice u sezoni 2015/16.

Petodnevna prognoza pokazuje da će velika količina padalina pogoditi sjevernu Španjolsku i Francusku ovog tjedna. Međutim, u Njemačkoj, od koje se očekuje proizvodnja od oko 19% ukupnih prinosa pšenice u EU, predviđaju se suhi uvjeti. Ako to bude slučaj, zbog trenutne osjetljivosti tržišta prema vremenskim prilikama i uvjetima usjeva, cijene bi mogle narasti. Međutim, još je puno vremena do žetve pa se situacija itekako može obrnuti.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @bizoon


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uljana repica Kukuruz Ječam Suša Rusija Potražnja Kanada Mraz Argentina Australija Svjetsko tržište DEFRA Funta Francuski usjevi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."