Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • La Niña
  • 05.01.2022. 07:30

Suša prijeti brazilskom kukuruzu - što to znači za globalne cijene?

Velika suša je otežala proizvodnju, a očekuje se da će trajati do listopada ove godine. Poljoprivrednici će najjače posljedice osjećati sve do svibnja, kada je u Brazilu jesen.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 3.617
  • 293
  • 2

Brazilska kukuruzna polja ponovno je pogodio efekt La Niña. Posebno su zahvaćena južna područja. Prošle sezone urod je bio prepolovljen za 50 posto, a poljoprivrednici strahuju da će se isto dogoditi i 2022. 

Velika suša je otežala proizvodnju, a očekuje se da će trajati do listopada ove godine. Poljoprivrednici će najjače posljedice osjećati sve do svibnja, kada je u Brazilu jesen. Očekuju se i hladni frontovi što povećava rizik od pojave ranog mraza na jugu.

Narednih mjeseci će se nastaviti suša u Rio Grande do Sul, najjužnijoj brazilskoj saveznoj državi dok se u Parani i Santa Catarini očekuje kratkotrajno osvježenje.

Ove tri regije će imati nizak prosjek kiše tijekom brazilske ljetne sezone. Sjeverne regije, kao što su Mato Grosso i Goiás, imat će padalina iznad prosjeka i ovaj višak predstavlja rizik za ljetnu žetvu.

Najviše pogođena Parana

Područje koje je najviše pogođeno prošle, a bit će i ove sezone, je Parana. Već je 20 posto usjeva označeno kao prosječno, a tri posto siromašno. Ukupna površina pod kukuruzom u ovoj regiji je 1,03 milijuna hektara.

U Rio Grande do Sulu kukuruz zasijan u rujnu 2021. je već u studenom patio zbog nedostatka vode i poljoprivrednici su prijavljivali gubitke. Slabe kiše nisu bile dovoljne da nadoknade nedostatak vlage u zemlji.

Kretanje cijena kukuruza na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište > Kukuruz

Slaba berba kukuruza u Brazilu odrazit će se na globalne cijene ove žitarice, jer je ova zemlja jedna od najvećih proizvođača i izvoznika. Očekuju se poskupljena, a koliki će skok cijena biti, to ćemo tek vidjeti.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Brazil Kukuruz Cijena kukuruza Tržište Suša Tržište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[ VEČER CLAAS KOMBAJNA ] U četvrtak, 21. ožujka, u našoj velikoj hali održana je večer #claas kombajna. Uz kratku retrospektivu žetve kroz povijest, posjetiteljima su predstavljena tri modela CLAAS kombajna - Lexion, Trion i Evion kao i nov... Više [+]