Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepogoda
  • 08.08.2022. 09:30

Suša uzima danak na ratarskim kulturama

Izražajnija je na lakšim, propusnim i tlima s manjim sadržajem humusa koja nemaju sposobnost akumulacije oborina, kažu iz Uprave za stručnu podršku poljoprivredi.

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.713
  • 241
  • 0

Štete od elementarnih nepogoda koje su lani pogodile domaću proizvodnju premašile su 600 milijuna kuna, upozorila je prošle godine Hrvatska poljoprivredna komora. Uglavnom se radilo o štetama od suše, poplava, tuče, kiše koja se smrzava i mraza. 

Isti scenarij ponavlja nam se i ove godine, a većina županija priprema se za proglašenje prirodne nepogode od suše. Koliko će u konačnici biti štete zbog vremenskih (ne)prilika s obzirom na brojne tuče (samo u bukovečkom kraju je 58 milijuna kuna), tek ćemo vidjeti. 

Kako je objavila Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, suša koja neravnomjerno diljem Lijepe naše zaustavlja poljoprivredne kulture u njihovom rastu i razvoju počela se značajnije zamjećivati tijekom lipnja.

Slabija oplodnja i sušenje donjih listova 

U ratarstvu kod strnih žitarica došlo je do ubrzane zriobe i ranije žetve s nižim prinosima. Jare ratarske kulture, napominju, reagirale su na uvjete tijekom srpnja uvijanjem listova, slabijom oplodnjom i potpunim sušenjem donjih listova ili propadanjem cijelih biljaka.

"Valja reći da je izražajnija na lakšim, propusnim tlima i tlima s manjim sadržajem humusa koja nemaju sposobnost akumulacije oborina za koje ne možemo reći da ih nije bilo tijekom prve polovice godine iako nam je prethodna zima bila bez snijega", navode. 

Stanje usjeva je od županije do županije različito, a razlozi tome su količina primljenih oborina, sposobnosti tla da primljene akumulira, vrsti zasijane ili zasađene kulture, agrotehničkim radnjama koje su do sada obavljane - vremenu i načinu osnovne obrade, gnojidbi, sjetvi te posebno njezi koja se obavlja prema potrebi, a obuhvaća: valjanje, drljanje, okopavanje, međurednu kultivaciju, prihranu, zaštitu od štetnika, bolest i korova te navodnjavanje.

Sigurno je, kažu, da će u budućnosti poljoprivredna proizvodnja umnogome ovisiti o navodnjavanju i dostupnosti vode za tu agrotehničku mjeru njege usjeva. "Do tada preostaje da se izborom sorti ili hibrida koji su tolerantni na sušu te primjenom sveobuhvatnih agrotehničkih mjera poljoprivredna proizvodnja učini manje rizičnom", naglašavaju iz bivše Savjetodavne službe. 

Ove godine, kaže nam i ratar Robert Mesaroš iz okolice Vukovara gdje kiše nije bilo mjesecima, nitko ne može računati na visoke prinose. 

"Kukuruz se još drži kakvo je stanje, ali ako bude 3-3,5 tona po jutru bit će dobro", kaže dodajući da će sigurno i kod soje biti niži prinosi. 

Mjestimična kiša i lokalni pljuskovi 

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, nakon još jednog toplinskog vala čiji smo vrhunac doživjeli ovaj vikend, sutra nas u unutrašnjosti zemlje očekuje umjereno do pretežno oblačno, u Slavoniji te u dijelu središnje Hrvatske s mjestimičnom kišom, u noći i grmljavinom. Od sredine dana na zapadu razvedravanje.

"Na sjevernom Jadranu pretežno, a u Dalmaciji djelomice sunčano uz mogućnost za lokalne pljuskove poslijepodne većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni", stoji u objavi. 

Nadalje, na Jadranu slaba i umjerena, mjestimice i jaka bura s olujnim udarima, sredinom dana i popodne na srednjem i južnom dijelu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Kako navodi DHMZ, najniža jutarnja temperatura bit će između 15 i 20, na Jadranu od 21 do 26 °C, a najviša dnevna između 22 i 27, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 28 do 33 °C.


Tagovi

Suša Stanje usjeva Uprava za stručnu podršku Elemenetarna nepogoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce