Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • skladištenje kukuruza
  • 26.09.2021. 16:00

Sušara u stečaju nudi mogućnost čuvanja kukurza, po kojoj cijeni?

Sušenje i skladištenje kukruza prošle godine naplaćivali su 32 KM/t, ali ove godine je izvjesno da će ta usluga biti skuplja.

Foto: Depositphotos/branex
  • 152
  • 16
  • 0

Od sljedećeg mjeseca poljoprivredni proizvođači iz Kozarske Dubice imaće mogućnost da osuše i skladište kukuruz u sušarama Hemijske prerade kukriuza (HPK) "Draksenić, a na taj način istovremeno će se obezbijediti novac za isplatu zaposlenih, ali i za regulisanje troškova stečaja, koji traje već godinu dana. 

Potvrdio je to za Glas Srpske stečajni upravnik "Draksenića", Vojo Pavičić i napomenuo je da je u skladišnim prostorijama pomenutog preduzeća u toku prošle godine osušeno 12 hiljada tona kukuruza, 1.100t pšenice i oko 250 tona soje.

"Privodi se kraju sušenje pšenice i soje dok se početkom idućeg mjeseca očekuju i prve količine kukuruza. Skladište i sušara su spremni", izjavio je Pavičić, dodajući da su te usluge u 2020. naplaćivali 32 KM po jednoj toni, a ove sezone je izvjesno da će taj iznos biti nešto veći, imajući u vidu činjenicu da su energenti poskupili. Očekivanja su da će se do polovine sedmice pred nama utvrditi tačna cijena

Ima zainteresovanih investitora

Pomenuta firma otišla je u stečaj u septembru prošle godine, a Pavičić napominje da prema odluci Skupštine povjerilaca, stečaj treba da ide u pravcu pronalaženja investitora i ponovnog pokretanja proizvodnje. 

Danas počeo otkup kukuruza, cijena kao u okruženju?

"Sada je u toku proces rješavanja imovinsko - pravnih odnosa i bez toga ne može biti donešena odluka o prodaji. Vjerujem da ćemo to pitanje riješiti u idućih mjesec dana i da će zatim Odbor povjerilaca izaći sa konkretnim podacima, vezanim za prodaju firme", pojasnio je stečajni upravnik. 

Takođe dodaje da je nezahvalno sada spominjati bilo kakvu cijenu, ističući da zainteresovanih za to preduzeće ima, ali tek kada bude definisana cijena i model prodaje, znaće se da li i koliko ima potencijalnih investitora. Ukazao je da "Draksenić" može da se prodaje i kao pravno lice ili da bude prodata imovina preduzeća.

Dug od 15 miliona KM

Podsjetio je i da ta frima duguje oko 15 miliona KM, te da nisu izmireni ni dugovi prema radnicima. 

Osnovna djelatnost kompanije, koja je osnovana 1981. goodine, bila je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK "Draksenić" je do skoro bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup. Isto tako, sarađivali su sa brojnim proizvođačima kukuruza sa područja Kozarske Dubice.

U vrijeme pokretanja stečaja u firmi je bilo zaposleno oko 140 radnika. Prema riječima stečajnog upravnika, Voje Pavičića, trenutno je u preduzeću 25 zaposlenih koji su angažovani da obezbjeđuju imovinu, održavaju mehanizaciju i rade u sušarama.


Tagovi

Skladištenje kukuruza Sušenje kukuruza Stečaj Investitori Prerada kukuruza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.