Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trimble Autopilot
  • 18.04.2022. 09:00

Sustavima navigacije do uštede sjemena, pesticida, gnojiva i goriva

Kod pripreme tla, sjetve, gnojidbe, prskanja nema preklapanja od pola metra kao inače nego svega dva centimetara, ispričao nam je o prednostima Trimble navigacije ratar Mihajlo Lipinčić iz Drenovaca.

Foto: Jerković d.o.o.
  • 692
  • 108
  • 0

Upravljanje traktorima raznih proizvođača uz maksimalnu preciznost i povećanje produktivnosti i u zahtjevnim uvjetima rada, poljoprivrednim proizvođačima omogućuje Trimble Autopilot, koja se u Hrvatskoj može kupiti kod tvrtke Jerković d.o.o.

"Dok sistem upravlja vozilom možete se skoncentrirati na praćenje drugih zadataka i ispravnosti rada priključnog stroja", pojasnili su nam iz ove tvrtke. Kako navode, on dovodi do značajnog smanjenja troškova i umora rukovoditelja strojem te povećava produktivnost. Naime, omogućuje lako i precizno navođenje radnog stroja u prohod i pri većim odstupanjima od pravca navođenja. Ima stabilne performanse pri vrlo malim brzinama od 0.07 km/h, kao i pri većim radnim brzinama do 40 km/h.

"Omogućuje upravljanje pri radu unazad, što dodatno olakšava ulazak u prohod prilikom korištenja nošenih radnih strojeva“, napominju iz ove tvrtke. Nadalje, sustav sadrži sigurnosno upozorenje vozaču prilikom dolaska pred kraj prohoda, a uvelike olakšava rad pri teškim uvjetima kao što su magla i noć.

Ugradnja na više tipova strojeva

Autopilot automatski upravlja strojem uz točnost i ponovljivost prohoda od 2,5 cm i u teškim uvjetima rada. "Visoka preciznost omogućena je naprednim T3 senzorima koji su ugrađeni u Trimble navigacijski kontroler, računaju nagib vozila, korigiraju GPS poziciju i poboljšavaju preciznost prohoda na nagnutom ili neravnom terenu", objašnjavaju iz tvrtke Jerković.

Može se ugraditi na različite tipove strojeva kao što su: zglobni traktori, samohodni rasipači, prskalice i kosilice, zatim kombajni i druga poljoprivredna vozila i radni strojevi.

Prednost je što je kompatibilan s mnogim tvorničkim pripremama za automatsko upravljanje raznih traktora. "Također je omogućeno upravljanje uz Trimble Autopilot Motor Drive sistem koji ima iste performanse kao i autopilot na hidrauličkoj pripremi", pojasnili su nam iz tvrtke koja prodaje ovaj sustav.

Trimble EZ-Pilot Pro dostupan je uz sisteme Trimble GFX-750 i Trimble GFX-350. Riječ je o asistiranom upravljanju s elektromotorom visokog okretnog momenta koji je postavljen direktno na stup volana.

GFX – 350 je najnoviji navigator tvrtke Trimble

"Njegova prednost je što se može koristiti za različite tipove poljoprivrednih strojeva. Također, ima mogućnost vožnje unazad u trajanju od 15 sekundi od trenutka zaustavljanja, čime se postiže brži i precizniji ulazak u prohod", pojasnili su. Kako dodaju, prilikom automatskog održavanja pravca ovaj sustav je jednostavan za korištenje što značajno smanjuje umor rukovoditelja strojem.

Osim toga, ostaje uključen 15 sekundi nakon zaustavljanja stroja ili pri smanjenju brzine u prohodu ispod 1,6 km/h, tada se vozilo ne pomiče s navigacijske linije. "Ne narušava prostor u kabini i ne oduzima komfornost rukovatelja strojem, dok jednostavna hardverska konfiguracija omogućava lak prijenos sistema s jednog vozila na drugo", ističu iz ove tvrtke.

Mihajlo Lipinčić: Uštede su značajne

Trimble GFX-750 je napredni GNSS navigator za poljoprivredu s operativnim sustavom Android. Njegova instalacija je značajno pojednostavljena uz minimalan broj komponenti u kabini, a on je idealan za Trimble Autopilot sistem u izvedbi s tvorničkom pripremom za automatsko upravljanje strojevima, za Trimble Autopilot MD (Motor Drive), kao i za Trimble EZ – Pilot Pro.

O prednostima ove navigacije ispričao nam je ratar Mihajlo Lipinčić iz Drenovaca. "Kod pripreme tla, sjetve, gnojidbe, prskanja nema preklapanja od pola metra kao inače nego svega dva centimetara", kazao nam je. Kako dodaje, ovim sustavom se štede zaštitna sredstva, gnojivo, sjeme, ali i gorivo čije su cijene u posljednje vrijeme rekordne.

"Primjerice, na tabli od 10 hektara uštedim krug, dva prohoda traktora", pojasnio nam je uštedu na gorivu. Također, kaže, nakon 10-satno rada s njive dođe odmoran kući jer ne mora cijelo vrijeme zuriti u markir.

On ima ugrađenu u NextSwath tehnologiju koja mu koja pruža automatsko okretanja na uvratinama. Osim nje dostupna je i Trimble xFILL tehnologija omogućava besprekidan rad u slučaju gubitka prijema signala s GNSS bazne stanice ili VRS mreže permanentnih stanica u trajanju od 20 min.

Memorira podatke o parceli

Ovaj ratar očekuje da će mu se uloženo vratiti kroz dvije do tri godine. "To je stvar koja košta, ali dugoročno gledano je jako dobra. Tko god ima mogućnosti svakako mu savjetujem da kupi", zaključio je naš sugovornik koji na 57 hektara proizvodi pšenicu, bob, suncokret i soju.

Valja napomenuti da je prilikom korištenja navigatora omogućeno memoriranje podataka o parcelama, kartiranje granica i objekata na parcelama, te izračunavanje površina parcela.

Podaci su dostupni na ekranu unutar vozila

Sustav se jednostavno instalira, a povezan je s ISOBUS kontrolom na traktorima i priključnim strojevima većine proizvođača. Riječ je o navigatoru s najviše mogućnosti povezivanja, posjeduje WI – FI, Bluetooth, CAN i po prvi puta BroadR – Reach mogućnosti brze komunikacije koje vam pružaju brz i jednostavan transfer podatcima.

Posjeduje ojačano kućište za rad u poljoprivrednim uvjetima i koristi Precision – IQ softver koji se direktno povezuje sa softverskim paketom Trimble Ag Software. Više informacija o ovom proizvodu možete pronaći ovdje.

Najnoviji navigator GFX – 350

Trimble GFX – 350 je najnoviji navigator tvrtke Trimble koji je zasnovan na operativnom sustavu Android i jednostavan je za upotrebu. "Funkcionalnost i jednostavan postupak intalacije su njegove odlike, a ovo ekonomično rješenje nudi bogat skup funkcija uz mogućnost povezivanja sa sistemima automatskog upravljanja", pojašnjavaju iz tvrtke Jerković d.o.o.

GFX – 350 se može koristiti u kombinaciji s kontrolerima NAV – 500 ili NAV – 900

Kako kažu, on se može koristiti u kombinaciji s kontrolerom NAV – 500 za manualno navođenje, te u kombinaciji s NAV – 900 za Autopilot upravljanje, te za EZ- Pilot Pro navođenje. "Korištenjem Bluetooth i Wi – Fi komunikacije, kao i ISOBUS kompatibilnosti, svaki poljoprivrednik može ga koristiti svakodnevno bez obzira na model traktora i priključnih strojeva", napomenuli su.

Više informacija o ovom proizvodu pronađite ovdje.

Za sva pitanja, detalje, cijene i karakteristike spomenutih proizvoda kontaktirajte tvrtku Jerković d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Trimble Autopilot Navigacija Jerković d.o.o. Navigatori Mihajlo Lipinčić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs