Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov u usjevu
  • 20.01.2022. 07:30

Suzbijanje korova: Umjesto špricanja - košnja

Visoke trave formiraju mnogo sjemena koje je izvor zakorovljenosti usjeva, a probleme pravi i u sledećim godinama. Koliko je efikasna kosa DHM BioCut?

Foto: Facebook/DHM Engineering GmbH
  • 154
  • 32
  • 0

Korovi su velik problem u uzgoju bilo kojeg usjeva pa tako i žitarica. Osim što "kradu" hraniva uzgajanoj biljci, u slučaju da rastu brže od nje prave i hlad, a problem dobiva novu dimenziju kada se osjemene. Na taj način velika količina neželjenog sjemena dospije na zemlju i pravi probleme i narednim vegetacijama.

Kako se sve više govori o smanjenoj upotrebi herbicida, a tim povodom i ukidanju korištenja pojedinih aktivnih tvari, traže se nove mogućnosti za rješavanje ovoga problema.

Korov pravi višestruke probleme

Stoga je kompanija za poljoprivredni inženjering DHM Engineering GmbH iz Austrije razvila traktorsku kosu DHM BioCut koja efikasno kosi korov iznad usjeva žitarica, navodi Agrarheute. Operacija se izvodi u periodu njihova cvjetanja. Naime, kosa odsijeca cvjetne metlice koje su više od usjeva čime se sprečava da dođe do formiranja i zrenja sjemena koje bi se prije žetve žitarica moglo osuti i pasti na zemlju. Ovaj način, tvrde inovatori, dugoročno smanjuje pritisak korova na parceli.

Tri verzije kose

Rezač ima dvostruki nož koji odsijeca vrhove biljaka, a proizvođač ističe da je prikladan u organskoj poljoprivredi, ali i za konvencionalne farme, budući da je sve manje dozvoljenih aktivnih sastojaka za pojedine usjeve. Osim što dobija više svjetlosti, urod je veći i kvalitetniji jer nema primjesa neželjenog sjemena. Također, na ovaj se način olakšava žetva i manje je zagušenje kombajna. 

Dvostruki nož

Dakle, kosa je pričvršćena na prednju stranu traktora i "lebdi" iznad usjeva. Dostupne su tri verzije s radnim širinama od 6,9 i 12 metara. Budući da je sklopiva, kod širine radnog tijela od 6 metara, ona se za transport može sklopiti u 2,6 m. Nagib noža se kontroliše joystick-om. Za pričvršćivanje je potreban hidraulički regulacijski ventil dvosmjernog djelovanja ili upravljačka jedinica jednostrukog djelovanja s povratom bez pritiska. Dvostruka lopatica ima hidraulički pogon i zahtijeva oko 30 l/min hidrauličkog protoka

Pogodna i za druge kulture

DHM BioCut se pokazao efikasan u žitaricama, no našao je svoju primjenu i u drugim kulturama kao što je šećerna repa, soja i druge mahunarke, ali i na travnjacima.

Takođe, kosa je izuzetno efikasna kod primjene za biljke kao što su mak i divlja rotkva. Njezini kreatori ipak ističu da je prvenstveno namijenjena rješavanju problema sa travnim korovima koji se veoma često mogu naći u usjevima žitarica.


Fotoprilog


Tagovi

Kosa Košenje Kosa DHM BioCut Korov u žitaricama Kontrola korova Mehanička kontrola Suzbijanje korova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.