Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 30.05.2021. 10:30

SX tehnologija: Suzbijanje korova u kukuruzu trojnom kombinacijom herbicida

Širok spektar djelovanja zahvatit će najvažnije korove poput divljeg sirka, pirike, koštana, muhare, svračice, divljeg prosa. Isto tako i abutilona, ambrozije, lobode, dvornike, slake i osjaka, kažu iz tvrtke Agrochem MAKS. 

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.776
  • 294
  • 0

Od kada se primjenjuje kemijska zaštita u proizvodnji kultiviranog bilja neprestano se radi na uvođenju inovativnih, ali i usavršavanju već dokazanih rješenja kako bi se postiglo što brže i jače usvajanje aktivne tvari. Time ujedno smanjila mogućnost vanjskih utjecaja na učinak herbicida te pružila veća sigurnost i ujednačenost u suzbijanju korova.

Jedni od takvih su i sulfonilureja herbicida, i dan danas neizostavni u borbi protiv nepoželjnih korova u kukuruzu nakon nicanja. Njihova je pojava sedamdesetih godina prošlog stoljeća izazvala revoluciju u zaštiti bilja jer su se tretmani po prvi puta mogli provoditi u vrlo niskim dozama. Jedan od razloga njihovog uspjeha svakako je široki spektar djelovanja na vrlo veliki broj širokolisnih i uskolisnih korova te dvojaki način usvajanja. Naime, biljka ih usvaja i preko korijena i preko lista, gdje ometaju sintezu proteina. 

Tijekom godina radilo se na usavršavanju primjene, a u posljednjoj inovaciji, njihova se učinkovitost poboljšala kombiniranjem s herbicidima iz drugih skupina, formuliranih SX tehnologijom, koje postižu do sada najveći uspjeh u zaštiti kukuruza od korova u post-em tretmanima.

Ovom tehnologijom objedinjene su najznačajnije aktivne tvari u jednu, potpuno iskoristivu molekulu, koja osigurava bolju topivost, iskoristivost, ekonomičnost i učinkovitost što znači brže i sigurnije suzbijanje korova, ubrzano i olakšano ispiranje prskalica te smanjenje rizika za okoliš. 

Jedan od takvih proizvoda koji osigurava dugotrajnu zaštitu i priželjkivane prinose u svojoj ponudi ima tvrtka AgroChem MAKS

Trojna kombinacija post-emergence herbicida

Radi se o pripravku pod nazivom Principal Plus 66,5 WG koji sadrži čak tri aktivne tvari (nikosulfuron, rimsulfuron i dikambu) u jednoj granuli, zbog čega pruža učinkovito rješenje u suzbijanju svih najznačajnijih jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu. 

Pripravak omogućava proizvođačima da samo jednim prskanjem unište sve ekonomski najvažnije korove poput divljeg sirka, pirike, koštana, muhara, svračice, divljeg prosa, a isto tako i abutilona, ambrozije, lobode, dvornika, slaka i osjaka. 

Što se tiče primjene, koristi se u količini 440 g/ha uz dodatak 25 ml/100 litara vode te najnovijeg okvašivača Optimus. Vrijeme primjene je nakon nicanja (post-em) odnosno u stadiju razvoja dva do šest lista kukuruza (BBCH 12-16), a kada korovi imaju razvijena najmanje dva prava lista.

Prvi učinci djelovanja mogu se uočiti već nekoliko sati nakon primjene, dok se najbolji rezultati postižu ako se sredstvo primjenjuje u ranim razvojnim fazama, kad su korovi u fazi aktivnog rasta. 

Mlade biljke korova tretirane pripravkom Principal plus 66,5 WG poprimaju žućkastu boju i već nekoliko dana nakon primjene postaju klorotične, a potom smećkaste da bi na kraju nekrotizirale. Njihovo potpuno ugibanje nastupa 1-3 tjedna nakon primjene, ovisno o korovnoj vrsti i vanjskim uvjetima. 

Duopak za sprječavanje naknadnih ponika korova

AgroChem Maks na hrvatsko tržište plasira i Duopak kao kompletno rješenje za sve iznikle korove u kukuruzu. Radi se naime o kompletu koji sadržava Principal Plus 66,5 WG u dozi od 440 g i herbicidu Kalimba 0,5 lit. , s pojačanim djelovanjem preko tla što sprječava naknadni ponik korova. 

Ovako koncipiran, dostatan je za površinu od 1,2-1,5 ha ovisno o vrsti i stupnju zakorovljenosti usjeva, što u određenoj mjeri utječe na smanjenje troškova tretiranja po hektaru. 

Za više informacija o suzbijanju korova u kukuruzu, obratite se tvrtki AgroChem MAKS na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

AgroChem MAKS Suzbijanje korova Sulfonilureja herbicida SX tehnologijom Principal Plus 66 5 WG Kukuruz Duopak


Autor

Mato Antunović

Više [+]

Mato Antunović, dipl.inž.agr., stručni je suradnik tvrtke Agrochem Maks d.o.o. za područje središnje i sjeverozapadne Hrvatske.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]