Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi u poljoprivredi
  • 13.08.2018. 18:00

Tamo gdje ne može traktor, može dron

U zemlji u kojoj je pristup poljima često težak za traktore, pa čak i avione, dronovi pokazuju veliki potencijal.

Foto: Pixabay/Herney
  • 2.400
  • 113
  • 0

Na farmama u maloj državi Salvador u Srednjoj Americi mnoga polja (uglavnom šećerna trska), tretiraju se uz pomoć dronova. Velike letjelice s 20-litarskim spremnicima za gnojivo ili pesticide prate unaprijed mapirane rute i raspršuju usjeve u skladu s njima.

U zemlji u kojoj je pristup poljima često težak za traktore, pa čak i avione, dronovi pokazuju veliki potencijal. Nick Nawratil iz tvrtke Hylio smatra kako bi se upotrebom dronova prinosi mogli poboljšati za nekoliko desetaka posto, piše BBC.

Smanjenje prekomjerne uporabe pesticida i gnojiva

Trenutno, najveći dio tretiranja na farmama u Salvadoru temelji se na pokusima, a ova tvrtka ih obavlja puno. Nawratil kaže da tijekom jednog prijepodneva mogu tretirati i do 40 hektara površine. Vidjeli su i koliko brzo šećerna trska, koja može doseći 6 m ili više, može narasti nakon ovakvog raspršivanja gnojiva.

Pozitivna iskustva stižu i iz drugih krajeva svijeta, pa je tako jedan južnoafrički farmer nedavno izjavio da se korištenjem drona na njegovoj farmi smanjila upotreba pesticida za 30%, a velika francuska poljoprivredna zadruga Ocealia zabilježila je prosječni porast prinosa od 10%, tvrde iz tvrtke.

Ta poboljšana učinkovitost mogla bi utjecati na smanjenje prekomjerne uporabe pesticida i gnojiva, što negativno utječe na bioraznolikost i podzemne vode.

Multispektralni senzori prepoznaju nedostatak hranjiva ili oštećenja usjeva

Za zemlje u razvoju u visoko konkurentnom svjetskom poljoprivrednom tržištu, dronovi su sve primamljiviji. Na Filipinima je nedavno objavljeno da će testirati dronove na 5.000 hektara poljoprivrednih površina za prskanje usjeva. U Indiji se provodi sličan pilot projekt na farmama pamuka.

Postoje mnoge tehnološke tvrtke koje tvrde da njihovi poljoprivredni sustavi temeljeni na dronu mogu povećati prinos poljoprivrednika - među njima i tvrtke PrecisionHawk i Airinov u Francuskoj.

U Airinovom slučaju, multispektralne kamere koriste se za analizu apsorpcije dušika u pojedinim stadijima razvoja usjeva, prikazane na takozvanoj Zadoks skali. To pomaže poljoprivrednicima da odrede najbolje vrijeme za dodavanje gnojiva i gdje je to najpotrebnije, smanjujući potrošnju tog skupog resursa. Multispektralni senzori mogu snimati nevidljive valne duljine, kao što su infracrveno zračenje i ultraljubičasto svjetlo, ali i vidljivu svjetlost, što im omogućuje prepoznavanje nedostataka hranjivih tvari, oštećenja od štetnika i nedostatka vode.

Tvrtka gospodina Simarda poljoprivrednicima nudi mogućnost pretvaranja snimke sa dronova u 3D karte svojih polja kako bi pokazali kako voda može proći kroz njih - što je korisno pri određivanju kako poplave ili istjecanje vode mogu utjecati na usjeve i tlo.

Nedavni projekt u Brazilu upotrijebio je sustav za otkrivanje šteta od stonoga na biljkama, prikazujući gdje je točno na terenu bio problem.

Iako automatizirani, dronovi zahtijevaju ljudsku ruku

Dronovi mogu biti automatizirani, ali i dalje zahtijevaju ljudsku ruku za vođenje, programiranje i servis, što povećava troškove. Nawratil kaže da se u Salvadoru tvrtka Hylio oslanja na ljudski rad čime pomažu izbjeći gubitak radnih mjesta.

"Ne upravljaju Amerikanaci ovim dronovima, mi obučavamo mještane, a oni postaju operatori na njima", kaže on.


Tagovi

Dron Tehnologija Poljoprivreda Prinos Prskanje Salvador Usjevi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]