Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 03.05.2022. 13:30

Tehnologija pripreme voluminozne stočne hrane s Claas strojevima

Nakon Claasovih kosilica, rastresači omogućuju ujednačenu raspodjelu voluminozne mase, smanjujući vrijeme potrebno za njeno sušenje. Sakupljaju ju Liner sakupljači, a u bale pretvara širok izbor presa, kažu iz tvrtke Jerković d.o.o.

Foto: Jerković d.o.o.
  • 344
  • 75
  • 0

Claas strojevi za pripremu voluminozne stočne hrane pružaju oslonac poljoprivrednicima diljem svijeta i omogućuju proizvodnju hrane za više od 1.3 milijarde grla stoke svaki dan.

Naime, proces pripreme započinje s košnjom, gdje korisnici mogu odabrati između Disco modela kosilica s diskovima za košnju te Corto s bubnjevima. Sljedeću tehnološku operaciju sušenja, olakšavaju rastresači Volto, koji omogućuju ujednačenu raspodjelu voluminozne mase, smanjujući vrijeme potrebno za njezino sušenje. Nakon kvalitetnog sušenja na polju, skupljanje u zbojeve omogućavaju sakupljači Liner, koji mogu imati radni zahvat i do 15 metara.

Kako bi se proces završio jednostavno i kvalitetno, za to će se pobrinuti samoutovarne prikolice Cargos ili pak ako se odlučite za spremanje voluminozne stočne hrane u bale, možete to učiniti uz pomoć presa. "Moguće je odabrati između tri tipa i pregršt modela, tako da specifične potrebe svakog gospodarstva mogu biti u potpunosti zadovoljene", kažu nam iz tvrtke Jerković d.o.o. koja je zastupnik za ove proizvode u Hrvatskoj. 

Tako možete odabrati Variant rolo presu s varijabilnom komorom za promjenjive uvjete rada i različite kulture, zatim Rollant rolo s fiksnom komorom za postizanje visoko kompaktnih bala te Quadrant pravokutnu presu iznimne efikasnosti i kvalitete prešanja.

Claas Disco kosilice za nisku potrošnju goriva

Postoji više modela ovih kosilica u različitim veličinama. Sve su opremljene Max cut otkosnim mehanizmom, koji omogućuje izdržljivost, optimalnu kvalitetu otkosa i doraslost svim poslovima. Prednosti diskova su rad bez nakupljanja zemlje na otkosnoj gredi i onaj uglađen čak i pri velikim radnim brzinama, inovativni zaštitni mehanizam od udara, niska potrošnja goriva te Safety link mehanizam za zaštitu radnih diskova.

Model Claas Disco 3150 F opremljen Max Cut otkosnim mehanizmom, kompaktne je izvedbe s radnim zahvatom od 3 metra i predstavlja idealno rješenje za korištenje s manjim traktorima te onima specijalne izvedbe. Tu je i Active Float hidro-pneumatsko ovješenje kao dodatna opcija. "Radi se o sustavu koji prenosi težinu kosilice na traktor te tako štiti košeni pokrov usjeva. Također, smanjuje poprečne sile koje se javljaju na neravnim terenima, što ima utjecaj na povećanje udobnosti pri radu i radne značajke", kažu iz tvrtke.

Disco modeli kosilica imaju diskove za košnju

Sve Claas disco kosilice, neovisno o veličini imaju jednaku kvalitetu izrade i korištene materijale pa tako i najmanji model kosilice iz ove serija pod oznakom 24. Radi se o laganim i okretnim kosilicama s tehnologijom velikih. Dakle, kompaktna izvedba stražnje nošene kosilice s radnim zahvatom 2.20 m predstavlja kvalitetnu brigu za manje površine.

Volto prevrtači mogu biti nošeni i vučeni

Zadržati vrijeme sušenja minimalnim i osigurati vrhunsku voluminoznu stočnu hranu zadatak je Volto prevrtača. Njihov radni zahvat kreće se od 4.5 do 13 m, što predstavlja mogućnost odabira profesionalnog rješenja za sva gospodarstva, a mogu biti vučene i nošene izvedbe.

Značajke su im sljedeće: koncept neometanog protoka otkosne mase Max spread, opremljeni su plivajućim ovješenjem za sigurno kretanje proizvodnom površinom, imaju odlično upravljanje čak i pri višim brzinama kretanja, prilagodba terenu uz dodatne potporne kotače, robusna izvedba nosača i sigurnosno povezivanje radnih prstiju te efikasna izvedba pogona u potpunosti bez potrebe održavanja.

Radni zahvat Volto prevrtača kreće se od 4.5 do 13 m

Tu je Permalink prstasta spojka, koja omogućuje prijenos snage i zakretnog momenta u svim radnim uvjetima. Dok Max Spread koncept prstiju obavlja prevrtanje na 33 posto dužem putu poprečno na smjer kretanja, što omogućuje znatno brže kretanje pri radu ili smanjivanje broja okretaja pogonskog motora.

Volto 55 pripada kompaktnoj klasi strojeva za rastresanje pokošene mase. Dolazi u izvedbi od 5,2 m radnog zahvata te je kao takav izrađen za korištenje s manjim traktorima. Pogodan je za manja i srednja gospodarstva koja obavljaju pripremu voluminozne krme za svoje potrebe. Također, kompaktna izvedba i mala masa čine ovaj model idealnim za korištenje na brdovitim terenima.

Sakupljač Liner radnog zahvata do 15 metara

Nadalje, sakupljač voluminoznih usjeva Liner predstavlja idealno rješenje za gospodarstva svih veličina. Moguće je odabrati između nošene kompaktne izvedbe s jednim rotorom, zatim s dva rotora i mogućnošću odabira položaja i načina skupljanja te one s četiri rotora.

Sakupljač s četiri rotacione glave

Raspon radnih zahvata se kreće od 3.70 m pa sve do 15 m. "Inovativan i provjeren mehanizam sakupljačkih rotora i posebno dizajnirane grablje omogućuje brz i neometan rad s minimalnim zahvaćanjem zemlje. Također, smišljena izvedba praćenja neravnina terena pridonosi neoštećivanju pokrova usjeva", pojasnili su nam.

Od značajki bitno je za istaknuti Profix sustav povezivanja nosača grablji s rotorom čime se kod udara nosača o prepreku štiti pogonski rotor te uz pomoć brzog i jednostavnog mehanizma obavlja zamjena nosača radnih grablji. Dok JET efekt predstavlja pametno rješenje operacija podizanja i sakupljačkih rotora.

Skupljač Liner 420 dolazi iz kompaktne serije i izveden je s jednim rotorom. Konstruiran je za manja gospodarstva te ona koja posjeduju male proizvodne površine ili rade na nagnutim terenima. Ima radni zahvat od 4.20 m, a priključenje s traktorom putem trotočja predstavlja kvalitetno rješenje s preciznim kopiranjem terena, visokim radnim učinkom i beskompromisnom pouzdanošću. Promjer rotora iznosi 3.20 m i opremljen je Profix sigurnosnim sustavom povezivanja.

Prese prilagođene svakom gospodarstvu

Varijacije u formatima i veličinama bala imaju veliku ulogu pri odabiru odgovarajuće prese za pojedino gospodarstvo. Claas kao rješenje nudi Quadrant pravokutne te Rollant i Variant rolo, koje kao rezultat isporučuju kompaktne bale s tlakom prešanja i do 200 bara.

Rollant rolo prese nude se u širokom spektru modela, a ovisno o modelu koji odaberete promjeri bala mogu biti od 1.25 do 1.50 m. Kod njih razlikujemo sustav za usitnjavanje i obradu voluminozne mase ovisno o potrebama gospodarstva pa tako imamo Rotor sustav koji se koristi prilikom rada s usjevima koje ne želimo usitnjavati. Zatim Rotofeed pogodan za korištenje u lucerni te Rotocut za postizanje kvalitetnih uvjeta fermentacije silaže za hranidbu mliječnih grla stoke.

Quadrant pravokutna presa 

Dok izvedba dva modela Rollant Uniwrap prese predstavlja mogućnost istovremenog prešanja i zamatanja folijom bale u svrhu ostvarivanja silažne stočne hrane visoke kvalitete. Lakšem postizanju kompaktnih bala pridonosi inovativni sustav MPS, koji omogućuje njihovu kompaktnost od samog središta do oboda s tlakovima zbijenosti i do 180 bara.

Roto Reverse sustav za pomoć pri zastoju prese uzrokovane zagušenjem mase. Omogućuje rotaciju uvlačnog sustava u suprotnom smjeru pomoću ugrađenog hidrauličnog motora.

"Rollant je svjetski najprodavaniji model rolo presa za korištenje u silaži", istaknuli su iz tvrtke Jerković. Kako su pojasnili, njezini ojačani valjci komore, inteligentno podmazivanje lančanog prijenosa te opcionalni MPS sustav osiguravaju prepoznatu kvalitetu rada.

Univerzalni model za silažu i sjenažu

Claas Variant rolo presa koja posjeduje mogućnost odabira promjera rolo bale u rasponu 0.90 do 1.80 m ili 0.90 do 1.50 m, što ovisi o odabranom modelu. Prednosti takvog sustava formiranja bale su što hranidbeni rotor ulazi u prostor njezina formiranja te ju prisiljava na rotaciju od samoga početka. Također, brzina remenja od 3 m/s u suprotnom smjeru od hranidbenog rotora omogućuje kompaktnost i brzinu omatanja. Ovisno o potrebi i želji korisnika moguće je odabrati željenu kompaktnost jezgre bale.

Kod Rollant rolo prese  promjeri bala mogu biti od 1.25 do 1.50 m

Univerzalni model Variant 480 RC se dobro snalazi pri prešanju sjenaže i silaže. Izvedba s Rotocut sustavom omogućuje ravnomjerno punjenje varijabilne komore s kvalitetnim usitnjavanjem. Mogućnost odabira između dvije širine sakupljačkog uređaja te odabir Comfort i Pro izvedbe ostavlja odluku na korisniku. Comfort opcija dodatne opreme koja povisuje udobnost i jednostavnost pri radu, a Pro predstavlja automatsko hidraulično vođenje poda ispod rotora u ovisnosti o količini uvučene mase.

Korištenje Covered Edge sustava za zamatanje predstavlja beskompromisnu formu bale. Za otvaranje vrata prese i istovar gotove bale potrebno je 6 sekundi, tako da efikasnost ostaje na visokoj razini. Također, omogućen je kontinuiran protok mase čak i nejednakim zbojevima s visokom kvalitetom usitnjavanja, a upozorava korisnika i na mogućnost zagušenja sustava te olakšava njegovo čišćenje ako do toga dođe.

Više informacija o ovim proizvodima pronađite ovdje ili kontaktirajte tvrtku Jerković d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Claas Kosilice Rolo prese Sakupljač Rastresači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]