Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 03.06.2020. 09:00

Timac Agro na terenu: Primjenom gnojiva s većom iskoristivosti do boljih rezultata OPG-ova

Iako su na području naše zemlje proizvodi tvrtke Timac Agro još relativno novi, velika obiteljska poljoprivredna gospodarstva diljem Hrvatske itekako znaju za njih. Čak štoviše, postali su neizostavni dio repromaterijala kojeg nabavljaju

Foto: Sandra Špoljar
  • 3.805
  • 387
  • 0

Kada se u bilo kojoj gospodarskoj djelatnosti, uključujući naravno i poljoprivredu, pojave novi proizvodi, većina tvrtki do kupaca pokušava doći pomoću reklama. No postoje i tvrtke koje svoje proizvode plasiraju isključivo putem svojih djelatnika koji su u stalnom kontaktu s kupcima i uvijek su im spremni pomoći savjetom.

Jedna od takvih je i Timac Agro d.o.o. koja poljoprivrednicima nudi razne vrste mineralnih gnojiva za ishranu usjeva te kondicionere tla za poboljšanje kvalitete zemljišta. Iako su na području naše zemlje njihovi proizvodi još relativno novi, prosperitetna obiteljska poljoprivredna gospodarstva diljem Hrvatske, itekako znaju za njih. Čak štoviše, postali su neizostavan dio repromaterijala kojeg nabavljaju.

Kako su djelatnici ove tvrtke našli ratare kojima su njihovi proizvodi poboljšali kvalitetu poljoprivrednih kultura ili obrnuto te kako su proizvođači čuli za mineralna gnojiva koja ne zakiseljuju tla? Odgovor je jednostavan i glasi, sve je u terenskom radu i neposrednom kontaktu s poljoprivrednicima. 

Kristijan zadovoljan gnojivom koje je značajno povećalo prinose

Kako bi iz prve ruke doznali kako izgleda jedan radni dan zaposlenika Timac Agra, nije bilo druge, nego provesti ga s njim na terenu. Tako se ekipa Agrokluba jednog radnog dana u Bjelovaru našla s terenskim agronomom i savjetnikom ove tvrtke, Predragom Radojčićem, odakle smo, prema unaprijed napravljenom rasporedu, krenuli do mjesta Dautan u općini Nova Rača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ondje nas je čekao 38-godišnji ratar Kristijan Tatarović koji obrađuje 75 hektara zemlje, od čega 60 hektara vlastite. Nakon što su se prije tri godine slučajno upoznali na jednom poljoprivrednom predavanju, Kristijan je preko savjetnika naručio i kupio manju količinu gnojiva, čisto da, kako kaže, vidi hoće li biti kakvog pozitivnog efekta. 

"I bilo je doista. Sijem kukuruz, soju i pšenicu i evo, prošle godine soja mi je stvarno bila odlična. Zapravo, sve kulture su se poboljšale. No, nije to bilo preko noći. Predrag nam je rekao da prvo napravimo analizu tla, mi smo ga poslušali i kad smo vidjeli što zemlji nedostaje, a čega ima previše, preporučio nam je proizvode koji su značajno povećali prinose", priča nam Kristijan koji je nakon srednje škole upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva, ali zov poljoprivrede bio je jači, pa se vratio na selo. Njegovi, priznaje, nisu bili oduševljeni tim potezom, no prihvatili su odluku. 

d
U kvalitetu Timac Agro gnojiva uvjerila su se brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva

"Budući da sam uzeo nekih 15-ak hektara zemlje u zakup od ovdašnjih poljoprivrednika, vidio sam da je zemlja zapuštena i da ju, očekujem li da kulture koje ću posijati dobro napreduju, moram hitno popraviti. Na njima sam posijao rauolu za zelenu gnojidbu, a potom sam zasijao kukuruz te sam koristio Eurofertil TOP 34 s visokim sadržajem CaCO3. Predrag mi je preporučio Greenstart, mikrogranulirano gnojivo s visokim sadržajem fosfora kao startno gnojivo", pojašnjava Kristijan, a Predrag dodaje kako je prednost Timac Agro gnojiva visoka iskoristivost nakon apliciranja.  

"Ovo je isplativiji način jer se s manjom količinom dobiva puno bolji i brži efekt. U početku razvoja mlade biljke potrebno je dodati efikasno i lako usvojivo hranjivo. Greenstart je upravo takav, visokokoncentriran, s brzim djelovanjem. Dovoljno ga je 25 kilograma po hektaru", pojašnjava Predrag Radojčić, savjetnik tvrtke Timac Agro. 

Provodi reduciranu obradu tla - izostavljanje oranja

Ono malo slobodnog vremena što se nađe, Kristijan provodi na računalu i prati kako rade ratari u Americi. Kod njih mu je za oko zapela tzv. reducirana obrada tla pa je jedan od rijetkih koji je kod nas primjenjuje. 

"To znači izostavljanje oranja te prekrivanje što veće površine zemlje žetvenim ostacima, odnosno preko zime tlo nikada nije golo. Obrada je tako i brža i jeftinija. S ovom sam se praksom upoznao zahvaljujući internetu te ju odmah počeo primjenjivati na svojoj zemlji. Mogu reći da su američki farmeri barem 40 godina ispred nas", ističe Kristijan Tatarović kojem u poslu pomaži i braća Andrija i Filip kao i sestra Marija, inače magistra agronomije. 

26-godišnji Mihael obrađuje 80 hektara zemlje

Nakon razgledanja obližnjih polja i uzimanja reprezentativnih uzoraka odlične pšenice, napuštamo ovo obiteljsko gospodarstvo i odlazimo prema Općini Velika Trnovitica, konkretnije, mjestu Nova Ploščica. Vrijeme je čudno, svako malo počinje lagana kišica, ali brzo i prestane, no čak kada i lije kao iz kabla, terenski posao se mora obaviti.

Nakon 20-ak minuta vožnje stigli smo do velikog gospodarstva kojeg suvereno vodi 26-godišnji Mihael Skender. Poljoprivredom su mu se bavili i djed Stjepan i otac Ivan, pa je uz njih i on vrlo brzo zavolio zemlju. Osim što obrađuje 80 hektara, ima i farmu sa stotinu junadi u tovu. Odmah na početku kaže da mu je Predrag kao drugi otac, ali i veliki prijatelj na kojeg, pogotovo u nevolji uvijek može računati. 

"Suradnju smo dogovorili u općinskom Domu. Odlučili smo se da neka moja polja budu pokusna. Sjećam se da je Predrag dolazio na predavanje u Novu Ploščicu direktno iz druge države i zakasnio doslovno pet minuta. Nikad neću zaboraviti koliko se zbog toga ispričavao (smijeh). Prvi rezultati su bili itekako vidljivi, pa od tada svake godine koristim sve više njihovih proizvoda. Najbolje rezultate dali su nam Eurofertil TOP 34, složeno mineralno gnojivo s naglašenim fosforom i kalcijevim karbonatom (odlično gnojivo za kisela tla, kakva su većinom na našem terenu) i povećanim sadržajem sumpora, Sulfammo 30 N koji sadrži sporootpuštajući dušik, magnezij i sumpor i Eurofertil TOP 51 namijenjen kulturama koje su veliki potrošači kalija, poput uljane repice, soje, krumpira, kukuruza, šećerne repe i silažnih usjeva", ističe Mihael, a savjetnik dodaje kako je na svim usjevima ovoga poljoprivrednog gospodarstva bilo vidljivog poboljšanja. Pšenica sorte Kraljica u kojoj je korišten Eurofertil TOP 34, Sulfammo 30 N i biostimulator Fertileader Vital dala je vrhunske prinose za njihovo podneblje. Imali su prinos od 7.840 kg/ha s 15,2% proteina. 

bf
Stalni terenski rad i savjetovanje s poljoprivrednicima ključ su uspjeha

Odlazimo u kratak obilazak farme, a potom do pokusnih polja. Mihael nam putem priča kako ove godine ima najviše pšenice, tritikala, kukuruza i soje te da će mu ovo biti treća godina u kojoj će za zelenu gnojidbu koristiti rauolu i gorušicu. Dolazimo do polja i vidimo da je vjetar srušio oznake pokusnog polja Timac Agra. Predrag odmah iz automobila vadi alat, jer njihovo postavljanje i održavanje je također njegov posao. Nakon toga i ovdje uzima nekoliko uzoraka pšenice za pokazivanje drugim farmerima te polazimo do Štefanja i tamošnje Poljoprivredne zadruge. 

Timac Agro gnojiva pronašla put i do Poljoprivredne zadruge u Štefanju

Dočekuju nas upravitelj Mirko Golubić i agronom Marko Mikulandi. Prisjećaju se kako su se s Radojčićem upoznali prije dvije godine na jednom agronomskom predavanju u Narti. Danas za svojih 11 zadrugara nabavljaju gnojiva ove tvrtke.

"Počeli smo sa skromnim količinama, jer ljudi se teško odlučuju za kupnju nekog novog proizvoda. No kad su vidjeli efekte kod onih koji su ih koristili, interes je porastao. Na području naše općine još uvijek ima nekoliko velikih mljekara koji sami proizvode hranu za stoku i prihvatili su ova gnojiva, jer stvarno se primijeti kako pomažu usjevima. Predrag je kao suradnik jako dobar, uvijek nam je spreman pomoći, možemo ga nazvati ako netko od članova ima kakvih pitanja ili nedoumica, a takve je ljude u današnje vrijeme teško naći", priča nam upravitelj Golubić. 

I savjetnik je, kaže, zadovoljan suradnjom s ovom zadrugom, jer su pouzdan i kvalitetan distributer. 

"Svim svojim kooperantima su priskrbili nabavku gnojiva. Iako je ovo, možemo reći, tek početak suradnje, vidimo da ima prostora za napredak, na zadovoljstvo i ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača i zadruge. Jer sad, kad vide pozitivnu razliku u kulturama kod onih koji već koriste naša gnojiva, imamo informacije da i drugi žele ići tim putem", zadovoljno nam priča. 

Predrag spasio soju braći Dimitrievski

Sljedeća i ujedno posljednja stanica toga dana nam je Gornji Uljanik, mjesto u sastavu grada Garešnice. Kiša već solidno pada, no odustajanje nije u opisu Predragova posla. Nakon gotovo sat vremena vožnje, na dogovorenom mjestu, usred polja, susrećemo se s braćom Bojanom i Aleksandrom Dimitrievskim. Početak suradnje s Radojčićem i tvrtkom Timac Agro možda i najslikovitije opisuje kako se pronalaze novi kupci. 

"Predrag je obilazio polja u našem kraju i vidio našu soju koja je bila u dosta lošem stanju. Raspitao se tko je vlasnik te zemlje, vjerujući da se soji može pomoći. Uputili su ga na nas. Odmah je rekao da postoje proizvodi od kojih će se tlo vrlo vjerojatno oporaviti, no prije svega je inzistirao da napravimo analizu tla. Poslušali smo ga i kad smo vidjeli što zemlji nedostaje, preporučio nam je proizvode. Nismo imali što izgubiti, kupili smo ih i srećom usjevi su bili bolji. Od tada stalno surađujemo. Physiomax 975, poboljšivač tla s visokim sadržajem CaCO3 nam se jako svidio", priča nam Bojan Dimitrievski dok smo već solidno mokri od kiše, ali ne žalimo se, jer kaže, zemlji je itekako potrebna.

Bojan je poljoprivredu zavolio kao dijete i sad već obrađuje 150 hektara. Bratu Aleksandru je tek 17, ali rado pomaže. Školuje se za vozača kamiona i želja mu je kupiti jedan te proizvode s njihova gospodarstva odvoziti kupcima u druge zemlje. 

"Drago mi je što su dečki prihvatili moje preporuke vezane uz analizu zemlje i odabir gnojiva. Nakon te loše soje, analizirali smo tlo, dao sam preporuke gnojidbe koje su poslušali, posijali su pšenicu, kojom su bili oduševljeni. Iduće proljeće su počeli koristiti Eurofertil TOP 34  na kukuruz i soju. Jesen je vrijeme za repicu i pšenicu na kojima se također koristi to sredstvo. Danas OPG Danijel Dimitrievski koristi samo Timac Agro kruta i tekuća gnojiva. U uljanoj repici koriste startno mikrognojivo PinKstart posebno formulirano prema potrebama uljane repice, potom kruto gnojivo Eurofertil TOP 34 ili Eurofertil TOP 51. Za proljetne prihrane primjenjuju Sulfammo 30 N, a biostimulator Fertileader Gold početkom cvatnje repice kako bi pospješili i produžili vrijeme cvatnje i oplodnje. Soja i kukuruz isto tako dobivaju hranjiva iz gnojiva naše tvrtke.

Ovo gospodarstvo obrađuje 150 hektara zemlje i naravno da se moraš osjećati dobro kada znaš da si im pomogao da taj njihov veliki trud rezultira i dobrim urodom. Uvijek se čini da je neko gnojivo skupo, no ono je skuplje po kilogramu, ali više vrijedi jer ga treba manje za dobar urod", pojašnjava nam dok i ovdje uzima reprezentativne biljke uljane repice čiji izgled i nas ostavlja bez teksta. 

Braća Dimitrievski kažu kako fotografije svojih usjeva često stavljaju na Facebook i potom dobivaju upite kako im tako dobro uspijevaju. Kažu čije proizvode koriste i vjeruju da i drugi onda kreću tim putem. Jer kad već nešto radiš, nema većeg zadovoljstva nego kad na kraju imaš urod kojemu se svi dive, ističu. Blizu je 17 sati i naš je radni dan s predstavnikom ove tvrtke, Predragom Radojčićem, završio. 

Timac Agro u Hrvatskoj djeluje od 2012. godine

Napravili smo cca 250 kilometara po središnjoj Hrvatskoj, upoznali divne mlade i vrijedne ljude zbog kakvih za našu poljoprivredu možda ipak ima još spasa te se uvjerili koliko je potrebno truda, upornosti i zalaganja predstavnika neke tvrtke da pronađe kupce za njihove kvalitetne proizvode.

Tvrtka Timac Agro d.o.o. je tvrtka kćer francuske Roullier Group, osnovane 1959. godine koja danas posluje u 116 zemalja svijeta. Jedna od njih je i Hrvatska u kojoj djeluje od 2012. godine. Posebnu ulogu u tvrtki ima tim savjetnika, sastavljen od stručnjaka u biljnoj proizvodnji. Višegodišnje iskustvo, stalno usavršavanje i primjena najsuvremenijih znanstvenih i tehnoloških dostignuća Roullier Group, te razmjena iskustava i suradnja s kolegama iz tvrtki članica Grupe, omogućavaju Timac Agru uspješno odgovaranje na izazove suvremene poljoprivredne proizvodnje kao i izlazak u susret svim zahtjevima poljoprivrednih proizvođača.


Fotoprilog


Tagovi

Timac Agro Predrag Radojčić Kristijan Tatarović Roullier Group Bojan Dimitrijevski Mihael Skender Mirko Golubić PZ Štefanje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo