Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 07.06.2019. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Nova Ploščica

Tko se pridržavao struke i obavio pravovremenu zaštitu imat će rekordne prinose pšenice

Velika količina oborina, nakon čega su uslijedile visoke temperature stvorile su idealnu kombinaciju za razvoj bolesti, no tko je slušao savjete i obavio pravovremenu zaštitu, imat će razloga za zadovoljstvo, čulo se na radionici koju je organizirao Bayer.

Foto: Ana Marija Šokec
  • 1.207
  • 127
  • 0

Tvrtka Bayer ove godine odlučila se na nešto edukativniji način predstaviti poljoprivrednicima. Naime, Sisak, Lipik, Nova Ploščica, Mursko Središće te Slavonski Brod, neke su od dvanaest lokacija u Hrvatskoj na kojima je Bayer za ratare organizirao radionice na pokusnim poljima pšenice

Na radionici u Novoj Ploščici, nedaleko Bjelovara, na površini od tri hektara 60-ak poljoprivrednika moglo je vidjeti različite kombinacije fungicidnog prskanja pšenice. Pokus je izveden na način da jedan dio nije prskan, drugi dio prskan je u dva tretmana, dok je treća verzija pokusa fungicidima tretirana tri puta.

Tretman od tri prskanja bio najdjelotvorniji 

"U izazovnoj godini kao što je ova, pokazalo se da je tretman od tri prskanja ove godine bio najdjelotvorniji, što je rezultiralo pšenicom dobre kondicije i zdravlja", naglasio je Marko Kovačić prodajni  predstavnik za Bayer za centralni dio Hrvatske i zapadne Slavonije.

Osim predstavljanja novog proizvoda fungicida Ascra Xpro i već dobro poznatih sredstava Prosaro, Atlantis Star i Alister New, farmeri su na danima polja mogli čuti i kada je napovoljnije krenuti u tretman žitarica.

Bayerovi stručnjaci radionicu su održali i u Novoj Ploščici nedaleko Bjelovara 

"Najvažnije je zaštiti zastavicu od bolesti, jer upravo ona nosi 45% prinosa", naglasio je Marko Kovačić, te dodao kako ratari najčešće prerano kreću u prvi tretman. Naime, u prvu zaštitu žitarica s fungicidima trebalo bi ići kada je u potpunosti razvijen treći list, to jest kada se na pšenici može prstima opipati drugo koljnece, savjetuje Kovačić.

Ovako vremenski loša godina ne pamti se od 2014. 

Inače, od 2014. godine proizvođači ratarskih kultura ne pamte ovako lošu godinu. Velika količina oborina, nakon čega su uslijedile visoke temperature stvorile su idealnu kombinaciju za razvoj bolesti na pšenicama, ječmu i drugim žitaricama. Upravo zato naše sljedeće pitanje bilo je kakvo je stanje na terenu.

"Na usjevima prevladava, smeđa pjegavost, pepelnica i naravno žuta hrđa pšenica. Očekuje se da će prinosi oscilirati od jako loših do izvrsnih. Ove godine onaj tko se je pridržavao struke i pratio svoje usjeve pravovremenom zaštitom imat će i rekordne prinose", zaključio je Marko Kovačić podsjetivši na Bayerovu aplikaciju BayAgro, pomoću koje svaki poljoprivrednik može doći do informacija koje su mu potrebne.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bayer Pšenica Stanje usjeva Zaštita žitarica


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]