Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katastrofalna suša
  • 26.07.2015. 12:00

"Topi" se prinos soje i kukuruza

Svaka nova prognoza budućeg roda sve sumornija. U mnoge parcele neće ući kombajn već tarup. Rast cene na Produktnoj berzi potvrđuje izveštaje sa polja.

Foto: aaas.org
  • 981
  • 198
  • 0

Ova proizvodna godina je potvrdila, po ko zna koji put, onu narodnu mudrost da se o prinosima ne može govoriti dok se rod ne smesti u ambare i silose.

Setimo se priča o standardnih 1,2 miliona hektara pod kukuruzom, pa velikom rastu površina pod sojom koja je na bezmalo četvrt miliona hektara.

Mnogim usevima ni kiša ne bi pomogla

Rod je gotovo već bio prerađen, a onda je priroda pokazala svoje surovo lice. Tropske temperature traju nedeljama, što je značajno ugrozilo ovogodišnji rod. Stanje kukuruza i soje je u rasponu od izuzetno teškog do katastrofalnog. Na, lakšim, peskovitijim zemljištima i kiša u ovom trenutku gotovo da ne bi pomogla usevima. To potvrđuje u svojoj izjavi za RTV i iskusni savetodavac u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Janko Pap, koji je obišao useve od Bačke Palanke prema Mladenovu, Bačkom Novom Selu, Vajskoj i Plavni: "Potpuno osušene biljke soje, potpuno osušene biljke kukuruza od korena do metlice. Ne pomaže nikakva kiša. Biljke su zeleno suve bez tragova živosti na oko 80 odsto parcela. Reč je o slabijem tipu zemljišta sa manje humusa, ali to još nismo doživeli. Manjak humusa, ali i velika želja za visokim sklopovima doprinela je tome da imamo takve posledice. Samo do pre tri-četiri dana to se nije videlo", kaže Pap. Situacija je takva da su na lakšim i lošijim zemljištima usevi gotovo završili svoje, a na boljim osuđeni na tiho umiranje.

Agrotehnika je sada došla do izražaja

I prof. dr Branko Marinković s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u izjavi za Dnevnik kaže da je situacija na vojvođanskim njivama različita pa se negde kukuruz i dalje dobro drži, a negde je šteta nepovratna. "Sad je došla do izražaja agrotehnika. Ko je radio kako treba, nije pregusto posejao, nije pređubrio, ko ima zemljište koje može da sačuva vlagu i gde nije izgubljeno mnogo od stotinu litara kiše, koliko je poslednji put palo, već je nešto od toga ostalo u rezervi - ima kukuruz koji izdržava. Međutim, video sam i parcele kojima ni kiša ne može pomoći. U svakom slučaju, agrotehnika je dominatna, a videćemo da li će nam se opet osvetiti one preguste setve, koje u rodnim godinama ne donesu mnogo, ali u ovakvim godinama mogu biti štetne kao 2012. Takođe, da li se đubrivo primenjuje onako kako se govori, je li zaoravano u jesen ili ne", kaže Marinković.

A šta tek reći za soju?! Usevi su u raličitim fenofazama u zavisnosti od sortimenta i vremena setve, od precvetavanja i formiranja mahuna dok oni ranije posejani počinju da nalivaju zrno, tako da su biljkama neophodne velike količine vode, pošto se u narednih mesec dana formira prinos. Za razliku od katastrofalne 2012. ove godine suša je kasnije došla. Međutim meteorolozi nemaju dobre vesti za poljoprivrednike što se padavina tiče, što potvrđuje jedan od preciznijih meteoroloških globalnih portala, accuweather. To, naravno, ne znači da negde neće biti lokalnih pljuskova sa 5-10 l/m2, pa možda i više, ali takve padavine ne mogu da poprave loše stanje useva na celoj teritoriji.

Kakvo je reagovanje tržišta?

A kako tržište reaguje na ove negativne trendove? Na Produktoj berzi, koja je indikator tržišnih kretanja, rastu cene pšenice, soje i kukuruza. Pšenica je postigla 18,00 din/kg, bez PDV-a. I lanjski rod kukuruza i soje beleži konstantan rast. Kukuruz se dominantno prodavao po 17,65 din/kg, bez PDV-a, pik je dostigao 18,00 din/kg. Cena prošlogodišnjeg roda soje u još većem porastu i u minuloj sedmicij je na Produktnoj berzi u Novom Sadu dostigla 40,71 din/kg, bez PDV-a.

Kako posledice suše budu vidljivije, za očekivati je da rast cene ratarskih kultura bude i veći od nedeljnog trenda u poslednje vreme (2-4%). Sasvim je realno da po sistemu spojenih sudova i značajan deo pšenice bude prerađen za stočnu hranu, što će pogurati njenu cenu.

Foto: aaas.org


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Soja Kukuruz Suša Produktna berza Janko Pap Agrotehnika Branko Marinković Poljoprivredni fakultet Pregusta setva Fomiranje prinosa Štete Rast cena Stočna hrana


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]