Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 02.04.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Kula, Rajsavac

Toplije vrijeme pogoduje pojavi sjajnika na uljanoj repici: Čime ju i kako zaštititi?

Zaštitu treba obaviti kada je pup malo prekriven listom odnosno kada je mlad. Kritičan broj štetnika za tretiranje je 0,8 do 1 sjajnik po terminalnom pupu, ističe viši stručni savjetnik za ratarstvo Ivan Han. 

Foto: Renata Prusina
  • 470
  • 38
  • 0

Protiv repičine pipe već se obavila zaštita, a sada, s toplijim danima, vrijeme je i za tretmana protiv sjajnika - najopasnijeg štetnika u uljanoj repici. 

Viši stručni savjetnik za ratarstvo Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede Ivan Han pojasnio je za Poljoprivrednu televiziju na koji način i s kojim sredstvima kao alternativama zabranjenih insekticida odraditi ovoproljetno prskanje.

Ako ne djeluje - promijeniti aktivnu tvar

"Ostaju nam na neki način dvije grupe insekticida - sintetski piretroidi, koji su, međutim, u središnjoj Hrvatskoj pokazali rezistentnost od 15 do čak 90 posto, i druga grupa, neonikotinoidi poput Mospilana i Biscaye. Treća, koja je bila jako dobra, sada je zabranjena“, kaže Han misleći na prošlogodišnje ukidanje klorpirifosa iz grupe organofosfornih insekticida.

A baš zbog velike rezistentnosti ovih štetnika, ponajviše na sintetske piretroide, naglašava, ratari se odlučuju na velik broj tretiranja, čak i do pet puta. "Idu prvo s jednim pa ako vide da ne pomaže ponove tretman samo s drugim sredstvom“, objašnjava sugovornik dodajući kako je potrebno promijeniti kemijsku grupu odnosno koristiti drugu aktivnu tvar različitog mehanizma djelovanja, a ne samo naziv ili proizvođača. 

"Nakon špricanja treba otići u kontrolu stanja usjeva za dan-dva i vidjeli djeluje li. Ako ne, onda tretman ponoviti“, savjetuje stručnjak. 

Zaštitu je, napominje, potrebno odraditi na vrijeme, jer prerana ili prekasna neće dati očekivane rezultate. "Treba ju obaviti kada je pup malo prekriven listom odnosno kada je mlad. Kritičan broj štetnika za tretiranje je 0,8 do 1 sjajnik po terminalnom pupu“, ističe Han. 

Ekološka zaštita cvjetnim trakama

Napomenuo je kako se zaštita insekticidima treba odraditi u najtoplijem dijelu dana, pripazivši pri tome na pčele i oprašivače kako bi se smanjile moguće štete. 

Kada je riječ o ekološkom suzbijanju, jedna od boljih alternativa koja još nije toliko zastupljena u Hrvatskoj su cvjetne trake za koje se dobivaju i poticaji, a čija je uloga privući ovog štetnika na sebe i tako smanjiti njegovu populaciju u usjevu repice.

U slučaju da sjajnik i ove godine napravi velike štete, ratar Petar Kučinić iz Kula i Mario Glavaš iz Rajsavaca kažu kako će onda iduće smanjiti površine pod ovom uljaricom te razrijediti plodored. 

"Prije dvije godine imali smo strahovite napade. Onaj tko ga nije uspio suzbiti na vrijeme imao je štete na prinosima 30-40 posto“, prisjetio se Glavaš. 

Koje je sve savjete dao stručnjak Han pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj uljane repice Repičin sjajnik Zaštita usjeva Sintetski insekticidi Neonikotinoidi Cvjetne trake


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]