Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 25.06.2021. 13:30

Toplinski val izazvao prisilnu zriobu pšenice: Manji prinosi zbog šturih zrna

Branko Garac iz Osijeka kaže da je na kraju ipak došlo do naglog zrenja pa će urod biti slabiji i za deset do 15 posto.

Foto: Renata Prusina
  • 2.430
  • 191
  • 0

Jednima smrkne, drugima svane, govorili su naši stari. Tako je ove godine, očito, voćarima smrknulo, a našim ratarima, posebno proizvođačima žitarica, činilo se - svanulo. Ovih su dana Deutzh Fahr, Claas i John Deere u punom pogonu. Skidaju žita diljem zemlje.

Pšenica je posijana na oko 145 tisuća hektara, što je oko devet tisuća hektara više u odnosu na godinu ranije. 

Prilikom obilaska polja prije tjedan-dva, pšenica i ječam bili su u dobroj kondiciji te su i očekivanja od ovogodišnje žetve, koja ove godine kasni u odnosu na prošlogodišnju, bila doista velika. Predviđalo se da će biti rekordna kao i lani, a otkupna cijena od 1,30 kuna po kilogramu poticaj je daljnjoj proizvodnji. Koliko se god pšenice proizvede, tržište će je prihvatiti, pogotovo otkad se primjenjuje Kodeks te se otkupljuje po kvalitetnim razredima.

Ali, postoji uvijek jedno "ali". Poljoprivreda je ipak tvornica na otvorenom. Kako nam je rekao Petar Pranjić iz Novog Čeminca, ovih je nekoliko dana izrazito visokih temperatura napravilo određenu štetu. "Bit će šturih zrna. Očekujem 20 posto manji urod od uobičajenog, a to je bilo osam i više tona po hektaru. Kod ječma smo imali veliki udio treće klase", kaže Pranjić i dodaje kako su mnogi baranjski poljoprivrednici uzeli sjeme soje za postrnu sjetvu, no sada ona dolazi u pitanje, jer nema vlage.

Branko Garac iz Osijeka kaže da je na kraju ipak došlo do naglog zrenja i deset do 15 posto će urod biti slabiji. Kod ječma nije moglo doći do neke velike štete, ali kod pšenice će biti šturih zrna.

Josip Zmaić iz Starih Perkovaca ističe da je problem što gornja zrna prži jako sunce i tu će doći do određenih šteta. No, on se boji i za jarine jer će soja, kako on kaže, pa i kukuruz jako stradati. Ali, kaže, ova soja sijana postrno, koja još nije nikla, mogla bi bolje proći ako dobije u kasnijoj fazi kiše.

Ostaje za vidjeti mogu li ratari očekivati još jednu dobru godinu u tehnološkom smislu, ali i kada su u pitanju financijski pokazatelji jer su cijene otkupa uglavnom zadnjih godina očekivane i unaprijed se zna za njih. 


Tagovi

Uzgoj pšenice Žitarice Ljeto Kombajn Uzgoj zobi Uzgoj ječma Uzgoj raži Žetva Stanje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer