Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 09.10.2015. 07:15

Traktorski div projurio Hrvatskom!

Na zemljištu tvrtki PIK Vinkovci i Plodovi zemlje d.o.o. u Hrastovcu upriličen je probni rad ovog preko 22 tone teškog traktora. I mi smo svjedočlli ovoj kratkotrajnoj turneji kanadske tvrtke po Hrvatskoj.

  • 2.638
  • 348
  • 0

Versatile traktori manje su poznati u Hrvatskoj, ali sve više se za njih saznaje obzirom da ih ova kanadska tvrtka izlaže na sajmovima. No, posljednjih dana viđen je na PIK-u Vinkovci i u tvrtki Plodovi zemlje.

Naime, radi se o zglobnim traktorima, na točkovima ili gusjenicama i za očekivati je da će zanimanje za njega pokazivati upravo oni koji rade velike količine zemlje. Kako saznajemo u tvrtki AgroPMD, na nekoliko dana doveli su model od 550 konjskih snaga na probu da se uopće vidi koliko taj traktor može.

Zahtjevni priključci uz zahtjevan traktor

Kanadski Versatile traktor od 550 konjskih snaga u Vinkovcima i Garešnici!

Na poljima tvrtke PIK Vinkovci, stručnjaci su ga isprobali na repištu, sojištu i suncokretištu, ali s Horsch Tiger 4MT. Naši domaćini u ovoj Agrokorovoj tvrtki, Zoltan Kišmartin, direktor ratarstva i Mladen Marić, glavni tehnolog mehanizacije, osigurali su vrlo moćan priključak za koji treba moćan stroj i nekoliko parcela različite zahtjevnosti.

Versatile su inače veliki i teški traktori upravo za takve zadatke. Ovaj na probi, sa samo jednim točkovima, s tim nije imao nikakvih problema. Sa istim strojem isproban je i na zemljištu kod Ivanić Grada nekoliko mjeseci prije i definitivno možemo reći da i taj, a i znatno zahtjevniji strojevi rade s Versatile traktorom bez problema. To je traktor od čak 22 tone, a s gusjenicama ili duplim točkovima i više. Kako ističu, nije dovežen s duplim točkovima jer bi to doista bio skup prijevoz zbog svojih dimenzija. I ovako je, s visinom od četiri metra i više, prijevoz stvarao problem.

Traktor za velike poljoprivredne tvrtke

No, i u Plodovima zemlje d.o.o. u Hrastovcu kod Garešnice i u PIK-u Vinkovcu zbog uvjeta zemljišta moglo se i i bez ispuštanja guma, i bez duplih točkova. U Hrastovcu kod Stjepana i Dalibora Pavlaka radili smo s gruberom Lemken Karat 9 od pet metara. Versatile traktore pa tako i ovaj, pokreće Cummins 15-litarski motor. U ponudi imaju i one traktore snage do 620 konjskih snaga. Ima maksimalnu vučnu snagu i minimalno klizanje točkova. Dobar vozač se može pohvaliti da je primijetio manju potrošnju goriva. Ima Full Power Shift mjenjač i 16x4 brine.

Nakon tri dana vožnje, doista možemo reći da je zaslužio ime koje nosi. Prijevodom Versatile znači svestran i doista na sve strane je jasno da taj traktor može mnogo. No, ipak jasno je da se radi o traktoru koji nije za svakog poljoprivrednika, nego samo za velike poljoprivredne tvrtke.


Fotoprilog


Tagovi

Versatile Traktor PIK Vinkovci Garešnica Hrastovac Pavlak Plodovi zemlje Zoltan Kišmartin Sojište Suncokretište Mladen Marić Horsch Zglobni traktori Dalibor Pavlak


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]