Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača
  • 06.08.2019. 10:30
  • Brodsko-posavska, Donji Andrijevci

Tri brata, tri pehara - braća Karavidović briljirala u kategoriji oranja plugovima premetnjacima

Na 16. natjecanju orača Brodsko-posavske županije u kategoriji plugovi premetnjaci prva tri mjesta osvojila su braća Karavidović iz Gundinaca: Šimo, Mato i Ivan, a u kategoriji plugovi ravnjaci prva tri mjesta zauzeli su Ivan Petričević, Matej Dorić i Antun Jovičić.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 3.385
  • 173
  • 0

U  organizaciji Udruge natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Ministarstva poljoprivrede i Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije održano je 16. natjecanje orača Brodsko-posavske županije.

Na tom natjecanju na parceli obiteljskog poljoprvrednog gospodarstva Šime Marijanovića iz Donjih Andrijevaca sudjelovalo je pet orača u kategoriji plugovi premetnjaci i 7 orača u kategoriji plugovi ravnjaci.

Iako je odaziv na ovogdišnjem natjecanju bio nešto slabiji nego prijašnjih godina raduje to što je najviše bilo mladih natjecatelja. Nakon dvosatnog nadmetanja u kvaliteti oranja, važne mjere u pripremi zemlje koja i te kako utječe na ostvarenje prinosa u poljoprivredi, proglašeni su rezultati.

U kategoriji plugovi premetnjaci briljirala braća Šimo, Mato i Ivan 

Zanimljivo je da su u kategoriji plugovi premetnjaci prva tri mjesta osvojila braća Karavidović iz Gundinaca: Šimo, Mato i Ivan Karavidović, a u kategoriji plugovi ravnjaci pobijedio je Ivan Petričević iz Bodovaljaca, drugi je bio Matej Dorić, a treći Antun Jovičić. Najuspješniji natjecatelji predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na državnom natjecanju orača u Sunji.

Braća obrađuju 220 hektara zemlje, a imaju i zajedničku farmu od 270 muznih krava 

"Nas tri brata natječemo se već godinama u oranju, tako da postižemo i dobre rezultate. Svakodnevno radimo na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, obrađujemo 220 hektara zemlje, a imamo i zajedničku farmu od 270 muznih krava. Radimo nas dva brata i otac, a treći najmlađi brat pohađa još srednju školu, ali i on nam dosta pomaže. Živimo od poljoprivrede, školovali smo se za to, volimo taj posao i ostali smo na selu“, kaže Šimo Karavidović, prvak u kategoriji plugovi premetnjaci.

I Ivan Petričević, pobjednik u kategoriji plugovi ravnjaci, zaljubljenik je u poljoprivredu i selo, iako njegova obitelj nema puno zemlje.

"Naše gospodarstvo je malo, imamo 10 hektara zemlje, ali borimo se, trudimo se obraditi ju što kvalitetnije. Kada orem kod kuće, radim to kao da sam na natjecanju, nastojim izorati što bolju brazdu, volim da mi poorane oranice budu što urednije. Za natjecanje malo i treniram. Rezultati na ovakvim natjecanjima, ali i u svakodnevnom poslu na vlastitu gospodarstvu uvelike ovise i o traktoru i podešenosti pluga, a najviše do sposobnosti orača, kaže Ivan.

Razgovarali smo i s Ivicom Prpićem, stručnjakom za mehanizaciju u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, dugogodišnjim sucem koji je sudjelovao i na svjetskim natjecanjima orača.

Promocija dobrog oranja, važne mjere u obradi zemlje 

"Danas je na ovoj parceli bilo prilično teško orati jer je bilo previše žetvenih ostataka i korova, pa je bilo jako teško kontrolirati zaoravanje biljne mase, tako da je nama sucima bilo jako teško donijeti odluku i proglasiti najbolje orače. Inače, među ostalim, ocjenjujemo pravac oranja, zaoravanje biljnih ostataka, pravilno nalijeganje brazda, ocjenjuje se i ulaz i izlaz u parcelu. Oranje je važna operacija za uspješnu proizvodnju, jer tom operacijom među ostalim prorahljujemo tlo, poboljšavamo kapacitet tla za vodu, smanjujemo zakorovljenost parcele. Jako je važno obaviti oranje u optimalnim rokovima“, kaže Prpić.   

Zbog previše žetvenih ostataka i korova, oranje je bilo prilično zahtjevno 

"Upravo zbog toga što je oranje važna mjera u obradi zemlje, što od kvalitete oranja uvelike ovise i prinosi, mi kroz ovo natjecanje godinama pokušavamo promovirati dobro oranje s ciljem i da to poljoprivrednici primjenjuju na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“, kaže Dario Đurđević, također iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Željko Burazović, pročelnik Odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije dodaje da se upravo zbog važnosti oranja kao osnovne mjere u obradi zemlje natjecanjem orača potiče i natjecateljski duh.

"Pogotovo među mladima i raduje nas što se svake godine pojavljuju novi mladi ljudi koji ostaju na svojim obiteljskim gospodarstvima, na rodnoj slavonskoj grudi, nastavljajući tradiciju poljoprivredne proizvodnje djedova i očeva. Oni uz pomoć novca iz fondova Europske unije, ponajprije kroz mjere Programa ruralnog razvoja šire svoja gospodarstva i moderniziraju proizvodnju i tako hvataju korak s naprednim europskim poljoprivrednicima.“

Manji broj natjecatelja 

U Općini Donji Andrijevci, domaćinu ovogodišnjeg županijskog natjecanja orača, zadovoljni su pa i ponosni što su već nekoliko puta ugostili orače. "Bili smo već ranijih godina domaćini dva županijska i jednog državnog natjecanja orača. Nismo baš zadovoljni ovogodišnjim brojem natjecatelja, ali kada čujemo da ih je u nekim županijama bilo puno manje, donekle smo ipak zadovoljni. U našoj općini raspolažemo s 3,5 tisuća hektara zemlje, imamo dobrh obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava“, istaknuo je Tomislav Marjanović, načelnik Općine Donji Andrijevci

Zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković pohvalio je ovo natjecanje orača koje traje već 16 godina i zahvalio svima koji godinama organiziraju i sudjeluju na natjecanju.

Očekivao se veći broj natjecatelja, ali kako su čuli, u drugim županijama bilo ih je još manje

"Natjecanje orača je dobra promocija oranja, ali i poljoprivrede kao gospodarske grane i zbog toga Brodsko-posavska županija podržava ovakva okupljanja, druženja i natjecanja na kojima orači razmjenuju iskustva“, rekao je Mirković.

Čini se da bi sljedećih godina trebalo pokušati još više poraditi na animiranju orača za ovo natjecanje, osobito mladih, a možda organizirati još neka slična druženja i natjecanja poljoprivrednika.


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Natjecanje orača Braća Karavidović


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰