Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU sredstva
  • 06.05.2014. 11:30

Tri tisuće kuna od EU za cvjetne trake usred polja

Mladi poljoprivrednici iz Slavonije i Baranje pokazuju velik interes za mjere Programa ruralnog razvoja

Foto: depositphotos.com, ekina
  • 1.274
  • 87
  • 0

Proračunom Europske unije za poljoprivredu za razdoblje 2014.-2020. predviđeno je 362,7 milijardi eura, od čega 277,8 milijardi za izravna plaćanja i tržišno povezana plaćanja, dok je 84,9 milijardi eura namijenjeno ruralnom razvoju, kako navode u Glasu Slavonije. U razdoblju od šest godina, koliko proračunsko razdoblje traje, za Program ruralnog razvoja Hrvatske predviđeno je 2,3 milijarde eura.

Program ruralnog razvoja, kako doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, trenutno je u fazi neformalnih konzultacija koje su obvezne prije slanja Europskoj komisiji. Poljoprivrednici Slavonije i Baranje pokazuju velik interes za Program ruralnog razvoja RH, pa tako čak i za cvjetne i travnate trake usred njive postoji poprilično zanimanje.

Lokalne vlasti na području Grada Osijeka potiču poljoprivrednike na korištenje EU sredstava

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Željko Kraljičak, ističe kako za ove mjere vlada veliki interes poljoprivrednika sa područja Grada Osijeka. Djelomično je razlog tome angažiranje Osječko-baranjske županije kroz niz radnih sastanaka. Kako bi pomogli poljoprivrednicima u pripremi i pisanju poslovnih planova, u suradnji sa profesorima osječkog Sveučilišta priprema se niz predavanja i edukacija na kojima bi se poljoprivrednici upoznali, pa čak i osposobili za samostalno pripremanje projekata. Na taj način oni će se moći javljati na natječaje kada budu raspisani i tako doći do novca iz EU fondova.

Dožupan Kraljičak ističe kako Program ruralnog razvoja nudi široku lepezu mogućnosti razvoja i unaprjeđivanja kvalitete života na selu, dok slavonskobaranjski poljoprivredni proizvođači na sastanku u Osječko-baranjskoj županiji, na kojem su predstavljene mjere iz Nacrta Programa ruralnog razvoja, složno izjavljuju: "Pruža nam se na dlanu i ovaj ćemo novac uzeti".

Zapravo je riječ, kako je naveo župan Šišljagić, o jedinstvenom modelu kojim jedna županija pomaže obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u pripremi razvojnih projekata koji za cilj imaju privući što više novca iz EU fondova, pojačati konkurentnost proizvodnje i razvoj sela.

Za cvjetne trake usred oranica Unija plaća preko tri tisuće kuna godišnje

Poljoprivrednici Slavonije i Baranje pokazuju veliki interes za Program ruralnog razvoja RH, a određene mjere pobudile su veliko zanimanje mladih poljoprivrednika sa slavonsko-baranjskih područja. Jedna od poticajnih mjera koja je privukla osobitu pozornost jest postavljanje cvjetnih traka s pet medonosonih vrsta biljaka, za koju Europska unija daje 3.142,50 kuna godišnje. Jedini uvjet jest posjedovanje poljoprivredne parcele, četiri sata edukacije i dobro napisan poslovni plan. Slična mjera postoji i za zatravnjivanje trajnih nasada i potpore za višegodišnju raznolikost kultura. Naime, riječ je o jednoj od mnogih agrookolišnih mjera kojima se, između ostalog, poljoprivrednicima namjerava nadoknaditi izgubljeni prihod na manje dohodovnim kulturama. Jedna od također vrlo zanimljivih mjera jest zaštita autohtonih sorti poput bijelog luka, kojima će se očuvati proizvodnja domaćeg autohtonog bijelog luka, a stanovništvu osigurati prihod i zadržati ga u ruralnim prostorima.

Foto: depositphotos.com, ekina1


Tagovi

EU sredstva Program ruralnog razvoja Željko Kraljičak Ruralni razvoj Vladimir Šišljagić OPG Cvjetne trake Agrookolišne mjere


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]