Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 14.04.2021. 13:30

Trojna kombinacija s fleksibilnim vremenom primjene za široki spektar korova u kukuruzu

Sinergijski učinak trojne kombinacije herbicidnih tvari na ekonomski najznačajnije korove, istodobno je siguran za usjev kod primjene do čak devet listova kukuruza, navode iz tvrtke Danon

Foto: Renata Prusina
  • 774
  • 69
  • 0

Kukuruz, najzastupljenija ratarska kultura na ovim prostorima, najveće gubitke prinosa trpi od korova.

Toga su, kao i da borba s njima nije jednostavna, svjesni i sami poljoprivredni proizvođači. Također, znaju da različite parcele s obzirom na prisustvo različitih vrsta korova zahtijevaju i različite pristupe suzbijanja, što najčešće uključuje kombinaciju nekoliko herbicida različitih aktivnih tvari.

Pri tome je važno imati na umu kako je kritično razdoblje zakorovljenosti za ovu žitaricu tri do šest tjedana nakon sjetve, kada je u fazi dva - tri pa sve do devet listova, jer tada ima spor vegetacijski porast i korovi ga lako nadvladaju. 

Kombinacija "3 u 1"

S toga je njegovo pravovremeno i učinkovito suzbijanje jedan od osnovnih preduvjeta za postizanje visokih prinosa, a preporuka tvrtke Danon d.o.o. je korištenje trojnog pripravka Nikita

Ovaj selektivni sistemični herbicid koji se primjenjuje u kukuruzu za zrno i silažu, suzbija praktički sve jednogodišnje i višegodišnje uskolisne i širokolisne korove koji najčešće zakorovljuju usjev, među kojima su sirak, koštan, ambrozija, abutilon, čičak, lobode, šćir, dvornike, muhare, svračice, prosa i brojne druge korove.

Sadrži tri djelatne tvari s tri različita, međusobno sinhronizirana mehanizma djelovanja. Kombinaciji nikosulfurona i dikambe, koja je standard u zaštiti kukuruza nakon nicanja, dodan je i mezotrion koji djeluje i zemljišno - rezidualno četiri do šest tjedana nakon primjene.

Način primjene   

Što se tiče same primjene koristi se u količini 0,4 kg/ha (40 g/1000 m2) nakon nicanja (post-em), kada kukuruz razvije dva do devet listova (BBCH 12-19). 

"Za poboljšanje učinka sredstvu je potrebno dodati okvašivač (Nu-film), a za postizanje optimalne učinkovitosti preporučuje se primjena na korove u mlađim razvojnim stadijima", savjetuju iz ove tvrtke. 

Uskolisni korovi najosjetljiviji su u stadijima jedan do tri razvijena lista (do početka busanja), a širokolisni dva do šest (ne više od pet cm visine) listova.

U slučaju neravnomjernog nicanja korova sredstvo je moguće primijeniti u razdvojenoj primjeni (split-aplikacija) unutar dozvoljenih fenofaza razvoja kulture, pazeći da se ne prijeđe maksimalna dozvoljena količina sredstva od 0,4 kg/ha. 

Za više informacija obratite se tvrtki Danon d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakta. 


Tagovi

Uzgoj kukuruza Suzbijanje korova Danon d.o.o. Nikita


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Danon d.o.o.

Ledinska 7, 10255 Donji Stupnik, Hrvatska
tel: 01|6530-985, e-mail: danon@danon.hr web: https://danon.hr/