Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Infografika
  • 08.04.2017. 20:00

Tržište soje raste velikim stopama

Globalno tržište soje procjenjuje se na 340 milijuna tona godišnje proizvodnje! SAD, Brazil i Argentina zajedno drže više od 80 tržišta

  • 4.939
  • 274
  • 0

Soja doživljava ekspanziju na našim poljima, a s obzirom na koristi, prihvaća ju sve veći broj ratara. Cijena joj je stabilna, što znači da s rastom proizvodnje paralelno raste i potražnja za ovom vrijednom uljaricom. Važna je i njena uloga u plodoredu, što pridonosi da svake godine nalazi put do novih proizvođača.

Globalno tržište soje procjenjuje se na 340 milijuna tona godišnje proizvodnje, a u njoj dominiraju zemlje američkih kontinenata. Diljem globusa se pod sojom ove godine očekuje 121 milijun hektara površina.

SAD su najveći proizvođač soje sa 34% tržišta ili 117 milijuna tona na godinu. Na ovoj ljestvici slijedi Brazil sa 31% tržišta ili 108 milijuna tona, pa još jedna južnoamerička velesila - Argentina sa 16% udjela odnosno 55 milijuna tona proizvedene soje na godinu. Ove tri zemlje drže zajedno više od 80% svjetske proizvodnje ove uljarice.

Kina je četvrta u poretku sa 12,9 milijuna tona, a Indija na petom mjestu sa 11,5 milijuna tona soje godišnje proizvodnje.

Interes za sojom jako je porastao u našim krajevima jer je Europa do 2012. godine uvozila 97 posto svojih potreba za sojom s tržišta SAD-a, Argentine i Brazila na kojima se najčešće radi o GMO soji. Europski kupci sada traže nonGMO soju i to utječe na razvoj tržišta.

Soja ekspandira u regiji

Podaci DSZ-a govore da se soja na području Hrvatske uzgaja na gotovo 90.000 hektara, s ukupnim prinosom do 200.000 tona. Podaci USDA procjenjuju da će ovogodišnja proizvodnja u Srbiji biti na razini od 550.000 tona na 220.000 hektara površine. Ove godine u BiH očekuju zasijanu soju do 10.000 hektara.

Svjetski rekord 11,5 tona po hektaru

Prinosi soje u našim krajevima variraju od 2 do 5 tona po hektaru, u zavisnosti o kvaliteti tla i proizvodnim mjerama.

Svjetski rekord u proizvodnji soje po hektaru postavio je prošle sezone amerikanac Randy Dowdy (Georgia) sa rezultatom od 11,5 tona zrna na hektaru. Rekord je srušio koristeći različite tehnologije zaštite, gnojidbe i navodnjavanja, a u sjetvi je koristio sadni materijal USG 74A74RS tvrtke UniSouth Genetics. Isti je farmer prethodnih godina rušio i rekorde u prinosu kukuruza.

Soja, infografika

Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Tržište Proizvodnja Regija Randy Dowdy UniSouth Genetics


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)