Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TuYV
  • 01.06.2022. 10:30

Turnip yellow virus smanjuje prinos repice - koja su rješenja?

Turnip yellow virus (TuYV) prisutan je u usjevima uljane repice u Hrvatskoj, a gubitak prinosa se kreće do 15 posto.

Foto: RWA Hrvatska
  • 1.160
  • 269
  • 1

U travnju ove godine tvrtka RWA Hrvatska je napravila analizu zaraženosti usjeva uljane repice na Turnip yellow virus (TuYV). Naime, prikupila je uzorke repice s tri lokacije, a na svakoj je uzet uzorak hibrida osjetljivog na virus i RWA hibrida Anniston i Aurelia koji su otporni.

Na lokaciji Koprivnica zaraženost hibrida Anniston bila je 25 posto, a zaraženost onog osjetljivog čak 85 posto. U Lukaču kod Virovitice zaraženost Annistona bila je 30 posto, a zaraženost osjetljivog hibrida 95 posto.

Treća lokacija je bila Torčec kod Koprivnice gdje je zaraženost hibrida Aurelia bila 20 posto, a zaraženost osjetljivog 85 posto, pokazala je analiza.

Prosječna zaraženost RWA otpornih hibrida i onih osjetljivih sa sve tri lokacije.

Kako prepoznati virus?

Bitno je naglasiti da unatoč tome što je kod Annistona i Aurelije utvrđena prisutnost virusa, ovi hibridi imaju potpunu genetsku otpornost na ovaj virus i on ne može oštetiti biljku. Zaraženost osjetljivih hibrida je vrlo visoka (88%) i oni nemaju genetsku zaštitu protiv virusa.

Šteta koju uzrokuje ovaj virus očituje se u vidu zakržljalih biljaka, smanjenju lisne mase, smanjeno je primarno grananje, manji je broj zrna po mahuni, smanjen je sadržaj ulja, povećan je sadržaj glukoniulata i smanjeni su prinosi.

Primarna infekcija nastaje u jesen (od sredine listopada) putem inficiranih lisnih uši ili drugih ubadajućih ili sisajućih insekata, dok sekundarna infekcija nastaje na način da lisne uši i ostali zaraženi insekti šire virus po cijelom usjevu uljane repice.

Borba protiv virusa

Zaključak analize je to da je TuYV prisutan u usjevima uljane repice u Hrvatskoj, a gubitak prinosa se kreće do 15 posto.

S lijeve strane prikazan je hibrid osjetljiv, a s desne otporan na TuYV

Poljoprivrednici u borbi protiv virusa mogu raditi kemijsku kontrolu lisnih uši prskanjem dva do tri puta u jesen, ali to je velik trošak i uzrokuje zagađenje okoliša. 

Mogu obaviti i tretiranje sjemena insekticidima, a za to su bili učinkoviti neonikotinoidi koji su sada zabranjeni ili koristiti hibride koji su otporni na virus poput Anniston-a i Aurelia.

Više o hibridu Aurelia pogledajte u videu:


Tagovi

Virus Turnip yellow virus RWA Hibridi Analiza Uzgoj uljane repice


Autor

Goran Tonković

Više [+]

dipl.ing. agr., Voditelj marketinga u RWA Hrvatska d.o.o., član ekipe "Sava špineri" i član "Preferans kluba Samobor"


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]