Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pšenice
  • 21.02.2023. 18:00

U ožujku prva žetva pšenice u pustinji

Ujedinjeni Arapski Emirati su tijekom pandemije Covid-19 imali problema s opskrbom. Donijeli su direktivu i sada šire proizvodnju njima važne žitarice

Foto: Depositphotos/budabar (ilustracija)
  • 3.827
  • 264
  • 1

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, emiratu Sharjahu, u blizini grada Mleihi, nalazi se jedinstveno poljoprivredno imanje na 400 ha, veličine 500 nogometnih igrališta. Ondje se prva žetva pšenice očekuje u ožujku, i to s urodom od 1.700 tona, piše National news. Uzgajana je u pustinji i to bez upotrebe pesticida, kemikalija ili genetski modificiranog sjemena. Urod će biti prerađen u mlinovima na lokalnom području i diljem UAE.

Plan je uzgoj na 1.900 ha

Predsjednik tamošnjeg Odjela za poljoprivredu i stočarstvo, Khalifa Musabeh Ahmed Alteneiji, rekao je da očekuju žetvu između 15. i 20. ožujka, a da će pšenica biti dostupna na tržištu u svibnju ili lipnju. Cilj projekta je da se u fazama postigne ukupna površina od 1.900 hektara. Alteneiji je istaknuo važnost njezina uzgoja, jer ova zemlja uvozi 1,7 milijuna tona te žitarice.

Tijekom pandemije Covid-19 bili su suočeni s problemima u opskrbi i zbog toga su prema direktivi šeika sultana bin Muhammada Al Qasimia, vladara Sharjaha pokrenuli proizvodnju. Rezultati analize tla su pokazali da ono u Mleihi pruža najpogodnije uvjete.

Suvremeni sustav uzgoja

Farma je opremljena najsuvremenijom tehnologijom, koja uključuje senzore temperature i vlažnosti tla, kako se ne bi gubila voda, kao i satelitsku tehnologiju koja osigurava niz podataka.

Meteorološka stanica na licu mjesta predviđa podatke o temperaturi, brzini vjetra i vlažnosti do 48 sati. U slučaju da se prognozira kiša smanjuje se navodnjavanje.

Inače se polja navodnjavaju pomoću spremnika kapaciteta 16.000 kubnih metara vode. Šest velikih usisnih pumpi osigurava do 60.000 kubnih metara vode na dan. Koriste se kružni sustavi za navodnjavanje koji se pomiču pomoću motora, dok se satelitski nadzor obavlja daljinski pomoću aplikacija. Sve je automatizirano i cijeli sustav opslužuju dva inženjera i šest do sedam radnika.

Kao dio projekta testira se 30 sorti pšenice, a stručnjaci svakodnevno prate usjev. Na osnovu ovih eksperimenata bira se ona koja odgovara uvjetima u ovoj zemlji.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Uzgoj pšenice Pšenica Žetva u pustinji Ujedinjeni Arapski Emirati Navodnjavanje Kružni sistem Muhammad Al Qasimi Sharjah Uzgoj u pustinji


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.