Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 18.09.2022. 13:30

U pokusima najveći prinos ostvarila Basilio sorta pšenice

Najveći prosječan prinos po lokaciji ostvaren je na području Međimurske županije, a iznosio je 9.938,4 kg/ha, kažu iz tvrtke Axereal Croatia.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.883
  • 162
  • 0

Demo pokusi s pšenicama tvrtke Axereal Croatia, ove godine su bili organizirani na 10 lokacija.

Najveći prosječan prinos od 9.259 kg/ha ostvarila je sorta Basilio. Nakon nje, drugi najveći prinos od  8.750 kg/ha ostvarila je nova srednje rana sorta Winner, zatim slijedi Cellule s prinosom od 8.730 kg/ha i Complice s prinosom od 8.722 kg/ha.

"Najveći prosječan prinos po lokaciji ostvaren je na području Međimurske županije na proizvodnim pokusima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, nekadašnje Savjetodavne službe te je iznosio 9.938,4 kg/ha", kažu nam iz tvrtke Axereal.

Rezultati ovogodišnjeg pokusa 

O pokusima na svom polju govori i Ivica Šarec iz Lijeve Martinske Vesi koji je ujedno i predsjednik Proizvođačke organizacije Posavina i Moslavina. "Do sada nismo sijali Axereal pšenice, a ove godine smo odlučili testirati ih na svom OPG-u", kazao je rekavši da im je osim prinosa bitna i kavliteta. 

"Dosta surađujemo s lokalnim mlinom tako da oni traže kvalitetu", pojasnio je. Prošle godine su, kaže, krenuli u pilot projekt s durumom, a ove su povećali površine. I dalje se planiraju širiti kada su u pitanju specijalne vrste pšenice kako bi s većom cijenom proizvoda pokrili niže prinose.

"Sjetva je bila 30 listopada, predusjev soja, priprema podrivanja, a nakon toga je išla rotobrana sijačica Rotosem u kombinacija", priča o agrotehnici. Osnovna gnojidba je bila 400 kg 15-ice. Prva prihrana je odrađena polovicom veljače sa 150 kg KAN-a, druga prihrana u ožujku s 200 kg KAN-a i treća sa 150 kg UREA-e s inhibitorima.

Predstavljene prinosne sorte pšenice s vrhunskom kvalitetom dorade!

"Osim standardnog herbicidnog i fungicidnog tretmana, svaki put primjenjivana su i folijarna gnojiva", dodao je Šarec.

Usporedbe prinosa

Kako pojašnjavaju iz spomenute tvrtke, s obzirom na to da su na svim lokacijama pokusa nisu bile zastupljene sve sorte pšenice napravljene su dvije usporedbe prinosa sa zajedničkih lokacija.

Na donjem prikazu može se vidjeti prosjek prinosa sa zajedničkih lokacija za sorte Basilio i Complice. Prosječan s ovih lokacija bio je poprilično sličan. Razlika u korist Basilia iznosila je 51 kg/ha.

Basilio ostvario veći prinos

Ista je usporedba sa zajedničkih lokacija napravljena i za sorte Rubisko i Providence.

Vidljivo je da je nova sorta Providence ostvarila nešto veći prinos od sorte Rubisko. Razlika u korist sorte Providence iznosila je 247 kg/ha.

Providence ostvario bolj prinos

Što se tiče sadržaja proteina on je za sortu Basilio iznosio 12,9 posto, Cellule 12,7, Ortolan 12,5, Winner 12,3, Providence 12,1 te Rubisko i Complice 11,9 posto.


Tagovi

Pokusi Axereal Sorte pšenice Ivica Šarec


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr