Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjeme suncokreta
  • 16.10.2018. 07:30

U RH proizvedeno gotovo 33 tone sjemenskog suncokreta, Patricia CL nosi više od pola proizvodnje

U sezoni 2017/2018 na području RH proizvedeno je ukupno 32.970,12 kg deklariranog sjemena suncokreta od pet hibrida.

Foto: Bigstockphoto/Oleksandr Yucynskyi
  • 607
  • 36
  • 0

Prema ranim procjenama Državnog zavoda za statistiku, ove godine zasijano je 40 tisuća hektara pod suncokretom, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo zasijano 37 tisuća hektara.

Prema podacima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) u sezoni 2017/2018 na području RH proizvedeno je ukupno 32.970,12 kg deklariranog sjemena suncokreta od pet hibrida.

Prvi hibrid, koji nosi više od pola sjemenske proizvodnje suncokreta u RH, je Patricia CL proizvođača RWA Hrvatska s proizvedenih 17.278,74 kg. Karakteristika ovog hibrida je da je vrat glave vrlo čvrst te nikad ne dolazi do otpadanja glave, a potencijal prinosa ulja je oko 2.550 kg/ha.

sc
Hibrid Patricia CL (foto: RWA Hrvatska)

Podaci Zavoda pokazuju kako je na drugom mjestu još jedan hibrid čvrste stabljike te se svrstava u najsijanije hibride suncokreta u Hrvatskoj. Riječ je o hibridu Luka Poljoprivrednog instituta Osijek s proizvedenih 9.088 kg deklariranog sjemena. Slijedi ga KWS Dragon s 5.748,38 kg. Stabilnost prinosa te visok sadržaj ulja daju mu dodatnu prednost pri izboru kod proizvođača. Na četvrtom mjestu našao se Barolo RM s 602 kg te zadnji, relativno nov hibrid Matej, koji je priznat 2016. godine, s proizvedenih 253 kg deklariranog sjemena.

Ukoliko vas zanima proizvodnja sjemena i ostalih kultura u sezoni 2017/2018, ovdje možete saznati kolika je bila sjemenska proizvodnja ječma, sjemenska proizvodnja kukuruza, sjemenska proizvodnja soje, sjemenska proizvodnja pšenice ili sjemenska proizvodnja uljane repice.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Sjeme HCPHS Patricia CL Luka Matej Barolo RM KWS Dragon


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]