Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.12.2019. 09:00

U Rusiji zabilježen pad izvoza ječma, u Ukrajini rast isporuka sojinih prerađevina

Rusija bilježi pad izvoza ječma na međunarodnom tržištu dok su proizvodnja i rast izvoza sojinog ulja i pogača, odlika protekle poljoprivredne sezone u Ukrajini.

Foto: Depositphotos/Nightman1965
  • 519
  • 26
  • 0

Rusija je u prva četiri mjeseca ove sezone izvezla 1,6 milijuna tona ječma ili 28% manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi UkrAgroConsult.

Lista ključnih zemalja uvoznica nije se promijenila u odnosu na prethodni period, samo je Libija povećala kupovinu od Rusije (skoro četiri puta u odnosu na srpanj/listopad 2018/19).

Izvoz na sve ostale destinacije pokazuje pad: Saudijska Arabija -19%, Iran -21%, Turska -51%, Izrael -45% i Libanon -63%.

Bjelorusija - biljke gube zimsku čvrstoću zbog toplog vremena

Neobično toplo vrijeme sprječava da ozimi usjevi uđu u stanje duboke zimske uspavanosti. Parcele su u većini dijelova zemlje zapravo bez snijega. Tlo je uglavnom odmrznuto, mada je još uvijek malo zaleđeno, pretežno na istoku zemlje. Od 1. do 10. prosinca temperature zemljišta na dubini čvora busanja i korijena višegodišnjih trava, prelazile su optimalne vrijednosti.

Pod utjecajem povećanih temperatura zraka, biljke gube zimsku izdržljivost, prenosi UkrAgroConsult.

Bugarska - cijene suncokreta nastavljaju rast iz prošlog tjedna

Cijene sjemena suncokreta u Bugarskoj nastavile su rasti, dosegnuvši novi sezonski maksimum (porast od dva leva/t ili više od jednog dolara/t), izvještava UkrAgroConsult.

Glavni faktori uključuju sljedeće:

  • rast cijena na svjetskim tržištima biljnih ulja;
  • proizvođači koji pauziraju s prodajom suncokreta, u očekivanju daljnjeg rasta cijena;
  • konstantno velika potražnja kada je riječ o suncokretovim prerađevinama;
  • smanjene prognoze za ovu sezonu na 1,87 milijun tona (USDA izvještaj);
  • odsutnost izvoznih isporuka prošli tjedan.
  • Cijena uljane repice ostala je na prethodnoj razini, cijene su bile više deklarativne.

U Ukrajini raste izvoz sojinih pogača

U 2019./20., prerađivačka tvrtka Vinitzia - biljna ulja i masti, koja je strukturna jedinica industrijske grupacije ViOil, jedna je od najvećih u zemlji kada je riječ o proizvodnji sojinog ulja.

Prema podacima Udruženja Ukroilprom, njen tržišni udio je blizu 9%. U prethodnom merkantilnom razdoblju postrojenja za preradu proizvela su 270.400 tona sojinog ulja. Prerada soje u tekućoj godini trebala bi dostići 52% ukupnog prinosa ove uljarice u državi, navode iz Udruženja.

"Proizvodnja i rast izvoza sojinog ulja i pogača odlika su protekle sezone. To je postignuto povećanjem proizvodnje soje u 2018/19. Ukupni prinos iznosio je 4,5 milijuna tona. Nadamo se da ćemo dodatno poboljšati proizvodnju i izvoz ulja i pogača, pod uvjetom da se naprave izmjene u Poreznom zakonu u vezi s povratom PDV-a", komentirao je Dmitrij Chalenko, predsjednik Upravnog odbora.

Ranije je priopćeno da je ovo postrojenje za preradu biljnih ulja uvršteno u tri najbolje i najveće tvrtke za proizvodnju masti i ulja u Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine poziva na ukidanje "amandmana za soju"

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, pozvao je Vladu i Parlament da odobre zakon kojim će pružiti podršku domaćem poljoprivrednom proizvođaču i odmah ukinu povrat PDV-a za izvoz soje i uljane repice, izvještavaju iz ureda predsjednika.

Zbog ukidanja povrata PDV-a, a za izvoz navedenih uljnih usjeva, direktno su na udaru mali i srednji proizvođači. Poljoprivrednici s površinom do 1.000 hektara, ne mogu formirati izvoznu seriju soje i repice pa su prisiljeni prodati proizvode prerađivačima pod nepovoljnim uvjetima, gubeći 20 - 25% na svaku tonu proizvedene robe, navodi UkrAgroConsult.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz ječma Temperature zraka Vintizia Sojino ulje Izvoz sojinih pogača Amandmani soje Izvozna serija Volodimir Zelenski


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?