Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj duhana
  • 31.05.2021. 13:30

Udruga Krupan list: Cijene svih ratarskih kultura rastu, jedino duhan zaostaje za 40 posto

Trenutno je na cjelokupnom sirovinskom području Hrvatske u Podravini i Slavoniji rasađivanje duhana u završnoj fazi, a iz Udruge procjenjuju da će presaditi nešto više od 3.100 hektara, što je manje nego godinu ranije. 

Foto: Karolina Rastija
  • 362
  • 339
  • 0

I dok cijene ratarskih kultura u 2021. godini bilježe rast te su se približile ili izjednačile s europskim, jedino duhan za nekih 40 posto zaostaje od europskih prosjeka, upozoravaju iz Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list".

Naime, kako stoji u priopćenju, ova se proizvodnja već 60 godina odvija u monopolu. Iako je Hrvatska od 2013. punopravni član Europske unije, proizvođači ni nakon sedam godina nisu konzumirali europsko tržište jer ih sprječava Zakon o duhanu koji nije usklađen s jedinstvenim EU tržištem proizvoda i usluga. 

Nakon turbulentne 2020., dodaju, pokazalo se kako je proizvodnja duhana u zemlji izuzetno ranjiva jer 70 posto proizvodnje kontrolira industrija koja prijeti odlaskom iz Hrvatske. 

"Više godina upozoravamo na taj problem koji se unutar EU pokazao poguban za proizvodnju duhana jer je proizvodnja u nekim zemljama gotovo nestala“, naglašavaju.

Ove godine manja proizvodnja?

Trenutno je na cjelokupnom sirovinskom području u Podravini i Slavoniji rasađivanje duhana u završnoj fazi, a iz Udruge procjenjuju da će presaditi nešto više od 3.100 hektara, što je manje nego godinu dana ranije. 

Ukupno će tako biti 77 milijuna zdravih presadnica s očekivanom proizvodnjom od 6,7 milijuna kilograma suhog duhana, što je upola manje u usporedbi na prije desetak godina. 

"Česte oborine te suvišak vlage u tlu, odgodile su sadnju duhana za oko 15 dana, što u konačnici i ne mora imati utjecaja na prirod i kvalitetu, ako vremenske prilike do jeseni budu pogodovale proizvođačima“, navode u priopćenju. 

Također, podsjećaju, ovih je dana Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine posjetio tvrtku Agroduhan iz Slatine, koja je u većinskom vlasništvu države te izjavio kako postoje ozbiljni investitori koji žele ulagati u tvrtku i duhanski biznis u Hrvatskoj.  

Ulaganja bi, pojašnjavaju, išla u smjeru povećanja proizvodnje, prerade i finalizacije proizvoda cigaretne industrije koja je puni pogodak za razvoj Virovitičko-podravske županije, obitelji koja živi od proizvodnje duhana kao i povećanju zaposlenosti. 

Pregovori Vlade i investitora u završnoj su fazi te se očekuju ubrzo i rezultati. 


Tagovi

Proizvodnja duhana Krupan list Cijene Presadnice Agroduhan Investiranje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]