Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Krupan list
  • 11.09.2019. 18:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Udruga Krupan list: Pitanje je ostati ili odustati od proizvodnje duhana

Gorući problem niske dohodovnosti u proizvodnji duhana, kojeg potiče vrlo niska otkupna cijena, ostaje i dalje problem broj jedan, priopćeno je iz Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list".

Foto: Depositphotos/zbg22
  • 843
  • 58
  • 0

Održana je redovna sjednica oba odbora Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list", na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u sektoru proizvodnje duhana u RH. Počeli su otkupi duhana, a to znači da se bližimo kraju proizvodne godine, te se kod mnogih proizvođača, kažu, javlja pitanje kako dalje, ostati u proizvodnji ili istu napustiti.

Kako je poslano u priopćenju Udruge, zaključeno je da se problemi u sektoru proizvodnje duhana godinama ne rješavaju, već prolongiraju, a svake proizvodne godine nastaju novi. Tako gorući problem, niske dohodovnosti u proizvodnji duhana, kojeg potiče vrlo niska otkupna cijena, koja je najniža u Europi i regiji, ostaje i dalje problem broj jedan.

Tražili povećanje cijene za 2,36 kn/kg

"Prosječne otkupne cijene u Europi i dalje su stabilne i kreću se 2,5 eura za kilogram, a u RH 1,80 eura. Naime, u proizvodnoj godini 2019. zahtjev Udruge prema organizatorima proizvodnje bio je da prosječna otkupna cijena treba biti za 2,36 kn po kilogramu veća u odnosu na 2018. godinu, temeljem kalkulacije troškova proizvodnje te temeljem usporedbi cijena duhana u Europi i regiji.

Hrvatski prerađeni duhan (strips) u izvozu postiže cijenu između 30-35 kuna za kilogram, a hrvatskim proizvođačima taj duhan se plati 13-14 kuna za kilogram, što se jasno vidi da ima ogromnog prostora da se proizvođačima u Hrvatskoj poveća cijena za traženi iznos", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge, Željko Aragović.

Nažalost, dodaje, objavljeno povećanje cijena iznosi nekoliko lipa po kilogramu za prvu klasu do najviše 50-ak lipa za treću klasu, kada se to stavi u usporedbu s 6 otkupnih klasa, u koliko se otkupljuje duhan, ispada da su proizvođači duhana, koji su sklopili ugovor s njima, dobili povećanje cijene duhana u 2019. godini u prosjeku 14 lipa po svakoj otkupnoj klasi, što je mizernih 6% od traženog povećanja, tako da, ukupno povećanje prosječne otkupne cijene u 2019. godini iznosi 1,1%, a takvo povećanje cijene nije dostatno ni za pokrivanje rasta troškova u 2019. godini, koji iznose prosječno 0,93 kune po kilogramu.

Ovo će biti godina sa značajno niskom proizvodnjom?

"U posljednje vrijeme sve se više ugovara i uvozi sirovi duhan u Hrvatsku na uslužnu obradu, tako da organizatori proizvodnje nadoknađuju nedostatne količine sirovine za održavanje prerađivačkih kapaciteta, jer domaća proizvodnja nije dostatna za dva pogona prerade u RH. 

Takav pristup nije razvojni i tjera proizvođače duhana iz proizvodnje te pokazuje da nema interesa za razvojem proizvodnje duhana u RH", dodaje Aragović.

Analizirajući strojnu berbu, koja je ove proizvodne godine značajnije zastupljena u proizvodnji duhana, zaključili su da je strojna berba pokazala svoje prednosti, ali nažalost i brojne nedostatke. Prednosti u smislu smanjenja potreba za radnom snagom, ali nažalost još uvijek je uz stroj potreban određeni broj radnika. Brojni su i nedostaci, od same organizacije i pripreme nasada za strojnu berbu, do sve većeg utjecaja klimatskih promjena, koje bitno utječu na organizaciju berbe.

"Tako da i ove proizvodne godine zbog tih utjecaja, nekoliko strojeva ostalo je u garažama i nije bilo u berbi, te su se vlasnici morali snalaziti za radnu snagu, da bi obrali ovogodišnju proizvodnju. Zaključeno je da će biti potrebno još izvjesnog vremena kako bi u potpunosti upoznali strojnu berbu, njene prednosti i nedostatke.

Obilne kiše, oluje i ledotuča obilježile su prvu fazu vegetacije (svibanj-srpanj), a drugu fazu razdoblje ekstremnih temperatura (srpanj-kolovoz). Sve to uz smanjenja površina u 2019. godini, procjenjuje se da će 2019. proizvodna godina biti povijesno niska volumenom proizvodnje ispod 7 milijuna kilograma, a prije izvjesnog vremena proizvodnja je bila na 13 milijuna kilograma.

Stoga su izazovi koji stoje pred proizvođačima duhana u budućnosti veliki", napisao je, između ostalog, u priopćenju predsjednik Udruge, Željko Aragović.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Krupan list Duhan Otkupna cijena Berba duhana Uvoz duhana Povećanje cijene Željko Aragović


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]